25 filmů, které si nesmíte nechat ujít ve zbytku roku - část 2

25 filmů, které si nesmíte nechat ujít ve zbytku roku - část 2
Temná tvář Brooklynu | Den of Geek
V předchozí části jsme si posvítili na prvních dvanáct očekávaných titulů, řazených chronologicky dle dat jejich tuzemských premiér. Nyní seznam doplníme až do konce kalendářního roku 2019.
Addamsova rodina
premiéra 31.10.2019
Charlize Theron, Oscar Isaac
Addamsova rodina | United Artists Releasing
Oblíbená strašidelná rodinka posbírala největší porci slávy v polovině šedesátých let, kdy vycházela jako televizní seriál, a pak ještě o třicet let později se dvěma skvěle obsazenými celovečerními filmy. Nyní se vrací v animované podobě a nemuselo by to dopadnout vůbec zle. Produkční studio BRON Studios nemá zatím reputaci žádných packalů a téhle látce by animace neměla vůbec uškodit, naopak by mohla ještě rozšířit možnosti zajímavého světa a všech postav, které se už papírově řadí k těm vydařeným.
Bitva u Midway
premiéra 7.11.2019
Bitva u Midway
Bitva u Midway | comingsoon.net
Trochu poníženě přiznávám, že mám Rolanda Emmericha rád. Německý destruktér zaseknutý v eklektických devadesátých letech sice zažil doby největších úspěchů právě před dvěma dekádami, ale jeho filmy pořád umí být zábavné a minimálně nostalgicky velikášské. Bitva u Midway sice trochu straší přehnaně digitálním obrazem a v době po Dunkerku asi nemá šanci přijít s překvapivým a silným konceptem, ale to ani nikdo neočekává. Sedmého listopadu půjdu do kina s popkornem a budu se těšit, že mě Emmerich zase přenese do té naivnější filmařské epochy, na níž jsem vyrůstal a na kterou se nemůžu upřímně zlobit.
Na plný plyn
premiéra 14.11.2019
Matt Damon, Christian Bale
Le Mans '66 | Walt Disney Studios
Tady je natěšení určitě na místě. Dvě herecké osobnosti se sešli před kamerou znovuzrozeného Jamese Mangolda a natočili příběh o osudovém střetnutí automobilových značek Ford a Ferrari v šedesátých letech. A vypadá to na náramně zábavnou, svěží a vizuálně sebevědomou podívanou, s níž by Mangold mohl navázat na božího Logana a Christian Bale zase prozkoušet své chameleonské mimické funkce. Námět si říká o strhující životopisný snímek ve stylu Rivalů a já opravdu věřím, že vše klapne a můžeme dostat jednoho ze žhavých oscarových kandidátů.
Doktor Spánek
premiéra 14.11.2019
Ewan McGregor
Doktor Spánek od Stephena Kinga | Warner Bros.
Bojím se a zároveň se třesu nedočkavostí. Chválený hororový matador Mike Flanagan přichystal publiku těžký kalibr v podobě adaptace knihy Stephena Kinga (to je ještě každoroční hollywoodská rutina), která ale navazuje na příběh legendárního Osvícení. A to už je něco. Kultovní film Stanleyho Kubricka se možná Kingovi nelíbil, ale patří k absolutní kinematografické smetánce a já osobně ho často prohlašuji za můj vůbec nejoblíbenější. A protože nejsem zdaleka sám, Doktor Spánek to nebude mít lehké. Vychází však opět z kvalitní předlohy, má výborné obsazení a trailer vyvolával důmyslným propojováním s původním snímkem příjemné mrazení v zádech. Snad to klapne, i když navazovat na Kubricka musí být pocit, jako když sami sobě připravujete oprátku.
Ledové království 2
premiéra 21.11.2019
Ledové království II
Ledové království II | Walt Disney Studios
Nejsem sice kdovíjakým fanouškem jedničky, ale fenomenální kasovní triumf, dobré postavy a ten poctivý feeling disneyovského dobrodružství jí upřít nemohu. Dvojka bude mít jasný cíl - opakovat, opakovat, opakovat. S armádou dětí, které mají doma krabičky na svačiny se sněhulákem Olafem, by měla být další miliarda pro Disneyho jistá. A kdo ví, snad nás tvůrci dokážou i překvapit a přijít se silným originálním příběhem a samozřejmě s novou hudební hitovkou. I když, z toho Let It Go mě bolela hlava už po pár hodinách.
Na nože
premiéra 28.11.2019
Katherine Langford, Michael Shannon, Toni Collette, Chris Evans, Jamie Lee Curtis, Christopher Plummer, Don Johnson
Na nože | Lionsgate
Režisér Rian Johnson asi nemohl tušit, jak dvojznačné jeho renomé po premiéře osmých Star Wars bude. Poslední z Jediů je zřejmě nejvíce rozporuplně přijímaný film série, jehož největším problémem však je, že se nebál překroutit divácká očekávání a šel svou cestou (a já na něj proto vzpomínám jen v dobrém). Něco takového by mohl tvůrce zopakovat i v případě jeho očekávané a hvězdně obsazené novinky, která má být komediální neo-noirovou detektivkou z ranku "whodunit" (z anglického Who (has) done it? - Kdo to udělal?). Mohli bychom se tedy dočkat nečitelné a starosvětské dialogové exhibice, v níž všichni skvělí herci dostanou náležitý prostor.
Sirotci z Brooklynu
premiéra 5.12.2019
Bruce Willis
Temná tvář Brooklynu
Na fotce sice vidíte Bruce Willise, ale hlavním tahákem pro tenhle snímek bude jeho režisér, scénárista a herec Edward Norton. Bouřlivák, s nímž prý není velká radost spolupracovat, si vždy coby herec vybíral zajímavé projekty a má za sebou režii dobře hodnocené komedie Rabín, kněz a krásná blondýna. Sirotci z Brooklynu jsou příběhem o detektivovi, který trpí Tourretovým syndromem a pátrá po vrahovi jeho učitele. Vedle Nortona a Willise se mají ve filmu objevit třeba Willem Dafoe nebo Alec Baldwin a Norton by se tímhle projektem mohl vydat ve stopách Bena Afflecka a stát se respektovaným a úspěšným filmařem.
Jumanji: Další level
premiéra 12.12.2019
f33c51bc
Jumanji: Další level | trailer
Na remake klasické rodinné podívané s Robinem Williamsem nahlížela většina z nás spíše skepticky, ale dva roky staré Jumanji trefilo kvalitativní i kasovní jackpot. Jde o svižnou, originální a tak akorát ztřeštěnou dobrodružnou jízdu, kterou si všichni zúčastnění evidentně užívali a kterou si naštěstí mohl užít i popkornový divák. A od dvojky se bude očekávat v podstatě to samé. Doufejme, že tvůrci nebudou vstupovat dvakrát do totožné řeky a přijdou s novými nápady. Jinak se však tohoto pokračování vůbec nebojím a věřím, že nás stará parta překvapí stejně příjemně jako naposledy.
Star Wars: Vzestup Skywalkera
premiéra 19.12.2019
Adam Driver, Daisy Ridley
Star Wars: Vzestup Skywalkera | Vanity Fair
Star Wars už se možná začínají trochu přejídat, ale stejně do toho kina zase všichni půjdeme. Završení nové Disneyho trilogie bude určitě patřit k těm nejtučnějším zápisům do sešítku filmového fanouška v rámci téhle dekády a všichni jsme jistě zvědaví, jak si s tak náročným úkolem všemocný J.J. Abrams poradí. V epizodě VII se až příliš uchyloval k opisování starých nápadů, tak snad tentokrát vyrukuje se silnými momenty jako byl souboj Obi-Wana s Anakinem ve trojce a připraví řádně osudové střetnutí s temnou stranou síly, jaké oživí kultovní odkaz prvních dvou trilogií.
Cats
premiéra 19.12.2019
489a4dc5
Cats | trailer
Upřímně, tohle vypadá tak bizarně, že nevím, co si myslet. Snímek na motivy stejnojmenného muzikálu o kočičích lidech a volbě vyvoleného, předurčeného ke znovuzrození, se honosí hvězdným obsazením, produkční záštitou Stevena Spielberga a schopným režisérem Tomem Hooperem, ale rozhodně nepřesvědčuje svým podivným CGI, které činí herce poněkud... děsivými. Muzikál je každopádně nesmírně populární, stejně jako titulní píseň Memory, a není radno tenhle ambiciózní projekt dopředu podceňovat. Trailer nabízí sérii krásných obrázků, které by v doprovodu už klasických písniček mohly emocionálně fungovat. Zvědavost je, ale přeci jen vytlačována pochybami.
Špióni v převleku
premiéra 26.12.2019
Špióni v převleku
Špióni v převleku | 20th Century Fox
Animovaná zábava nás čeká i na vánoční svátky. Pokud vše klapne dle představ, Will Smith se stane největší hvězdou roku, a dopomoci mu k tomu má i zdejší dabing jedné z hlavních postav. Trailer Špiónů v převleku slibuje originální koncept, srandovní postavičky a dokonalou animaci, což by mohlo stačit na solidní rodinnou pohodovku. Snad přijde i záplava povedených vtipů a Ledové království dostane v závěru roku dalšího žánrového konkurenta.
Dokonalá lež
premiéra 26.12.2019
Helen Mirren, Ian McKellen
Dokonalá lež | Vanyaland
Nepříliš probíraný britský snímek by mohl být dalším černým koněm podzimu (spíše už zimy). Dva herečtí velikáni se sejdou v příběhu o podvodníkovi, který začne pociťovat náklonnost ke své plánované oběti. Režie se navíc ujme veterán Bill Condon, jenž má na svém kontě například výborné životopisné drama Bohové a monstra nebo nedávný hit Kráska a zvíře. Film roku nikdo neočekává, ale nadprůměrná a inteligentní podívaná by do kin dorazit mohla.
The Irishman
premiéra na Netflixu 27.11.2019
Irčan
Irčan | Netflix
A samozřejmě, někdy v průběhu podzimu by mělo dojít i na další gangsterský velkofilm Martina Scorseseho, od něhož neočekávám nic jiného, než že strčí všechny ostatní kino-premiéry do kapsy. Dvousetmilionový projekt Netflixu bude sledovat několik dekád života slavného nájemného vraha Franka Sheerana, který se přiznal k vraždě Jimmyho Hoffy. Herecké persony Robert De Niro, Al Pacino a Joe Pesci tak podstoupí i digitální proces omlazování, který dle první upoutávky nedopadl vůbec zle. V nové Casino sice úplně nevěřím, ale přesto se nemůžu dočkat - jestli byl někdo zrozen k natáčení osudových, stylových a mnohovrstevných mafiánských eposů, je to právě Martin Scorsese. A The Irishman by přesně takovým filmem být měl.
A jaké jsou vaše nejočekávanější podzimní premiéry?
Poznáte herce jen podle jejich očí?