Zlaté glóby 2012 vyhlásily nominované: Clooney útočí na všech frontách

Zlaté glóby 2012 vyhlásily nominované: Clooney útočí na všech frontách
Owen Wilson a Rachel McAdamsová v Půlnoci v Paříži
zlate-globy-2011-maji-sve-soutezici-clooney-utoci-na-vsech-frontach
Owen Wilson a Rachel McAdamsová v Půlnoci v Paříži
George Clooney v posledních letech sklízí zásadní úspěchy na poli režie a ani letos nehodlá tuto kategorii vynechat. Jeho politický Den zrady (celkem 5 nominací) se tak utká s Allenovou nostalgickou poctou francouzské metropoli Půlnoc v Paříži, filmem Hugo a jeho velký objev Martina Scorseseho, letošním překvapením The Artist a v neposlední řadě filmem Děti moje, titulem, který mu bude soupeřem i spojencem zároveň, protože může šedivějícímu idolu vynést cenu za nejlepší herecký výkon v kategorii dramatu.
Nominace na nejlepší scénář daly dohromady téměř totožnou sestavu, namísto Huga však proti výše zmíněné čtveřici nastoupí "sportovní" drama Moneyball, na němž se mimo jiné podílel Aaron Sorkin (Schindlerův seznam / 1993).
zlate-globy-2011-maji-sve-soutezici-clooney-utoci-na-vsech-frontach-3
Rooney Mara ve Fincherových Můžích, kteří nenávidí ženy
V obou výše zmíněných kategoriích překvapí absence Davida Finchera a jeho skororemaku Mužů, kteří nenávidí ženy. Částečnou náplastí mu může být alespoň nominace Trenta Reznora na cenu za nejlepší původní hudbu k filmu (duo Reznor-Fincher už má na kontě ve stejné kategorii Oscara za The Social Network / 2010) a uhrančivé Rooney Maray za nejlepší ženský herecký výkon v kategorii drama.
zlate-globy-2011-maji-sve-soutezici-clooney-utoci-na-vsech-frontach-2
Meryll Margaret Streep-Thatcherová
Tu ale čeká velmi tuhá konkurence v podobně Meryl Streep a jejího ztvárnění  britské ministryně Margaret Thatcher, přezdívané Železná lady, dále ostřílené Glenn Close (za film Albert Nobbs), Tildy Swinton (We Need to Talk About Kevin) a Violy Davis (americký kasovní trhák Černobílý svět).
Jejich mužskými protějšky v této kategorii jsou kromě všudypřítomného Clooneyho také Leonardo DiCaprio za roli v Eastwoodově portrétu zakladatele FBI J. Edgar, dále Michael Fassbender (Stud), Ryan Gosling (Den zrady) a zkrátka nepřišel ani Brad Pitt (Moneyball).
Před konečným souhrnem se ještě blíže podívejme se na nominace v kategoriích komedie/muzikál: kritiky nejvíce nadchli trpká komedie o boji s rakovinou 50/50,  celkem šestkrát nominovaný The Artist, apatowsky ženská (ano, tyto pojmy se někdy mohou setkat) komedie Ženy sobě, zasněná Půlnoc v Paříži, a  My Week With Marilyn ,nahlížející na touhy, vrtochy a útrapy amerického sexsymbolu při natáčení v Londýně.
zlate-globy-2011-maji-sve-soutezici-clooney-utoci-na-vsech-frontach-5
The Artist, snímek s nejvyšším počtem nominací
Pětici herců nominovaných za nejlepší herecký výkon tvoří Jean Dujardin (The ), Brendan Gleeson (The Guard), Joseph Gordon-Levitt (50/50), Ryan Gosling (Bláznivá, zatracená láska) a Owen Wilson, který překvapil allenovským výkonem v Půlnoci v Paříži .
zlate-globy-2011-maji-sve-nominovane-clooney-utoci-na-vsech-frontach
Snímek Bůh masakru vynesl nominace za nejlepší ženský herecký výkon Jodie FosteraKate Winslet, v Ženách sobě zase okouzlila půvabně zoufalá Kristen Wiig, Charlize Theron může doufat ve zlatou sošku díky filmu Znovu a jinak a za ztvárnění Marilyn Monroeové byla nominována Michelle Williams.
 A nakonec přehled zbývajících kategorií (mimo televizní tvorbu):
Nejlepší animovaný film:
Kocour v botách, Tintinova dobrodružství, Velká vánoční jízda, Auta 2, Rango
Nejlepší cizojazyčný film:
Kůže, kterou nosím (r. Pedro Almodóvar), Flowers of War (r. Yimou Zhang), In the Land of Blood and Honey (r. Angelina Jolie), Kluk na kole (r. Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne), Rozchod Nadera a Simin (r. Asghar Farhadi)
Nejlepší herec ve vedlejší roli:
Kenneth Branagh (My Week With Marilyn), Albert Brooks(Drive), Jonah Hill (Moneyball), Viggo Mortensen (Nebezpečná metoda), Christopher Plummer (Začátky)
Nejlepší herečka ve vedlejší roli:
Bérénice Bejo (The Artist), Jessica Chastain (Černobílý svět), Janet McTeer (Albert Nobbs), Octavia Spencer (Černobílý svět), Shailene Woodley (Děti moje
Nejlepší původní hudba:
Ludovic Bource (The Artist), Abel Korzeniowski (W. E.), Trent Reznor a Atticus Ross (Muži, kteří nenávidí ženy), Howard Shore (Hugo a jeho velký objev), John Williams (Válečný kůň)