Medvěd

87%
Medvěd
Mladý šéfkuchař Carmy se zkušenostmi z lepších restaurací se vrací do Chicaga, kde má vést rodinnou prodejnu sendvičů. Snaží se změnit k lepšímu prodejnu i sebe samotného a musí pracovat s neotesaným kuchyňským personálem, který se nakonec stane jeho druhou rodinou. (Disney+)




Jto_rating
Jto_rating
1 391 bodů
9
➡️ Gastronomický seriál se skvělou kamerou (close ups, širší záběry, v S1E7 je strašně povedenej long shot) . První dvě ep Chaos ADHD styl, hlavně díky střihu a prolínání zvuku diegetického a nediegetického což je naopak dost cool. Seriál o tom moc dobře ví, ale pro několik diváků může být tento styl vyprávění nevhodný. Navíc pokud vás nezajímá gastro, tak vás to nemusí tolik bavit bcs ⅝ každé epizody jsou záběry na přípravu jídla. Já jsem v oboru který s gastrem úzce souvisí takže něco málo pochytím, hlavně tedy z epizody S1E2, která se zabývá hygienickou inspekcí. ➡️ Za epku se moc věcí nestane, protože se to především odehrává v tom jednom gastro podniku. Ale ani to moc nevadí, seriál totiž sází na VÝVOJ POSTAV a taky metráž je cca pulhodky. Hlavní téma je dát do pořádku restauraci a lidi v ní, aby vše bylo ok a několik postav se musí vyrovnat se smrtí jedný postavy, která umřela než to vše začalo. Což je skvělé zakončeno poslední epizodu první série. ➡️ DRUHÁ SÉRIE jede ve stejném stylu jen už známe víc ty postavy a není potřeba představování, opět cool kamera a přibyly exteriérové bird wiew záběry atd. Dějově se dostáváme na zrušení The Beef, kde to moc nefungovalo a byl to chaos. A vytvoření The Bear, která má být restaurace snů co bude fungovat. První epky jsou spíše takové organizační a moc mě to nebralo,navíc po tom skvelem ukonceni S1. Ale nakonec se to vrátilo do zajetych koleji 👍. + epicka 6. Ep která se odehrává v minulosti a jsou tam skvělá camea. Celkem mě mrzelo že nebyli všichni pohromadě a nebylo tam tolik chemie mezi nima, ale aspoň to není takový chaos a každá postava získala nový vývoj, miluju. ➡️Epický konec, čekal jsem že to tak nějak skočí, ale damn... ➡️ Střídá se negativní energie s chaosem a s humorem ▶️Doporučuji všem koho zajímá gastro a kvalitní seriály.
  • vizuál
  • ok humor
  • rychlé tempo
  • skvěle napsaný vývoj postav
  • Od S2E6 "This is cinema"
  • gradace zabavnosti
  • adhd střih v prvních dvou ep
  • první epky sérií mírně matahovany
majka02
majka02
1 222 bodů
8
The Bear je velkým překvapením v malém kulinářském podání. Seriál se zaměřuje na mladého a talentovaného šéfkuchaře Carmena, který se vyrovnává se smrtí svého staršího bratra prostřednictvím práce v upadajícím rodinném podniku, který po něm znenadání zdědil. Život hlavního hrdiny je převrácen ze dne na den, přičemž chaos v jeho hlavě je velice šikovně vyobrazen specifickou stylistikou založenou na rychlém prostřihu krátkých záběrů doplněných o intenzivní soundtrack. Divák už od počátku pociťuje napětí, které pomyslně bublá pod pokličkou, a trpělivě čeká na okamžik, kdy mu všechny ty Carmovy potlačované emoce explodují přímo do tváře. Třicetiminutová stopáž jednotlivých epizod ten vnitřní tlak ještě více umocňuje, přičemž shledávám za rozumné, že první série má pouze 8 dílů. Kdo chce, může si toto konverzační drama zhltnout v rámci jediného dne, a i tak se seriálem nebude cítit přehlcen. Osobně považuji za velmi zajímavý prvek retrospektivní (místy až snové) sekvence v úvodu každého dílu, které představují jakýsi klid před bouří a které zároveň člověku pravidelně připomínají, že aktuálně sleduje něco skutečně neobvyklého. Zakončení první série prostřednictvím nepřerušovaného emocionálního monologu narušujícím jinak chaotické tempo celého seriálu je výborným krokem, J. A. White zde má velice lidský přednes, který člověka vrátí do reality. Jsou to ale momenty jako právě tento, které mě vedou k myšlence, že zařazení seriálu do žánru komedie není úplně šťastné. Humor je zde spíše vedlejším efektem absurdity realistického způsobu zachycení lidského života, nikoliv prvoplánovým prostředkem pro ždímání emocí. V tomto směru tak mohou být někteří diváci (ne)mile překvapeni rozdílem mezi realitou a vlastními očekáváními. Já osobně jsem ale za vážnější notu vděčná, jelikož je zpracována kvalitně a s pokorou... Informace o druhé sérii mě trochu znepokojily, protože ta první má relativně uzavřené téma, finální cliffhanger ale zaujal, tak se nechme překvapit tím, jestli si The Bear svoje kvality udrží, anebo padne do propasti mainstreamu…
gde
gde
648 bodů
10
Super gastro seriál s přesahem do mnoha vážných témat a složitosti vztahů.
Všechny postavy seriálu jsou vymakané multidimenzionální postavy, což se opravdu moc nevidí. Geniální sound design. Umění předat a umocnit atmosféru na jedničku s hvězdičkou. Silný progres celou dobu. Masivně stresující díly v druhé serii jsou prokládané i těmi hlubokými. Hromada zasloužilých ocenění.


Dodatečné informace

Původní název:
The Bear (více)
  • USA Medvěd
  • USA The Bear
  • USA A mackó
  • USA El oso
  • USA Misiek
  • USA O Urso
  • USA The Bear: sur place ou à emporter
  • USA Ведмідь
  • USA Медведь
  • USA 一流シェフのファミリーレストラン
  • USA 大熊餐廳
Premiéra v ČR:
5. 10. 2022
Distributor:
Disney+
Země původu:
USA
Čeština:
Medvěd je dostupný s českými titulky

Podobné


Powered byJustWatch