Bitva u Midway

66%
Bitva u Midway
Válečný velkofilm světoznámého režiséra Rolanda Emmericha (Den nezávislosti, Patriot, Godzilla) líčí příběh příslušníků amerického námořnictva a letectva v bitvě u Midway, která znamenala zlom na pacifickém bojišti druhé světové války. Hvězdně obsazený film (Luke Evans, Woody Harrelson, Patrick Wilson, Ed Skrein, Aaron Eckhart, Nick Jonas a další) působivě ukáže nejen pozadí konfliktu, ale zejména bitvu samotnou, která doposud nikdy nebyla natočena tak velkolepě. Zároveň nám jednu z rozhodujících námořních bitev druhé světové války přiblíží i z pohledu japonské armádní elity. (Vertical Ent.)



Recenze: Bitva u Midway

Kinobox.cz
65%

Bitva u Midway je v dobrém smyslu slova standardní válečná podívaná, která do žánru nepřináší nic nového, ale svou víc jak dvouhodinovou stopáž dokázala naplnit tak, aby si na své přišlo jak cílové publikum, tak 'náhodní kolemjdoucí', kteří se v kině kdykoliv rádi podívají na dobře obsazenou sérii solidně zvládnutých monstrózních akčních sekvencí (můj případ).


martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 299 bodů
7
A tak po snímku 'Pear Harbor' (2001) si máme opět možnost zopakovat typický americký patriotismus. Máme tu další válečný velkofilm, který jakoby všem oznamoval jedno podstatné: "Dokud se nás to netýká, nezajímá nás to. V opačném případě všem ukážeme zač je toho loket." Snímek 'Midway' v podstatě převypravuje příběh výše zmíněného filmu 'Pear Harbor', jen je okleštěný o milostnou avantýru a romantismus. Takže by se tímto dal v podstatě považovat i za remake dnes již kultovní filmové klasiky 'Midway!' (1976), jenomže tam je milostný motiv také. Takže spíše ještě starší 'Tora! Tora! Tóra!' (1970)? Divák nechť posoudí sám. Buď jak buď, každopádně svou tvůrčí modernou je na tom zcela stejně jako třeba přímý remake 'Ben Hur' (2016) od snímku 'Ben Hur' (1959). Spousta přemrštěných CGI efektů, značně rychlé tempo a dějová zkratkovitost. A to je vše. Nic proti Rolandu Emmerichovi, ale Michael Bay právě ve ztvárnění válečných scén jednoznačně vítězí. V 'Midway' samozřejmě takovéto scény taktéž berou dech, ale ta CGI vizualizace je bohužel, jak se jednoduše lidově říká, značně přepatlaná. Ani ten scénář není ledajaká výhra. Kromě taktéž již zmíněné zkratkovitosti děje postrádají postavy patřičnou hloubku. Je sice fakt, že tento snímek nemá žádného hlavního hrdinu, takže se divák nemusí na nikoho zaměřovat, ale zase tomu chybí právě ta patřičná energie s ohledem na divácký zájem. A smysluplnější plynulost vyprávění by také nezaškodila. Děj je tak jen takovým jednoduchým řetězcem hlavních událostí od napadení přístavu Pear Harbor, který by klidně mohl pokračovat dál a vše zakončit svržením americké atomové pumy na Japonsko. A dílu by bylo dokonáno jest.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
4
Emoce postrádající válečný velkofilm s přebarveným Harrelsonem a partou hrdinů, ke kterým si (díky neschopnosti režiséra?) divák ani za boha nemůže vytvořit nějaký vztah. Chce se mi docela pochválit tu bitvu samotnou, která zabírá snad polovinu filmu. Jenže díky místy dost rušivému digitálu to zas taková super podívaná nebyla.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
8.5
Bitva u Midway je bezesporu reparát Hollywoodu za pop cornový Pearl Harbor, který urazil koho mohl a vyvolal zlou krev. Bitva u Midway je důstojný film, nevymýšlí si nové postavy a podle všeho je historicky věrný, pochopitelně na bezpečné hájemství hraného filmu. Herci odvádí velmi dobré výkony a celkově těch 138 minut uteče jako voda. Emmerich nenatočil násilný film jako Steven Spielberg při Zachraňte vojína Ryana, takže nečekejte grafické násilí, ale je to válečný film. Velké plátno tomuto snímku sluší a troufám si říct, že do budoucna to bude televizní trvalka. Povedený film.


Dodatečné informace

Původní název:
Midway (více)
  • Bitva u Midway
  • USA Midway
Premiéra v ČR:
7. 11. 2019
Distributor:
Vertical Entertainment
Země původu:
USA, Čína
Přístupnost:
12+
Rozpočet:
100 mil. USD
Tržby:
127,42 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Bitva u Midway je dostupný s českými titulky a českým dabingem
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Powered byJustWatch