Nezvykle upřímná Jenna Ortega prozradila směr druhé řady Wednesday. Leckomu ale vadí

Nezvykle upřímná Jenna Ortega prozradila směr druhé řady Wednesday. Leckomu ale vadí
Jenna Ortega jako Wednesday | Netflix
Netflixu se poslední dobou nedaří produkovat tolik hitů jako v minulosti, a tak je jasné, že si každé úspěšné dílo musí hýčkat. Platí to i pro Wednesday, jež se nedlouho po listopadové premiéře probojoval na třetí místo v žebříčku historicky nejsledovanějších seriálů této platformy. Před ní zůstala pouze Hra na oliheň a čtvrtá série Stranger Things, proto není překvapením, že se fanoušci a fanynky mohli v lednu radovat z ohlášení druhé sezóny.
Zatímco během promování první série se upozorňovalo hlavně na jména režiséra Tima Burtona, přízeň publika i odborné veřejnosti si vysloužila hlavně představitelka hlavní role Jenna Ortega. Stále teprve dvacetiletá herečka se pro druhou sezónu stane i výkonnou producentkou, což v praxi znamená, že bude mít mnohem větší možnost zasahovat do scénářů i celkového vyznění díla.
Wednesday
Wednesday | Netflix

Nečekaně upřímná hvězda

„Během natáčení byly chvíle, kdy jsem se chovala téměř neprofesionálně v tom smyslu, že jsem měnila své repliky,“ přiznala Ortega v podcastu Armchair Expert, který uvádí herec Dax Shepard. S Burtonem i týmem scenáristů se totiž prý leckdy názorově rozcházela a chtěla za každou cenu udržet typickou morbidnost a zároveň důvtip své postavy. Což údajně vyžadovalo úpravy dialogů přímo na place, aniž by to herečka předem komukoli řekla.
Ortega se rovněž rozpovídala o tom, že jí postava Wednesday Addams přirostla k srdci a herečka se vůči ní stala až ochranitelskou – pokud jí něco nedávalo smysl, odmítala scénu natočit. To platí třeba pro slavný plesový tanec, pro který Ortega sama vytvořila choreografii a jenž se následně stal virálním hitem na sociálních sítích. Nesouhlasila však s tím, aby její svérázné vystoupení vrcholilo hromadným synchronizovaným tancem, jak si přáli scenáristé. Stejně tak se ostře ohradila proti tomu, aby se postava Wednesday ocitla v klasickém milostném trojúhelníku.
Wednesday
Wednesday | Netflix
Komentátoři na sociálních sítích ocenili hereččinu upřímnost, s níž k natáčení zmíněného podcastu přistoupila. Nebála se totiž rýpat do mnohem zkušenějších tvůrců, než je ona sama, a dokonce kritizovala i spotřební povahu mnohých seriálů, jež streamovací platformy i televizní stanice překotně chrlí. Taková otevřenost, která jí minimálně ve scenáristických kruzích nehynoucí popularitu nezaručí, se přitom vidí vzácně.
Zřejmě největší kritiku za své názory si Ortega vyslechla od producenta Stevena S. DeKnighta, známého díky seriálům Spartakus či Buffy, přemožitelka upírů. Ten na Twitteru napsal, že herečka je příliš mladá a že „by se měla zeptat sama sebe, jak by se cítila, kdyby tvůrci seriálu v rozhovoru mluvili o tom, jak je to s ní těžké“. Její chování označil za neoprávněné a toxické, přestože zdůraznil, že její práci dlouhodobě obdivuje. DeKnight se po tlaku od hereččiných fanoušků a fanynek omluvil a situaci označil za nešťastnou.
Wednesday
Wednesday | Netflix
V pořadu The Tonight Show se Ortega svěřila moderátorovi Jimmymu Fallonovi, že pro druhou sérii už zaúkolovala scenáristický tým, aby se namísto romantických linek zaměřil na rozvinutí jiných prvků: „Myslím, že všichni chceme trochu pozvednout hororový aspekt, dostat Wednesday pryč z romantických pletek a nechat ji, aby byla sama sebou a bojovala se zločinem.“ Zdá se, že Ortega tedy má poměrně jasnou představu o budoucím směřování seriálu, a bude zajímavé sledovat, zdali se jí podaří tuto vizi protlačit i na úkor prvoplánové líbivosti.

Kde končí Wednesday a začíná Ortega

Ortega navíc nedlouho po podcastovém vystoupení zrušila svůj twitterový účet. Pravděpodobně však nikoli kvůli kritice jejích neortodoxních názorů, ale jako výraz solidarity s hereckým kolegou Percy Hynesem Whiteem (seriálovým představitelem Xaviera), jenž na této sociální síti čelí obviněním ze sexuálního násilí. Ortega si tedy buduje image nekompromisní hvězdy, jež se nehodlá podřizovat tlakům okolí.
Wednesday
Wednesday | Netflix
V rozhovoru pro britský deník The Times přiznala, že původně ji role Wednesday Addams vůbec nezajímala. „V životě jsem toho pro televizi natočila už tolik, že jsem se chtěla věnovat jen filmu,“ řekla. Bála se, že kvůli kývnutí na další seriál jí utečou zajímavé filmové role; navíc prý ani nepočítala s tím, že Wednesday bude mít velkou sledovanost. Nakonec ji však přesvědčilo zapojení slovutného Tima Burtona, s nímž se jí (navzdory výše zmíněným výhradám) pracovalo dobře. Ostatně i sám Burton potvrdil, že si dnes už nedokáže představit, že by roli Wednesday ztvárnil kdokoli jiný.
Herečka a nyní tedy i producentka se navíc v posledních měsících na veřejnosti objevuje oblečená převážně v černé barvě, gotickém stylu či v kostýmech připomínajících její seriálovou školní uniformu. Možná se jedná o chytré promo, dle vyjádření Ortegy však jde hlavně o to, že si nyní díky své nejslavnější roli dovolí nosit, co se jí líbilo i dříve. Můžeme tedy jen doufat, že přimknutí kalifornské rodačky k temné postavě nepovede ke stejně znepokojivým důsledkům jako elvisovská kreace Austina Butlera…

Kinolog: Rocky bez Stalloneho není, co býval. Jaké jsou typické chyby boxerských filmů

Třetí díl série Creed, která navazuje na šestidílnou ságu Rocky, se už musí obejít bez Sylvestera Stalloneho. Důvodem ale není hercův věk. Třetí díl Creeda nicméně odkazuje silně k Rockymu III.