Nejlepší loňské seriály? Ceny Emmy se blíží, slavný časopis tipuje. Najdete tam své favority?

Nejlepší loňské seriály? Ceny Emmy se blíží, slavný časopis tipuje. Najdete tam své favority?
Boj o moc | HBO

Nejlepší dramatická série

Boj o moc
Boj o moc – Connorova svatba | HBO
Boj o moc (HBO Max)
Boj o moc
Boj o moc
87%
Satirická i vysoce autentická sága o multimiliardářské mediální dynastii dospěla do své poslední čtvrté řady a momentálně platí za hlavního favorita. Minulé sezóny na Emmy posbíraly celkem 13 sošek ze 48 nominací a čtvrtá série se těší bezmeznému obdivu. Třetí epizoda s názvem Connorova svatba se stala druhou seriálovou epizodou historie s perfektním skóre 10 z 10 na IMDb, tou první byl díl Ozymandias ze seriálu Perníkový táta.
Bílý lotos (HBO Max)
Bílý lotos
Bílý lotos
82%
Druhá řada břitké satiry o bohatých klientech luxusních resortů může zopakovat úspěch loňské série, která získala rovnou deset cen Emmy. Všeobecné přijetí bylo kontroverzněji přijaté; část publika pokládá druhou sezónu za lepší než první, další naopak za slabší.
The Last of Us (HBO Max)
The Last of Us
The Last of Us
84%
Největší fenomén posledních měsíců bude těžit z obrovské popularity, z reputace tvůrce Černobylu Craiga Mazina či z odvahy nechodit předvídatelnými cestičkami a citlivě vyprávět o queer postavách. V nominační listině by tato postapokalyptická videoherní adaptace chybět neměla.
Volejte Saulovi (AMC)
Volejte Saulovi
Volejte Saulovi
92%
Prequel Perníkového táty sice už pět sezón odchází převážně s prázdnou a Emmy vyhrávají jiní, ale i šestá řada se nadmíru povedla a patří ke klenotům „peak TV“. Minimálně Bob Odenkirk by si podle mnohých svou sošku zasloužil, byť konkurence bude jako každoročně silná.
Rod draka (HBO Max)
Rod draka
Rod draka
83%
Dějový předchůdce Hry o trůny to měl vzhledem k trvající popularitě GOT (minimálně prvních šesti sérií) složité, ale tvůrci se nebáli zvolit pomalejší tempo a soustředit se na postavy, což se ukázalo jako přínosný tah. Někteří by přirozeně polemizovali, ale Rod draka nezapře velké řemeslné kvality.
Yellowjackets (Showtime)
Yellowjackets
Yellowjackets
75%
Mysteriózní následník Ztracených má venku druhou řadu a zatím se o něm píše převážně v dobrém. Předchozí série si vysloužila sedm nominací na Emmy, což by nynější řada mohla dokonce překonat. Na webu Rotten Tomatoes zvedlo palec nahoru hned 96 % ze 121 recenzentů a recenzentek.
Koruna (Netflix)
Koruna
Koruna
89%
Pátá série oblíbené show ze zákulisí britské královské rodiny zamířila do 90. let a do úlohy princezny Diany se převtělila Elizabeth Debicki. Po smrti královny Alžběty II. sice Netflix čelil kritice, že neuctivě těží z jejího odkazu, ale přijetí desetidílné řady bylo velmi pozitivní. Celkem už si seriál dokráčel pro 63 nominací.
Mandalorian (Disney+)
Mandalorian
Mandalorian
89%
Pedro Pascal v helmě vede nejoblíbenější seriál Lucasfilmu ze vzdálené galaxie a osamělý lovec se o milovaného Baby Yodu stará už třetí sezónu. Ta měla opět osm epizod a fanoušky a fanynky potěšila.

Nejlepší komediální série

Ted Lasso
Ted Lasso | Apple TV+
Medvěd (FX)
Medvěd
Medvěd
87%
Seriál o mladém šéfkuchaři, jenž se vrací zachránit rodinnou prodejnu sandwichů a musí se dohadovat se svérázným personálem, má nadšené ohlasy. První osmidílná série má na Rotten Tomatoes dokonce 100 % pozitivních recenzí, druhá řada dorazí zanedlouho.
Barry (HBO Max)
Barry
Barry
80%
Komediální krimi pod taktovkou komika Billa Hadera šlape i ve čtvrté sérii. Publikum se k příběhu podřadného a deprimovaného zabijáka, jenž se chce stát divadelním hercem, rádo vrací. Seriál už má 9 cen Emmy ze 44 nominací.
Ted Lasso (Apple TV+)
Ted Lasso
Ted Lasso
89%
Zřejmě nejpopulárnější televizní dramedie současnosti už třetí sezónu vypráví o kouči amerického fotbalu, jenž vede tým z anglické Premier League. Protagonista Ted Lasso (Jason Sudeikis) je obrovský sympaťák, jenž však za úsměvy schovává vztahové mindráky. Vývojáři FIFA zařadili zdejší fiktivní mužstvo AFC Richmond mezi skutečné týmy Premier League v letošním vydání hry.
Základka Willarda Abbotta (ABC)
Základka Willarda Abbotta
Základka Willarda Abbotta
77%
Zápas řadových philadelpských učitelek a učitelů s veřejným školstvím běží druhou sezónu, za tu minulou si vysloužil tři ceny Emmy ze sedmi nominací. Jde o vítanou alternativu populárního Kanclu a o jeden z nejoblíbenějších sitcomů dneška.
Jen vraždy v budově (Hulu)
Jen vraždy v budově
Jen vraždy v budově
80%
Případy amatérských vyšetřovatelů se sdílenou láskou pro detektivní zápletky definují příjemný humor a skvělé herecké výkony. Venku jsou dvě desetidílné série a třetí je na cestě.
Úžasná paní Maiselová (Amazon)
Úžasná paní Maiselová
Úžasná paní Maiselová
84%
Retro vyprávějící o hospodyňce, která se proměňuje ve stand-up komičku, už má na svém kontě úctyhodných 66 nominací na Emmy. Pátá série stále vychází na Prime Video a tvůrkyně Gilmorových děvčat Amy Sherman-Palladino diriguje další show s kultovním potenciálem.
Wednesday (Netflix)
Wednesday
Wednesday
81%
Žadný jiný seriál loni tolik nezatížil internetovou meme kulturu. Nejen tanec Jenny Ortegy se v této nové verzi Addamsovy rodiny dočkal obří popularity, Wednesday je jedním z divácky nejúspěšnějších pořadů v dějinách Netflixu.
Terapie pravdou (Apple TV+)
Terapie pravdou
Terapie pravdou
76%
Série z terapeutického prostředí spojuje kousavou ironii Harrisona Forda se zamindrákovaným šprýmařem Jasonem Segelem. Jde o maximálně příjemnou podívanou, jíž v první řadě vévodí zábavné postavy.

Nejlepší limitované a povídkové série

Monstrum – Příběh Jeffreyho Dahmera
Monstrum – Příběh Jeffreyho Dahmera | Netflix
Monstrum: Příběh Jeffreyho Dahmera (Netflix)
Monstrum: Příběh Jeffreyho Dahmera
Monstrum: Příběh Jeffreyho Dahmera
85%
Další ohromně sledovaný a diskutovaný hit Netflixu nepotěšil pozůstalé po Dahmerových obětech, po nichž prý streamovací služba nežádala svolení, ale jinak šlo o jednoznačný úspěch. Ryan Murphy už chystá další řadu o bratrech Menendézových, kteří brutálně zavraždili vlastního otce, jenž je měl sexuálně zneužívat.
Volavka (Apple TV+)
Volavka
Volavka
82%
K deseti letům odsouzený Taron Egerton musí vydolovat přiznání z možného několikanásobného vraha Paula Waltera Hausera, pokud chce obdržet milost. A šestidílná minisérie od Applu podává jeho náročný úkol poutavě, tvůrcem je proslulý spisovatel Dennis Lehane, jenž napsal třeba Prokletý ostrov nebo Tajemnou řeku.
Láska a smrt (HBO Max)
Láska a smrt
Láska a smrt
77%
Série s Elizabeth Olsen vypráví o pobožném předměstí Dallasu, jímž roku 1980 otřese brutální vražda. Candy Montgomery má poměr s manželem své kamarádky, čímž oba stahuje do labyrintu lží a nakonec i násilí. Příběh je natočený na motivy skutečných událostí.
Ve při (Netflix)
Ve při
Ve při
77%
Desetidílný souboj dvou choleriků, které svede dohromady náhodná silniční událost, v posledních týdnech silně rezonoval. Projekt ve spolupráci amerických a korejských tvůrců má na Rotten Tomatoes 98 % a může jít o černého koně své kategorie.
Geogre & Tammy (Showtime)
George & Tammy
George & Tammy
76%
Životopis dvou country hudebníků Tammy Wynette a George Jonese vypráví o kariérní i milostné dráze obou interpretů, kteří změnili hudební průmysl. V hlavních rolích se představili Jessica Chastain a Michael Shannon.

Kinolog, Sisu: Důchodci vládnou filmovému světu. Kam zmizeli všichni mladí akční hrdinové?
Ostatní7. 5. 2023
Kinolog, Sisu: Důchodci vládnou filmovému světu. Kam zmizeli všichni mladí akční hrdinové?