Rozchod Nadera a Simin

70%
Rozchod Nadera a Simin
Plakát traileru

Manželská dvojice, Nader a Simin, čelí životnímu rozhodnutí, které ovlivní nejen jejich vztah, ale především budoucnost dcery Termeh. Jedině pokud odejdou z Iránu, zajistí jí svobodný život, ale Nader odmítá opustit vážně nemocného otce. A tak Simin nezbývá, než požádat o rozvod. Jedinou zbraní matky a manželky v iránské společnosti je vyčkávat. Jenže Nader, který se má náhle sám starat o dceru i otce, selhává a zaplétá se do problémů se zákonem. Co mělo být jen zkouškou vztahu se brzy prohloubí v opravdové drama.




Pete69
Pete69
29 697 bodů
8.5
Moc pěkný snímek o hodnotách, chatrnému právu, hrdosti, rodině i lidském neštěstí. Íránský soudní systém je pro mysl Evropana až nepochopitelný, stejně tak je ale film svěží v tom, že Íránská produkce se k běžnému divákovi v masovém měřítku nedostává. Obyčejné lidské a přirozené zpracování. Já jsem si "pošmákl".
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 387 bodů
10
Není zase až tak možností shlédnout Íránský snímek a tak jsem byl na tento velice zvědav. A přišlo překvapení. Tak emocionální atmosféra deroucí se do divákova vědomí tu opravdu dlouho nebyla. Můžeme milovat nebo nenávidět a to i prostřednictvím politického nebo náboženského důvodu, stejně vše závisí na vědomí či zodpovědnosti každého z nás. Takové by mohlo být motto tohoto příběhu o úmyslu emigrovat, který zoufale mění životy mnoha lidí.  Velmi silný scénář poukazuje na jednoduché každodenní chování jednotlivců, které na tomto příkladu až děsí. Hněv, egoismus, nepochopení, strach a hlavně to nejdůležitější, lež. Zde se naprosto reálně odehrává morální a sociální drama. Příběh není jen o mužích, ženách, dětech, rodičích, spravedlnosti a náboženství v dnešním Íránu, příběh hlavně vyvolává komplexní a celosvětově relevantní otázky odpovědnosti, subjektivity a nahodilosti vyslovení pravdy. A také to, jak tenká čára může být mezi flexibilitou a hrdostí zejména mužské populace, sobectvím a tyranií. Každý si je vědom svých práv a tak je přirozeně naštvaný na každou křivdu a ústupky. Ženy si jsou vědomy dvojí odpovědností, což znamená najít si své životní místo a zároveň o tom přesvědčovat své manžele. I když je snímek dlouhý přes dvě hodiny, nepřestává polevovat napětí reálného života. Jedná se o velmi inteligentní filmový počin, který líčí kam až může klesnout lidská přirozenost když je nenadále vyprovokována. Tohle je naprosto mistrovské dílo hodné k zařazení mezi filmové klenoty.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 280 bodů
8
Objektivně film na pět hvězd, ale já ho "jen" plně docenil. Nechytnul mě tak, abych ho chtěl někdy vidět znova, nebo ho nemohl dostat z hlavy. Hezké nakoukání do íránského světa, to nepochybně.

Dodatečné informace

Původní název:
Jodaeiye Nader az Simin (více)
  • Írán Rozchod Nadera a Simin
  • Írán Jodaeiye Nader az Simin
Premiéra v ČR:
9. 2. 2012
Distributor:
Artcam Films
Země původu:
Írán
Rozpočet:
5 mil. USD
Tržby:
24,43 mil. USD (celosvětově)