Comebacku Jennifer Coolidge se svět nemůže nabažit. Od doby Prciček už je někde jinde

Comebacku Jennifer Coolidge se svět nemůže nabažit. Od doby Prciček už je někde jinde
Harvardský klub Hasty Pudding Theatricals udělil Jennifer Coolidge titul Žena roku 2023 | Scott Eisen / Getty Images
Jennifer Coolidge (61) se narodila v Bostonu, vyrůstala však v mnohem menším massachusettském městečku Norwell. Její otec vyráběl plasty, což rozhodně nebylo nic pro malou Jen. Její hlavní hobby byl klarinet a idolem Marilyn Monroe. Herectví studovala na univerzitě a její sen zčásti kopíroval ten Marilynin – setřást pověst hezké tvářičky a stát se uznávanou dramatickou umělkyní.
Jennifer Coolidge
Jennifer Coolidge | Axelle/Bauer-Griffin / Getty

Jako Marilyn

Nebylo jí to dopřáno, protože každý, kdo s ní kdy pracoval, ocenil především její cit pro komedii a smysl pro humor. Vzhled zajištěné, žádoucí a dobře pěstěné ženy si skvěle sedl s jejím sebeshazujícím, ale nikdy sebeponižujícím humorem. Z Jennifer se tedy stala komediální herečka a začaly jí přistávat různé štěky. Začátky nebyly snadné, během devadesátých let, kdy se přestěhovala do New Yorku, pracovala jako servírka. Jednu dobu mimochodem střídala směny s jinou budoucí hvězdou – Sandrou Bullock.
Prvním zlomem byl rok 1999, kdy se objevila v roli neodolatelně zapovězené Stiflerovy mámy v komedii Prci, prci, prcičky a posléze v několika jejích pokračováních. Žena středního věku, která tráví čas sexuálním drážděním středoškoláků, by mohla vyznít zoufale a uboze, Coolidge ale Stiflerově mámě vtiskla hravou dominanci a dráždivou sebedůvěru.
Samozřejmě bychom se mohli bavit o vhodnosti chování této postavy vůči nezletilým chlapcům, kdybychom ale měli začít procházet seznam problematických aspektů amerických komedií 90. let, trčeli bychom tu dlouho. Důležité je, že Coolidge na sebe dokázala na minimálním prostoru strhnout veškerou pozornost v takové míře, že po čtvrt století je její role často tím jediným, co si z Prciček pamatujeme. To už vyžaduje pořádný talent.
Jennifer Coolidge
Jennifer Coolidge a Cate Blanchett na Zlatých glóbech | Kevin Mazur / Getty
V roce 2001 pak ztvárnila další mámu, tentokrát v Pravé blondýnce, o tři roky později v Moderní Popelce a zahrála si i výraznou epizodní roli v Přátelích. Coby žena, jež se proslavila až se čtyřicítkou na krku a která byla známá především odlehčenými rolemi, pro ni bohužel nebylo místo v popředí žádného velkého projektu. V roce 2004 jí kvůli obsazení Felicity Huffman o fousek unikla hlavní role v Zoufalých manželkách, která by jistě její kariéru vynesla rychle do oblak. Objevila se i v populárním komediálním seriálu 2 $ocky. Zdálo se však, že se s Jennifer budeme navěky setkávat v rolích excentrických maminek, tetiček a nakonec babiček.
Rozhodně by si nikdo nevsadil na možnost, že to nejlepší má Jennifer teprve před sebou. V roce 2021 však svět popkultury získal nový hit jménem Bílý lotos. Seriál Mikea Whitea produkovaný HBO o dekadenci, obludnosti i lidskosti rozmazlených amerických elit se setkal s obrovským úspěchem u publika, kritiků i na televizních cenách. Coolidge v něm ztvárňuje stárnoucí dědičku stamilionového jmění, která se napůl nepřítomně loudá luxusními hotelovými resorty a přemýšlí, kde konečně najít skutečnou životní lásku a naplnění.

Emocionální upír k sežrání

Tanya McQuoid je lačným emocionálním upírem, kterým zcela bezelstně zhltne každý náznak vstřícnosti vyslaný jejím směrem. Štěstí neumí přijímat ani rozdávat, ale nekonečně po něm touží. Její smutný a prázdný život plný traumat sahajících do raného dětství budí lítost, jenže Tanya se jí okamžitě chytne, vysaje ji do posledního doušku a chce jí víc. Jde skrz na skrz o tragickou postavu, díky unikátnímu šarmu Coolidge jí ale nechybí roztomilá výstřednost. Whiteův inteligentní scénář jí dopřává i momenty lidské důstojnosti a hořké sebereflexe. O Coolidge platí, že je chytřejší než většina postav, které ztvárňuje, a k Tanye tento tušený potenciál uvězněný pod povrchem skvěle pasuje.
Jennifer Coolidge
Jennifer Coolidge | Matt Winkelmeyer / Getty
Druhá série Lotosu dala minulý rok Jennifer ještě o kus víc prostoru, takže není divu, že na sebe strhla všechny oči. Když ji někdo konečně postavil do záře reflektorů, nevyhnutelně jí propadl celý svět. A sledovat nyní, jak si Jennifer užívá zájem, je jednoduše kouzelné. Herečka, která měla strávit svou kariéru přicmrndáváním, je najednou nejžhavějším zbožím na trhu a Coolidge září štěstím všude, kam přijde. Z jejího vystupování není patrný ani náznak hořkosti z toho, že filmový a televizní průmysl nebyl schopný dát jejímu talentu náležitý prostor během předchozích desítek let její kariéry.
Raději v jisté míře přijala svou seriálovou personu, z níž takřka nevystupuje ani během rozhovorů a veřejných vystoupení. Možná by to šlo vnímat jako její vyjádření k tomu, jak moc je celý ten humbuk vlastně fraškou. V tuto chvíli je ostatně větší čest pro Zlaté glóby objevit se vedle jejího jména, než naopak. Zatímco jiné značky utrácí během prestižního Superbowlu miliony za nákladné a komplexní reklamní spoty, jedna velká kosmetická firma letos prostě zaplatila Jennifer, aby pár vteřin blbla na kameru s jejich krémem, tak velký je o ni nyní zájem!
Samozřejmě, že to vše může rychle pominout a média mohou za týden obrátit zrak někam jinam. Ze všech nejlépe to ví jistě sama Coolidge, asi i proto si zájem tak užívá. Je ale jasné, že dostane alespoň pár dalších příležitostí. Obsazená byla minulý rok v hororovém seriálu Vidím vás a určitě má na stole mnoho slušných nabídek. Můžeme jen hádat, jak dlouho její sezóna potrvá.

Kinolog: Marilyn Monroe týraná po své smrti. A s ní na Netflixu šíleným filmem i publikum

Snímek Blonde má dlouhých 160 minut. Většina diváků a divaček ho prý vypíná po 10 až 20 minutách. Je opravdu tak hrozný? To, že vadí „běžnému publiku“, se dalo předpokládat. Proč ho ale odmítají i ti náročnější a kultivovanější?