Bitva u Midway

66%

Zajímavosti 91

  • Po posledním útoku na Japonce se k letadlové lodi se zataženým podvozkem přiblíží vracející se letoun, který je identifikován jako jeden z Bestových křídelníků. V dalším záběru, kde letoun nouzově přistává na palubě letadlové lodi, je podvozek plně vysunutý. Vysunutí hydraulického podvozku letounu Dauntless by mělo trvat několik sekund.
  • V kanálu vedle doku 1010 v námořní loděnici naproti Fordovu ostrovu a Battleship Row je zobrazen torpédoborec, který se nepohybuje (kotví?). Během útoku nebyl v této oblasti umístěn žádný torpédoborec.
  • USS Tennessee, kotvící vedle USS West Virginia a bezprostředně před USS Arizona, měla košové stěžně, nikoliv trojnožkové, jak bylo ukázáno ve filmu. USS West Virginia, zakotvená na levoboku Tennessee, měla také košové stěžně. Kromě toho měla USS West Virginia v každé věži dvě 16palcová děla, nikoli tři, jak je uvedeno ve filmu.
  • Když se americké SBD blíží k Hirjú, aby ji dorazily, je loď zobrazena s ostrovní nástavbou na levoboku (vlevo). Ostrov Hiryu se nacházel na pravoboku (vpravo). Útok SBD na Hiryu ukazuje mnoho sestřelených amerických letadel. Ve skutečnosti byly při útoku ztraceny pouze tři ze čtyřiadvaceti SBD.
  • Dick Best a dva muži z jeho letky zaútočí na Akagi. Ve filmu první dvě bomby minou - jedna dopadne poblíž můstku a druhá poblíž přídě, přičemž třetí, kterou shodil Dick Best, zasáhne Akagi. Ve skutečnosti byla bomba Dicka Besta vypuštěna jako druhá, nikoli třetí. Navíc bomba, která byla zobrazena, jak chybí u přídě, ve skutečnosti chyběla u zádi a zasekla kormidlo Akagi.
  • Na palubě USS Hornet je k vidění pouze 14 letounů B-25. Při Doolittleově náletu jich bylo použito 16. B-25 letící nad Tokiem mají na levém horním křídle namalované těžko rozeznatelné obdélníkové insignie (nikoliv standardní kulaté). Podobně jako tomu bylo ve filmu Pearl Harbor s Alecem Baldwinem v hlavní roli, je podplukovník Jimmy Doolittle v tomto filmu zobrazen s plnou hlavou vlasů. Doolittle byl téměř plešatý.
  • Následky bitvy v Korálovém moři jsou zobrazeny se třemi americkými letadlovými loděmi v těsné blízkosti (jedna z nich, údajně USS Lexington, se potopila, ačkoli design zobrazené lodi byl chybný). Ve skutečnosti byla přítomna pouze USS Yorktown. USS Hornet a USS Enterprise byly jinde a nezúčastnily se.
  • Ve filmu je zachyceno nejméně sedm letounů B-26 Marauder, které útočí na japonské letadlové lodě. Ve skutečnosti byly u Midwaye pouze čtyři letouny tohoto modelu.
  • Po útoku se hned vedle Pearl Harboru odehrává scéna na hřbitově. V okolí Pearl Harboru ani na námořní základně se žádný hřbitov nenachází.
  • SBD Dauntless používal jako pohonnou jednotku radiální motor Wright R1280, čtyřdobý pístový motor s kompresním poměrem 6:1. V několika scénách je vidět, jak se motor po vypnutí pomalu vytáčí a následně "větrá", což by se na palubě s maximální rychlostí 32 uzlů nestalo. Toho by byl při tak slabém větru schopen pouze turbovrtulový nebo proudový motor.
  • Několikrát během útoku jsou ve filmu vidět japonské letouny (především stíhačky), které ostřelují Battleship Row ve velké výšce. To se prostě nestalo. Battleship Row byla výhradně cílem horizontálních a torpédových bombardérů. K ostřelování docházelo na letištích a příležitostných cílech jinde.
  • Bombardéry B-25 v sekvenci náletu na Tokio jsou zobrazeny jako modely B-25C, které měly horní věž v přední části letadla. Ve skutečnosti byly letouny použité při skutečném náletu modely B-25B, které měly horní věž vzadu.
  • Když byl admirál Nimitz v polovině prosince 1941 ve Washingtonu jmenován novým velitelem CINCPAC, admirál King mu tuto zprávu nepředal, stal se CNO (Chief of Naval Operations) až v březnu 1942 a vystřídal admirála Starka.
  • V tomto filmu je admirál William F. Halsey zobrazen jako člověk s pásovým oparem. Ve skutečnosti měl ekzém a šest měsíců se z něj zotavoval.
  • Film ukazuje stíhačky Mitsubishi A6M Type Zero přítomné během náletů na Marshalls-Gilberts. Jednotky císařského japonského námořního letectva dislokované v oblasti (Chitose Air Group a Yokohama Air Group) však v té době nevlastnily nové stíhačky Zero, ale provozovaly pouze starší stíhačky Mitsubishi A5M Type 96.
  • Během filmu, zejména během scény střemhlavého bombardování japonské flotily, je Kaga zobrazena s nástavbou (můstkem) na levoboku, podobně jako Akagi. Ve skutečnosti měla Kaga nástavbu na pravoboku.
  • O'Flaherty a Gaido jsou zobrazeni na palubě japonského torpédoborce Makigumo. Gaido odmítá odpovídat na otázky a je hozen přes palubu s přivázanými závažími. To se děje poměrně rychle od jejich zajetí až po popravu. Drobná poznámka, oba byli drženi na palubě několik dní, než byli hozeni přes palubu.
  • Důstojnické uniformy, včetně Nimitzovy, nebyly vyprány a vyžehleny, což by bylo standardní. Sako uniformy v tomto filmu je úplně pomačkané. Skutečnost, že kostýmní oddělení zřejmě nevědělo o použití škrobu, prozrazuje pozoruhodný nedostatek kompetencí.
  • Když Layton říká Nimitzovi, že letadlové lodě zahájily útok, není možné, aby to věděl. Letadlové lodě by byly v rádiovém tichu, aby nebyly odhaleny, a to ani poté, co by je Japonci spatřili.
  • Ve filmu je "Bull" Halsey zobrazen jako RADM (dvě hvězdy na límci). Ve skutečnosti byl William F. Halsey VADM (tři hvězdy na límci) od června 1940. V bitvách u Korálového moře a Midwaye by tedy byl VADM.
  • Během simulace japonské bitvy jsou Američané zastoupeni třemi kusy označujícími Enterprise, Hornet a Yorktown. Historicky měly být pouze dvě, protože Japonci byli přesvědčeni, že Yorktown není schopen plavby kvůli rozsáhlému poškození, které utrpěl v bitvě v Korálovém moři.
  • Zdá se, že torpédové bombardéry VT-6 Devastator společnosti Enterprises nesou kromě hlavního nákladu v podobě torpéd také bomby. Ve skutečnosti bylo torpédo tak těžké, že drasticky snižovalo letové výkony. Bomby nemohly být neseny a ani nesměly být neseny, protože torpédo bylo pro Devastator hlavní zbraní. Taktika letadlových lodí té doby kladla důraz na kombinované údery s torpédovými bombardéry a střemhlavými bombardéry s cílem překonat nepřátelskou obranu. Torpédový bombardér Devastator by tak nesl pouze torpédo a žádné bomby.
  • Při útoku na Hirjú je poručík Best zachycen, jak sestřeluje japonské Zero při čelním útoku, zatímco jeho střelec Jim Murray sestřeluje jiné při střemhlavém letu. Ani jeden z nich se nepřihlásil k sestřelení Zera, ačkoli Murray jedno při útoku na Hirjú zasáhl.
  • Při prohledávání ostatků v Pearl Harboru identifikuje jedna z postav svého kamaráda podle třídního prstenu z Annapolisu. To však nedává smysl, protože každý absolvent Námořní akademie Spojených států by měl mít na ruce třídní prsten. Prsten by se jistě dal použít, protože prsteny akademie měly na vnitřní straně iniciály a rok absolvování. Navíc psí známky se po první světové válce až do začátku druhé světové války nevydávaly. Vzhledem k tomu, že se jednalo o Pearl Harbor, druhá světová válka pro USA ještě nezačala.
  • Posádka USS Arizona (BB-39) obsluhuje 20mm protiletadlová děla Oerlikon. Oerlikony nebyly na palubě Arizony nikdy instalovány. Americké námořnictvo sice zakoupilo práva a začalo vyrábět Oerlikony ještě před válkou, ale na lodě amerického námořnictva byly instalovány až po Pearl Harboru.
  • Ve 12:39 Sully na palubě USS Arizona (BB-39) vzhlédne a vidí, jak japonské bombardéry Kate vypouštějí bomby, které nakonec loď zničily. Podle velikosti letadla ve vztahu k vrcholu stěžně Arizony v záběru a podle toho, jak rychle trvá vypuštění bomby do dopadu, se zdá, že Kates jsou jen několik set metrů vysoko. Ve skutečnosti letěli při provádění pumových útoků ve výšce téměř 10 000 stop.
  • V bitevním řádu zaútočily nejprve VT-8 (torpédové letouny TBD) z Hornetu, nikoli VT-6 z Enterprise. VT-3 z Yorktownu útočily jako poslední a ve skutečnosti měly stíhací krytí od VF-3, které velel CDR John Thatch.
  • Námořní letec nadporučík Eugene Lindsey přistává, ale spadl mu pouze jeden podvozek. Letadlo nouzově přistane, smýkne se po palubě a přepadne přes bok do vody. O chvíli později je s těžkými zraněními přivezen na palubu USS Enterprise. V této scéně je několik chyb: 1) jeho letadlo se zřítilo kvůli přetažení, nikoliv kvůli selhání podvozku, 2) je přivezen na palubu lodi zcela suchý, přestože přistál ve vodě, 3) Lindsey měl na palubě svého letadla dva členy posádky, kteří byli zachráněni, ale nebyli ukázáni, a 4) je ukázáno, jak je vzat na palubu USS Enterprise. Enterprise nemohla zastavit a musela pokračovat v cestě. Lindseyho a jeho posádku vyzvedl torpédoborec USS Monaghan.
  • Ve skutečnosti torpédo, které USS Nautilus (SS-168) vypálila, nebylo namířeno na letadlovou loď, ale na japonskou bitevní loď Kirishima.
  • Po útoku na Marshallovy ostrovy následuje přechod do Honolulu s titulní kartou "Officers' Club, Honolulu Hawaii". Klub je jasně osvětlen, stejně jako město Honolulu v pozadí. Po útoku na Pearl Harbor bylo zavedeno přísné zatemnění: všechna venkovní světla musela být po setmění zhasnuta a přes okna/dveře byly umístěny závěsy, aby světlo neunikalo dovnitř. Pozdější záběr zachycující USS Nautilus připravující se k odletu z Pearl Harboru přesně zobrazuje podmínky zatemnění.
  • V čase 11:12 jsou zobrazeny japonské torpédové bombardéry Kate, které přelétají nad řadou bitevních lodí od přídě k zádi a vypouštějí torpéda, přičemž míří na úzké profily lodí. Takto by je torpédové bombardéry nevypouštěly. Místo toho přilétaly napříč, kde bitevní lodě představovaly největší cíl.
  • Scéna v důstojnickém klubu v Pearl Harboru ukazuje důstojníky a poddůstojníky, jak popíjejí a tančí. Poddůstojníkům není povolen vstup do důstojnických klubů, pokud nejsou hosty důstojníků.
  • Četné scény letadel zobrazených na palubě letadlové lodi s otáčejícími se vzpěrami. Pravděpodobně výsledek levného CGI. Ve skutečnosti by běželo jen první jedno nebo dvě. Provoz ostatních by znamenal plýtvání palivem a ohrožení palubní posádky.
  • Když torpédová eskadra 8 zahájí útok na letadlovou loď, je praporčík George Gay sestřelen dříve, než stihne vypustit torpédo. Historicky vzato vypustil torpédo a chystal se na útěk zpět k Hornetu, když byl přepaden stíhači a sestřelen.
  • V mnoha scénách střemhlavých soubojů mezi americkými střemhlavými bombardéry SBD Dauntless a japonskými stíhačkami Zero akce naznačuje, že Dauntless byl stejně obratný jako Zero. Zero mělo lepší letové vlastnosti než Dauntless, včetně mnohem vyšší rychlosti a rychlosti stoupání. I přesto byly Dauntlessy na bombardér výjimečně obratné a dobře vyzbrojené, a pokud byly dobře ovladatelné, mohly se vyrovnat jinak lepšímu Zeru.
  • Admirál King hlásí Halseymu, že mají pouze tři letadlové lodě a žádné funkční bitevní lodě. To je nepřesné. V lednu a únoru 1942 měla Tichomořská flotila k dispozici čtyři letadlové lodě: Lexington, Saratoga, Yorktown a Enterprise. Kromě toho flotila disponovala deseti bitevními loděmi. I kdybychom odečetli ty, které byly po Pearl Harboru uloženy k opravám, byly stále k dispozici nejméně čtyři bitevní lodě: Idaho, Mississippi, New Mexico a New York.
  • Po útoku, zatímco ukazuje námořníky řezání do kýlu převrácené bitevní lodi, je to prý Arizona. Ve skutečnosti to byla USS Oklahoma, která se převrátila a uvěznila muže v podpalubí a byl učiněn pokus o záchranu uvězněných námořníků. Zachránit se podařilo 32 námořníků, ale většina z nich zahynula kvůli nedostatku kyslíku.
  • Na začátku útoku provádí 12-16 dvoumotorových bombardérů B-26 plošné bombardování Nagumovy vlajkové lodi Akagi. Ve skutečnosti byly na Midwayi nasazeny pouze 4 B-26, které byly hrubě vybaveny torpédy, takže by útočily přibližně ve stejné výšce jako námořní Devastatory, které byly vidět před a po scéně.
  • Stroje SBD Dauntless byly vybaveny dvěma kulomety ráže 30 mm pro zadní střelce až po bitvě u Korálového moře. Těsně před bitvou u Midway byly SBD-2 "dovybaveny" dvojitými kulomety ráže 30 mm. Na filmu jsou vidět dvojité kulomety ráže .30 dříve než u Midway.
  • Když B-25 dojde benzín, vrtule se okamžitě zastaví. Ve skutečnosti by se vrtule zastavila pouze v případě, že by se opeřila, což se nestane. V opačném případě by pokračovala v otáčení se značným odporem.
  • Nejméně jeden bombardér B-25 zaměřuje bomby pomocí pumového zaměřovače Norden. Protože bylo téměř jisté, že mnoho letadel bude sestřeleno a přísně tajné zaměřovače budou nepřítelem získány zpět, byly zaměřovače odstraněny a nahrazeny méně riskantním zaměřovacím zařízením. Připomínal astroláb, jmenoval se Mark Twain a stál 20 centů.
  • Ve filmu není ani zmínka o admirálu Fletcherovi, který byl celkovým velitelem operační skupiny a jako takový byl velícím důstojníkem admirála Raymonda A. Spruance. Fletcher byl nucen během bitvy přeložit svou vlajku, což ho připravilo o logistickou možnost sledovat události v reálném čase. Když se pak Spruance Fletchera zeptal, jaké má rozkazy, Fletcher odpověděl: "Žádné. Bude se řídit vašimi podněty," čímž fakticky pověřil Spruance velením. To se však stalo až po zahájení bitvy.
  • V první polovině filmu nemají americká letadla uprostřed znaku hvězdy malé červené kolečko. Nařízení z 6. května 1942 vyžadovalo odstranění červeného kroužku, aby nedošlo k záměně s japonskými letadly. Všechny letouny Dauntless by měly červený kruh v sekvencích Pearl Harbor, nálety na atoly a Korálové moře (nařízení bylo vydáno den před touto bitvou). Mezi lety u Korálového moře a Midwaye údržbáři červenou tečku přemalovali.
  • USS Arizona je zobrazena, jak se při potopení prudce stáčí na levobok. Ve skutečnosti se potopila vzpřímeně a zůstala tak.
  • Při startu z letadlové lodi se zdá, že Doolittleovo letadlo nemá vysunuté klapky. Protože jeho letadlo startovalo jako první a mělo nejmenší dráhu, bez klapek by to nezvládlo. Při přibližování k okraji se však záběr posouvá, a když se vrací zpět, je zřejmé, že klapky jsou stažené a zároveň se čistí od paluby letadlové lodi. Předkladatel si možná spletl klapky s křidélky, která by byla ve vodorovné poloze, protože se používají pouze při náklonu. Ve skutečnosti jedno z letadel, Ruptured Duck, skutečně vzlétlo bez stažených klapek, ale to byl důsledek nervové chyby. Protože byli sedmí v pořadí, měli dostatek dráhy, aby to zvládli." Navíc když Doolittleovo letadlo odlétá, následující letadla nejsou za ním naváděna, ale všechna stojí. Ve skutečnosti by v době, kdy byl Doolittle připraven ke startu, dvě letadla za ním již byla nabuzena a letadlo za nimi zatlačeno na místo a připraveno k nastartování motorů. také "střelec" (muž, který signalizuje start letadla) není zobrazen správně, je zobrazen jako malá skvrnka daleko od letadla u přídě a vpravo. Ve skutečnosti se střelci nacházeli jen několik metrů od letadla a vlevo - na straně pilota. Při signalizaci startu by klesli na palubu s křídlem prolétajícím přímo nad ním." Ačkoli v rozhovorech tvůrci filmu hovoří o tom, že jsou extrémně přesní, neudělali si domácí úkol. Rychlé zhlédnutí filmu Třicet vteřin nad Tokiem (1944), (jehož technickým poradcem byl Dean Davenport - druhý pilot Ruptured Duck), by jim ukázalo, jak se to ve skutečnosti dělalo.
  • Během střemhlavého bombardování Hiryu je Best zobrazen, jak drží střemhlavý let až na úrovni stěžně a poté uvolňuje bombu, přičemž ji vytahuje a umisťuje do loga vycházejícího slunce. Ve skutečnosti Best vypustil bombu ve výšce 1000 stop, zatímco mířil na logo, Ve skutečnosti by nikdo neshodil střemhlavou bombu ve fázi letu s klouzáním nebo vytahováním. Je velká šance, že by se bomba jednoduše odrazila nebo vybuchla a vzala s sebou i bombardér.
  • Když Doolittle po dokončení náletu na Tokio přistane v Číně, je se svými muži zachráněn zřejmě čínskými komunistickými partyzány. Ve skutečnosti byli zachráněni vojáky a vesničany, kteří byli spojeni s nacionalistickou Čínou. Tato skutečnost byla donedávna čínskou vládou potlačována.
  • Doolittleovi náletníci měli na zádech svých létajících bund našité bílé panely, které obsahovaly americké a čínské vlajky na zádech bund a čínský text, který je označoval jako Američany a spojence. Ty zde do očí bijícím způsobem chybí.
  • John Ford byl během natáčení filmu Bitva o Midway (1942) skutečně zraněn na ruce. Byl však v mnohem nebezpečnější pozici, stál na vrcholu elektrárny na ostrově Sand Island, který byl pro japonské námořnictvo jedním z nejzřetelnějších cílů. Přežil několik útoků.
  • Během sekvence závěrečného přistání Dicka Besta na letadlové lodi se asi čtyřikrát změní směr západu slunce.
  • V čase 1:58, kdy Dick Best přistává s letadlem na palubě, je jeho vrtule zcela zastavena, ale v následujících záběrech se točí.
  • Po bombardování Hiryu se jeden z Bestových wingmanů přiblíží k Enterprise letící ve směru slunce. Když se letadlo blíží k přistání a poté dopadne na palubu, slunce se náhle ocitne za letadlem, které při pádu zachytí záchytné lano.
  • Několik japonských stíhaček Zero nese stejná ocasní čísla AII-105, včetně dvou Zer, která sestřelila O'Flahertyho a Gaida. AII znamenalo, že letoun pochází z letadlové lodi Kaga, ale žádná dvě letadla nenesla stejná čísla.
  • Aaron Eckhart s výškou 175 cm se zdá být zvláštní volbou pro roli Jamese Doolittla, který měřil jen 175 cm.
  • Jak tento film, tak film "Pearl Harbor" z roku 2001 obsahují téměř totožné záběry na loď USS Arizona, která exploduje po zásahu osudnou bombou během útoku na Pearl Harbor.
  • Chester W. Nimitz přeskočil dvě hodnosti, než se ujal velení Tichomořské flotily, a to z kapitána na kontradmirála (nyní známého jako kontradmirál Horní polovina - dvě hvězdy) v roce 1938 a z něj na admirála (čtyři hvězdy) v prosinci 1941. Stalo se tak deset dní po útoku na Pearl Harbor a současně s jeho jmenováním do funkce CINCPACFLT. Hodnosti, které přeskočil, byly komodor (nyní známý jako kontradmirál dolní polovina - jedna hvězda) a viceadmirál (tři hvězdy).
  • Joseph Rochefort, představitel luštitele kódů v podání Brennana Browna (klíčová historická postava bitvy), říká admirálu Nimitzovi, že pokud Japonce nezastaví, budou brzy všichni mluvit japonsky. Ve filmu Muž ve vysokém zámku (2015) hraje Brown amerického obchodníka, který mluví japonsky, aby mohl podvést okupanty dobytého San Franciska.
  • Douglas TBD Devastator, jeden z letounů, které se ve filmu objevily, se nedochoval, a tak produkční oddělení postavilo alespoň jednu nelétající repliku ve skutečném měřítku. Po dokončení výroby byla věnována muzeu USS Midway v San Diegu, kde je vystavena na hangárové palubě.
  • V závěrečných titulcích je admirál Halsey uveden jako jeden z pouhých čtyř mužů, kteří získali hodnost Fleet Admrial (5 hvězdiček).V závěrečných titulcích admirála Nimitze není uvedeno, že byl jedním z dalších. Halsey byl mladší pětihvězdičkový admirál. Dalšími dvěma byli flotilový admirál Leahy (důstojník s pěti hvězdičkami ve všech odvětvích) a flotilový admirál King (CNO po většinu druhé světové války, který však Nimitze nepovýšil na CINCPAC, jak je uvedeno ve filmu, tím byl admirál Stark).
  • Během závěrečných titulků, kde jsou uvedeny hlavní postavy a co se s nimi stalo. Mezi pohřešovanými je i velitel "Hypo" v Pearl Harboru komandér Joseph Rochefort. Odměnou Rochefortovi za to, že se vzepřel OP-20G (námořní rozvědce ve Washingtonu, pro kterou pracoval, nikoliv pro Nimitze) při identifikaci Midwaye, bylo odvolání ze zpravodajské oblasti a pověření "velením" plovoucího suchého doku po dobu války.
  • Mnoho příběhů vypráví, že japonské střemhlavé bombardéry poprvé spatřily americké letadlové lodě. Ve skutečnosti se Kido Butai celé dopoledne bránila opakovaným nekoordinovaným útokům Midwaye a amerických letadlových lodí.K zajištění stíhacího krytí flotily byly stíhačky určené k ochraně torpédových a střemhlavých bombardérů útočících na americkou flotilu použity k posílení japonské bojové letecké hlídky. Stíhačky byly neustále vypouštěny, přezbrojovány/tankovány a znovu vypouštěny, aby čelily americkým úderům. To ztěžovalo přezbrojování druhé vlny a nebyla dodržována japonská vojenská doktrína o řádném skladování zbraní. Žádná letadla nebyla spatřena, protože Japonci nebyli připraveni zahájit útok na americké loďstvo.
  • Většina střemhlavých bombardérů SBD Dauntless byla sestřelena během bitvy o Midway, ale jen několik z nich bylo sestřeleno japonskými Zery. Díky letkám až 45 SBD útočících současně a díky jejich doprovodu F4F Wildcat byly nepřátelské stíhačky proti střemhlavým bombardérům neúčinné. Jak je vidět ve filmu, SBD se protlačily obrovským množstvím protiletadlové palby z letadlových a doprovodných lodí, což do značné míry snížilo počty útočících střemhlavých bombardérů. účinnost Dauntlessu byla taková, že i když se jednalo o bombardér, při střetu s nepřátelskými stíhači jeho vítězství výrazně převyšovala ztráty.
  • Během zobrazení neúspěšného útoku letecké skupiny na ostrově Midway na japonskou flotilu je ve filmu krátce vidět, jak pilot vedoucího bombardéru Dauntless bojuje, když je sestřelen. Zdá se, že je to major americké námořní pěchoty Lofton R. Henderson, velící důstojník 241. průzkumné bombardovací perutě námořní pěchoty (VMSB-241). Jeho jméno, které padlo u Midwaye, se stalo synonymem pro následující guadalcanalskou kampaň jako jméno Hendersonova letiště.
  • Během slavnostního předávání cen na palubě lodi (asi v 70. minutě) je zezadu zobrazen afroamerický námořník, který dostává medaili. Jedná se o Dorise Millera, kuchaře na lodi West Virginia, který v Pearl Harboru sestřelil několik japonských letadel, přestože neměl žádný výcvik s protiletadlovými zbraněmi, a který za své činy obdržel Námořní kříž. Miller zahynul v listopadu 1943, když letadlovou loď USS Liscome Bay, na které sloužil, zasáhlo torpédo vypálené z japonské ponorky. mnozí se domnívají, že Miller měl dostat Medaili cti. Námořnictvo se však rozhodlo pojmenovat po něm letadlovou loď CVN-81, která se začala stavět v roce 2021. Až bude pokřtěna, bude se jmenovat USS Doris Miller.
  • Letiště Midway v Chicagu ve státě IL je pojmenováno po bitvě u Midway.
  • Kód, který Američané rozluštili a který byl klíčem k jejich vítězství u Midway, byl japonský námořní kód D, který byl americkým silám znám jako JN-25.
  • Torpédový bombardér na letadlové lodi, který je ve filmu zobrazen, je TBD Devastator, což byl torpédový bombardér používaný námořnictvem v první linii před bitvou u Midway. Jeho výkony v této bitvě byly tak neuspokojivé, že byl krátce poté stažen a nahrazen TBF Avenger. Špatný výkon Devastatoru je ve filmu několikrát zmíněn, zejména japonským admirálem Jamagučim (Tadanobu Asano).
  • Bombardéry Mitchell jsou správně označovány jako "armádní" letouny. Armádní letectvo Spojených států vzniklo v roce 1907, počátkem roku 1941 se z něj stalo Armádní letectvo Spojených států a v roce 1947 se z něj stalo samostatné letectvo Spojených států.
  • Během útoku na jednu z japonských letadlových lodí byla jedna eskadra SBD popsána jako "klouzavé bombardování". Jednalo se o letku námořní pěchoty VMSB-241, která létala z atolu Midway. Nebyly vycvičeny pro umění střemhlavého bombardování a většina z nich byla snadno sestřelena. Jediný z těchto SDB námořní pěchoty, který dosud existuje, se nachází v Národním muzeu námořního letectva v Pensacole. Je to také jediný dochovaný SBD z bitvy o Midway.
  • Admirál Chester W. Nimitz byl v Pearl Harboru již v době útoku. Vychází to z rodinných poznatků o jeho pobytu v době útoku. Byl v horském domě svého dobrého přítele Hanse L'Orange spolu s dalšími členy námořního štábu.
  • Poté, co je Arizona vybombardována, poručík Pierce Billymu řekne: "Jestli půjdeš do té vody, zemřeš." To sice mohla být pravda v některých oblastech, kde byl hořící olej, ale několik lidí bylo ve skutečnosti silou výbuchu smeteno z opravárenské lodi Vestal kotvící vedle Arizony a podařilo se jim přežít. Jedním z nich byl kapitán Vestalu Cassin Young, který se vyšplhal zpět na palubu své lodi a podařilo se mu ji dostat na vodu, nakonec ji však kvůli utrpěným škodám vyprostil na břeh. Young za své činy obdržel Medaili cti. Později padl v bitvě o Guadalcanal, když byl kapitánem těžkého křižníku USS San Francisco, a za tyto činy obdržel Námořní kříž.
  • Woody Harrelson měl v době natáčení filmu 57 let a Dennis Quaid 64 let, tedy stejný věk, jaký měli admirálové, které ztvárnili, v době bitvy u Midway (Chester W. Nimitz a William F. Halsey).
  • Během střemhlavého bombardování japonských letadlových lodí Bestem a McCloskeym jsou vidět letadla útočící na Soryu. Tato letadla jsou z Yorktownu a velí jim Maxwell Leslie. K japonské flotile přiletěly ve stejnou dobu jako letadla Enterprise čirou náhodou.
  • Scény, kdy se námořníci snaží dostat z Arizony tím, že přelézají po laně ruku v ruce, jsou ozvěnou podobného zážitku popsaného v knize Všichni galantní muži (2016). Knihu napsal námořník z Arizony Donald Stratton, jejímž autorem je Ken Gire. Stratton v knize popisuje, jak námořník Joe George na lodi Vestal, která kotvila vedle Arizony, hodil lano k Arizoně, aby muži mohli uniknout na Vestal. Během záchranné akce nařídil kapitán Vestalu Georgovi, aby přerušil všechna lana k Arizoně, aby se Vestal mohl vzdálit. George odmítl, protože věděl, že by to pro muže, kteří se pokoušeli přeplavat, znamenalo smrt. Navzdory výhrůžkám válečným soudem ze strany kapitána George udržoval lano, dokud se Stratton a několik jeho kolegů nedostali do bezpečí Vestalu.
  • Nautilus, SS-168, byl klíčovým prvkem vítězství u Midwaye, a to i přes nespolehlivost jeho torpéd Mark XIV, jak je vidět. Tím, že způsobil, že torpédoborec zůstal pro útok hlubinnou náloží, došlo ke zpoždění, které umožnilo, aby loď zpozoroval McClusky a navedl svou eskadru na zbytek flotily. Nautilus toho dne podnikl několik pokusů, a jak se často stávalo, bez potopení jakéhokoli cíle. pokračoval v operacích po celou dobu války a potopil mnoho lodí, stejně jako vyloďoval komanda a zachraňoval civilisty, přičemž jeho 13. válečná hlídka se uskutečnila v lednu 1945. Kvůli dlouholetým válečným škodám, k nimž patřilo i ostřelování přátelskou palbou, byla krátce poté vyřazena a v červnu následujícího roku odplula do Filadelfie k vyřazení z provozu. všimněte si, že loď je zobrazena s podivným portem na přídi těsně pod palubou. Byla vybavena vnějšími torpédomety, dvěma na přídi a dvěma na zádi, a také vnějším úložištěm dalších torpéd pod plošinou a v nástavbě.
  • Označení SBD Dauntless pochází z jeho popisu - Scout Bomber, Douglas (vyráběný společností Douglas). Ve filmu se svými schopnostmi téměř vyrovná japonským stíhačkám. Ve skutečnosti byl pomalejší i mnohem méně obratný. Na bombardér byl však výjimečně rychlý a dobře vyzbrojený a posádkami velmi dobře hodnocený pro svou spolehlivost, všestrannost a snadné použití. Proto byl často označován jiným jménem: Slow But Deadly (pomalý, ale smrtící).
  • USS Midway (CV-41), letadlová loď třídy Midway pojmenovaná na památku bitvy u Midway, byla nejdéle sloužící americkou letadlovou lodí 20. století (1945-1992). Od roku 2004 stojí na molu Navy Pier v kalifornském San Diegu jako muzejní loď. Od roku 2015 je nejoblíbenějším námořním válečným muzeem ve Spojených státech, které ročně navštíví více než 1 milion návštěvníků.
  • Doolittleův nálet způsobil jen malé škody a neměl žádný strategický význam. Byl však obrovskou morální vzpruhou pro americké síly a velkou ranou pro morálku japonské armády, která měla pocit, že její domovské ostrovy jsou nedobytné. Tyto dva důvody jsou sice dílčími příčinami, ale nepředstavují základní zdůvodnění útoku na Midway.
  • Vyrážka admirála Williama F. Halseyho byla ve skutečnosti ekzém, kožní onemocnění, které způsobuje silné svědění. Podařilo se mu ji léčit lokálními krémy, ale byl to celoživotní stav.
  • Od roku 2020 je jediným známým přeživším letounem, o němž je potvrzeno, že se zúčastnil bitvy o Midway, Douglas SBD-2 Dauntless, číslo 2106. Letoun, veterán útoků na Pearl Harbor a náletů na ostrov z počátku roku 1942, byl v květnu 1942 předán americké námořní průzkumné bombardovací peruti 241, operující z ostrova Midway. Letadlo, pilotované nadporučíkem Danielem Iversonem Jr. a vojínem první třídy Wallacem Reidem, sotva přežilo neúspěšný protiútok na ostrov proti japonské flotile 4. června 1942 a vrátilo se na Midway s více než 200 dírami a oběma zraněnými členy posádky. Letoun, pojmenovaný po bitvě "Midway Madness", se vrátil do Spojených států a byl používán jako cvičný letoun. V roce 1943 se zřítil do jezera Michigan a v roce 1994 byl nalezen. Po restaurování se nyní nachází v Národním muzeu námořního letectva na Floridě.
  • U Midway měly japonské síly velkou početní převahu nad americkými. Japonci měli 4 letadlové lodě, 2 lehké letadlové lodě, 2 bitevní lodě, 16 křižníků a 12 torpédoborců. Američané měli 3 letadlové lodě, 8 křižníků a 15 torpédoborců. Jediná parita byla v počtu ponorek, letadel a, počítáme-li i letiště na Midwayi, přistávacích ploch.
  • Pozvat Johna Forda k natáčení záběrů z bitvy u Midwaye byl nápad Edwina Laytona, který se domníval, že to prospěje morálce. Layton zašel za Chesterem W. Nimitzem a admirál souhlasil, že Fordovi a jeho kameramanovi tuto příležitost poskytne. Výsledné záběry byly později sestříhány jako propagační dokument Bitva o Midway (1942). Ford, spokojený s výsledkem, dal Laytonovi velkou roli ve filmu Velký Jim McLain (1952).
  • Ačkoli se ve filmu krátce zmiňuje kožní vyrážka Williama F. Halseyho, v době Midwaye byla tak silná, že zhubl 20 kilogramů a trpěl nespavostí kvůli chronickému podráždění. Chester W. Nimitz byl údajně Halseyho vzhledem tak šokován, že mu nezbylo než ho pro nadcházející angažmá nahradit. Nimitz požádal Halseyho, aby mu sám doporučil svého zástupce. Nimitz byl překvapen, když Halsey doporučil Raymonda A. Spruance, muže, který neměl žádné zkušenosti s velením letadlové lodi. Halsey toto doporučení učinil proto, že Spruance byl velmi úspěšný při udržování rychlosti křižníků s Halseyho letadlovými loděmi. Přesto byl Halsey zdrcen, že nepovede flotilu do bitvy, a označil to za "nejtěžší zklamání v mé kariéře".
  • Během útoků na Akagi/Kagu se objevuje jistý zmatek, který není ve filmu plně vysvětlen. McClusky měl celkové velení nad bombardovací skupinou, přičemž jedné letce (VB-6) velel Dick Best a druhé letce (VS-6) Earl Gallaher (který nebyl ve filmu zobrazen). Pokud existovaly dva cíle, podle tehdejší doktríny měla vedoucí letka (VS-6/Gallaher) zaútočit na ten vzdálenější (Akagi) a tažná letka (VB-6/Best) na ten nejbližší (Kaga). McClusky však do té doby velel stíhačům a na střemhlavé bombardéry přešel teprve nedávno a pravděpodobně nevěděl, že taková jsou pravidla. Vysílačkou nařídil Gallaherově eskadře, aby zaútočila na Kagu, a Bestově eskadře, aby zaútočila na Akagi - tedy opačně, než se mělo stát. Best zprávu rádiem nedostal, ale chybu okamžitě poznal (ve filmu Gallaherova eskadra - plus McClusky - zahájí střemhlavý let a Best říká: "McClusky měl letět na vzdálenou letadlovou loď!"). Signalizoval své letce, aby se odpojila a změnila cíl na Akagi. Všechny Bestovy letouny kromě dvou se však již angažovaly. Toto nedorozumění je důvodem, proč byla Kaga ostřelována téměř celou leteckou skupinou, přičemž na Akagi útočila pouze tři letadla, i když s velkým úspěchem.
  • Před 7. prosincem 1941 byl šéf námořní rozvědky Edwin Layton (ve filmu ho ztvárnil Patrick Wilson) svými kolegy považován za alarmistu. Den před útokem, když Layton vstoupil do jídelny důstojníků, jeden z nich zažertoval: "Přichází Layton se svou obvyklou sobotní krizí!".
  • Raymond A. Spruance, kterého ztvárnil Jake Weber, neměl žádné předchozí zkušenosti s leteckou dopravou a do funkce byl jmenován na úkor jiných starších důstojníků. William F. Halsey ho nominoval na své místo během Midwaye kvůli jeho strategickým schopnostem, zkušenostem s velením torpédoborcům a schopnosti držet krok s Halseym.
  • Bestovy plicní potíže byly způsobeny přehřátím jednoho z prvků jeho rebreatheru, při kterém vznikala žíravá soda. Rebreather obsahuje filtr, který odstraňuje oxid uhličitý z vydechovaného vzduchu, a umožňuje tak "znovu dýchat" vydechovaný kyslík. Ten je doplněn další nádrží s kyslíkem, aby se rozdíl vyrovnal. Best se v mládí nakazil tuberkulózou, která však zůstala spící, obsažená v uzlinách, které se v reakci na počáteční infekci uzavřely. Žíravé výpary pronikly do těchto uzlin a tuberkulózu uvolnily. Později se z ní léčil a vyléčil. I když jeho plíce utrpěly trvalé poškození, nakonec se mu vrátil dobrý zdravotní stav.
  • Film upozorňuje na vadné letecké torpédo Mark 13, které v té době používal americký Devestator. Již před válkou se ukázalo, že Mark 13 je vadný, většina zkušebních torpéd se buď potopila, nebo se rozběhla po hladině, nebo prostě nevystřelila. Studie později zjistily, že mnoho torpéd bylo poškozeno při nárazu do vody, konkrétně vrtule a hlavice torpéda. Trvalo dva roky testování a přehodnocování, než se Mark 13 stal spolehlivou zbraní díky zabudování krytu, který chránil vrtulové ploutve, a přidání vlečného prstence na hlavu torpéda, který tlumil náraz. Vlečný kroužek byl vyroben ze dřeva a při nárazu se odlomil. Během bitvy u Midwaye našlo svůj cíl a vybuchlo pouze jediné torpédo Mark 13. Bylo shozeno plovákovým letounem Catalina a zasáhlo tanker Kiyosumi Maru. Výbuch vyryl do přídě lodi díru o průměru 33 stop, ale Kiyosumi Maru přežil a pokračoval ve své misi.
  • Japonský admirál Jamamoto vyjadřuje lítost nad útokem na Pearl Harbor a pronese slavný citát: "Obávám se, že jsme jen probudili spícího obra a naplnili ho strašlivým odhodláním." Něco podobného řekl Jamamoto i v dalších filmech o útoku na Pearl Harbor: Tora! Tora! Tora! (1970) a Pearl Harbor (2001) (kde je druhá část věty vynechána). Navzdory přetrvávajícímu výroku ve filmové historii nebyl nikdy oficiálně připsán admirálu Isoroku Jamamotovi; nikdo ho neslyšel výslovně pronést, ani nebyl nalezen v rámci žádného jeho spisu. Jamamoto se po útoku skutečně stáhl do svého pokoje v depresivním stavu, ale bylo to údajně proto, že japonské ministerstvo zahraničí před útokem nevyhlásilo USA válku, čímž se Jamamotovo počínání stalo nevyprovokovaným útokem, nikoli vojenským střetnutím. Protože nějakou dobu žil v USA, věděl, že útok bez předchozího vyhlášení války by porušil americký smysl pro "fair play". Z tohoto důvodu by jejich reakce na Pearl Harbor byla mnohem tvrdší.
  • Trosky lodí Akagi a Kaga byly nalezeny měsíc před premiérou filmu.
  • Ačkoli to lze považovat za přikrášlení ze strany tvůrců filmu, odvážný záběr Bruna Gaida na poškozený japonský bombardér, který se chystal narazit do USS Enterprise, je skutečný. Všechny detaily, od jeho skoku do kokpitu přes japonský bombardér, který téměř narazil do paluby a ořízl Gaidovo letadlo, až po přesná slova o jeho povýšení admirálem Halseym, jsou historicky přesné.