Profilový obrázek

kozo.roh

Komentáře 29

Od nejnovějších
  1. Dukla 61
    Dukla 61 (2018)
    10
    Výborný film se skvělými hereckými výkony, založený na tragické události z období totality.
    • Výborné herecké výkony
    • Martha Issová, Martin Myšička a Jiří Langmajer
    • David Ondříček
  2. Lichožrouti
    Lichožrouti (2016)
    6
    Lichožrouti jsou především skvělou knihou Pavla Šruta a Galiny Miklínové. Přepis na filmové plátno se celkem povedl, jen se obávám, že to nebylo na celovečerní film, ale spíš na poloviční stopáž.
    • Skvělé ve filmu jsou pražské reálie.
    • Konec už mě přece jen trochu nudil.
  3. Poslední útěk Jeronýma Pražského
    Poslední útěk Jeronýma Pražského (2018)
    6.5
    Těšil jsem se po filmu Janu Hus - cesta bez návratu na dalšího z českých "protestantů". Možná jsem očekával víc, neboť téma zapření sebe sama před hrozbou smrti a prozření, které dodá sílu odvolat co bylo odvoláno a zůstat pevný až do konce, slibovalo alespoň pokus o pochopení myšlení těch, kteří byli nespravedlivě odsouzeni k smrti. Bohužel zrovna tomuto tématu bylo věnováno jen pár chvil a přednost dostala láska nebo spíš jen citové vzplanutí. Přesto, především za herecký výkon Ondřeje Vetchého, nehodnotím padesáti, ale 65 procenty.
  4. Doktor od Jezera hrochů
    Doktor od Jezera hrochů (2010)
    2.5
    Musím začít i první řádek mínusem. Hodně křečovitá komedie za každou cenu. Pro mě Troškův humor holt určen není. Z uříznutého zadku by možná byl vtipný příběh do Bakalářů, ale natažená stopáž z něj dělá "Sto minut nudy"! Jen by mě zajímalo, zda se to opravdu točilo v Africe.
  5. Trojí život
    Trojí život (2018)
    3
    Je mi líto, ale neuvěřitelná blbost! Kdybych neměl ten film puštěný jako kulisu, tak snad ani nedokoukám. Podle upoutávek jsem čekal i propracovanější a vtipné zápletky, ale tady mě snad pobavila jedině Polka na konci. Možná jako divadelní hra by snad Trojí život mohl uspět, ale jako televizní filmová komedie nepobavil.
  6. Excalibur
    Excalibur (1981)
    6.5
    Rád jsem se po letech znovu podíval na Excalibur, ale najednou jsem si nebyl jist, zda je to opravdu ten film, který se mi před x lety tak líbil. Zajímalo by mě, jak by tehdy vypadal můj komentář. Dnes, po letech, to pro mě bylo trochu zklamání.
    • plusem je rozhodně kamera a nádherné exteriéry
    • vtipný Merlin (Nicol Williamson)
    • na můj dnešní vkus trochu moc přezbrojeno
    • ne příliš výrazná Morgana (Helen Mirren)
  7. Dunkerk
    Dunkerk (2017)
    7
    Poměrně zdařilý film, i když rozhodně nesdílím názor, že by šlo o nejlepší válečný film. Hned na začátku vás zaskočí: 1. země (pláž Dunkerk) = týden, 2. moře (přístav Dorset) = den, 3. vzduch (Spitfiry) = hodina nebo hodiny. Říkáte si, co to znamená a postupně z dění na zemi, ve vzduchu a v moři, které se neustále střídá celý film, zjistíte, že vše směřuje k protnutí jednotlivých časových rovin. Ale vzhledem k tomu, že se události i vracejí do minulosti, měl jsem chvílemi problém s určením místa i času. Někteří vojáci se mně i pletli, zvláště ve tmě nebo pod vodou, takže jsem se chvílemi ztrácel úplně a rád se na film podívám ještě jednou a třeba se i budu lépe orientovat. Pokud se nemýlím, v celém filmu se ani jednou neobjeví německá uniforma, přesto je německá armáda všudypřítomná prostřednictvím střel, bomb, torpéd a letadel (Heinkelů a Messerschmidtů). Zvuková i obrazová složka filmu je skvělá. Svištění střel, dramatická hudba, skvělé záběry bojů ve vzduchu a bezmoc na plážích umocňují atmosféru filmu. Možná bych ještě více zdůraznil roli civilistů, kteří s malými plavidly pomohli evakuovat vojáky do Anglie, počet plavidel na záběrech filmu totiž nebylo tolik, aby z toho běhal mráz po zádech a aby bylo jasné, jak důležitou roli při evakuaci sehráli.
  8. Cesta do středu Země
    Cesta do středu Země (2008)
    4
    Hodně divný film, měl jsem ho puštěný jako kulisu a ačkoliv jsem od něj neustále odcházel, zdá se, že mi nic podstatného neuniklo. Chvíli komedie, chvíli rádoby dobrodružné drama, ale vcelku slátanina, odvolávající se na stejnojmennou knihu Julese Verna.
  9. Něco na té Mary je
    Něco na té Mary je (1998)
    6
    Trochu bláznivá, ale vcelku podařená komedie s nezapomenutelnými gagy. Neuvěřitelný smolař Ted v podání Bena Stillera má jít na maturitní večírek s krásnou Mary. Vše dopadne díky Tedově zbrklosti a smůle jinak. Mary se odstěhuje, ale Ted na ní i po letech nezapomíná a hledá jí. A že něco na té Mary musí být potvrzují i další nápadníci, kterým Mary nedá spát.
  10. Policie Modrava
    Policie Modrava (2011)
    6
    Nejdříve mě seriál vůbec nezaujal, ani jsem ho nesledoval, ale po návštěvě Šumavy a novém shlédnutí jsem byl příjemně překvapen.
    • celý seriál je točen jen v exteriérech, přitažlivosti dodávají běžně navštěvovaná místa a nádherné záběry šumavské přírody
    • kromě profesionálních herců v seriálu vystupují i místní obyvatelé
    • Ladislav Mrkvička skvěle ztvárňuje skutečného Emila Kintzla, místního učitele a kronikáře, který vystupuje jako průvodce pořadu Zmizelá Šumava a je spoluautorem stejnojmenné knihy.
  11. Zloději paměti
    Zloději paměti (2004)
    5
    Očekával jsem přece jenom trochu víc. Ze začátku se film rozvíjí velmi tajemně, a odvíjí se napínavý děj, který postupně upadá možná až do béčkové kategorie a nebýt Julianne Moore v hlavní roli, tak bych hodnotil opravdu málo procenty. Závěr je uspěchaný a předvídatelný.
  12. Muž, který dopadl Eichmanna
    Muž, který dopadl Eichmanna (1996)
    7
    Zajímavý film nejen z historického hlediska (rekonstrukce dopadení a převozu do Izraele), ale i z psychologického (sonda do duše člověka, který si neuvědomuje hrůzu svého počínání v protikladu s muzem, který jej dopadl a sám byl postizen ztrátou své rodiny během holocaustu).
  13. Poklad na Stříbrném jezeře
    Poklad na Stříbrném jezeře (1962)
    8
    Na Vinnetoua jsme před čtyřiceti lety chodili za 3 koruny do klubu PKO, k tomu za dvacetnik patřil šumák na lízání a dohromady jsou to vzpomínky, na které opravdu nejde zapomenout.. Tehdy za 100%, po včerejším shlédnutí za 60% a po dnešní návštěvě Plitvických jezer zvyšují na 80%
  14. Detektiv Down
    Detektiv Down (2013)
    6
    Trailer mě hodně navnadil a na film jsem se hodně těšil, bohužel o to větší asi bylo zklamání po shlédnutí filmu. Jak už to tak u trailerů bývá, obsahují nejlepší scény z celého filmu, kterému chybí spád a děj je hodně neurovnaný. Představitel hlavní role je skvělý, bohužel ostatní herci zůstávají hodně v jeho stínu.
  15. Zachraňte pana Bankse
    Zachraňte pana Bankse (2013)
    10
    Pro mě za pět hvězdiček! Tenhle film by bez muzikálu Mary Poppins byl asi jen poloviční, ale tady je na něj takových odkazů, že kdo Mary Poppins nezná, dává možná jen ty tři nebo čtyři hvězdičky :-) A kdo odchází ještě před závěrečnými titulky, přijde o originální forografie skutečných aktérů příběhu a o záznam hlasu Madam Travers, která si v ukázce bere na paškál autory plánovaného muzikálu.
    • Skvělá Emma Thomson
    • Výborné herecké obsazení (Tom Hanks, Colin Farrell).
  16. Houdini
    Houdini (2014)
    8
    Harry Houdini bylo jméno známé i v druhé polovině dvacátého století a díky mistrně zpracovanému televiznímu filmu přibližuje informace o životě jednoho z největších (ne-li největšího) iluzionistů světa. + Výkon Adriena Brodyho v hlavní roli je vpravdě mistrovský. + Objasnění některých z jeho triků je provedeno velmi atraktivně a názorně! Film, ač byl natočen primárně pro televizní obrazovky, by si nejen díky výpravě, hudbě a kameře, jistě zasloužil uvedení na filmovém plátně.
  17. Saulův syn
    Saulův syn (2015)
    9
    Skvělý film, velmi syrové vyprávění a výborný výkon Gézy Röhriga v hlavní roli. Se způsobem, jakým byl film natočen, jsem měl ale trochu problém srovnat. Nicméně film ukazuje velmi přesvědčivě hrůzy koncentračního tábora a přitom ty nejdrastičtější scény zůstávají rozostřené.
  18. Zootropolis: Město zvířat
    Zootropolis: Město zvířat (2016)
    8
    Velmi povedený film, jen nevím, zda není více pro dospělé než pro děti, protože budou těžko rozumět některým tématům filmu. Nicméně i děti, a nebylo jich v kině málo, se smály, i když na jiných místech než dospělí... :-)
    • úřednici lenochodi jsou okouzlující
    • stojí za to připlatit si za sledování ve 3D
  19. Teorie tygra
    Teorie tygra (2016)
    6.5
    Úsměvný film, výborný Jiří Bartoška v hlavní roli, ale možná stačilo počkat, až film budou dávat v televizi... Trochu hořká komedie, z počátku i uvěřitelná, se postupně překlopí do nereálné podoby a to je asi to, co mi nejvíc vadilo. Jinak by se film mohl zařadit mezi další povedené české společenské komedie vzniklé v posledních letech.
  20. REVENANT Zmrtvýchvstání
    REVENANT Zmrtvýchvstání (2015)
    8
    Drsná, ale krásná příroda, drsné scény, drsní lovci kožešin, drsní indiáni. Skvělý Leo i Tom Hardy, skvělá kamera i masky, skvělá hudba. Prostě drsný a skvělý film. Je otázka, jestli to bude stačit na Oscara. Ale myslím, že Leo by si ho již zasloužil.
  21. Pelíšky
    Pelíšky (1999)
    9
    Pelíšky se staly synonymem pro zpracování konce 60.let v českém filmu, podobně jako Ostře sledované vlaky pro zobrazení okupace. Oba filmy pracují s humorem a to jsem za své mládí nikdy nezažil. O válce se mohlo mluvit jen vážně, v 70. a 80. letech jsme viděli jen oslavné sovětské filmy a jen občas proklouzl do distribuce francouzský film, který těžil z gagů v období války. Pelíšky pak zavedly český humor i do neveselých 60. let.
  22. Pupendo
    Pupendo (2003)
    8
    Díky televizím, které nám naněkolikrát nabízejí reprízy filmů (a díky za to!) jsem se s chutí opět, po několikáté, podíval na Pupendo. Ač mám film ve své filmotéce, dívám se jen když jde "v přímém přenosu", sám si ho nepustím, ale jak se zaberu, shlédnu jej do konce! A to je pro mě známkou dobrého filmu!
  23. Občanský průkaz
    Občanský průkaz (2010)
    8
    Po dlouhé době jsem jej opět měl možnost shlédnout a překvapil mě, jak je vlastně smutný na rozdíl např. od Pelíšků nebo Pupenda. Smutný, pravdivý, je dobré si tu dobu jednou za čas připomenout
  24. Okresní přebor
    Okresní přebor (2010)
    10
    Seriál, který po dalším a dalším a dalším opakování je čím dál tím lepší. Skvělé obsazení v čele Ondřejem Vetchým (Jirka Luňák) a neuvěřitelně sympatickým a cilvilním Luďkem Sobotou. Doktor, veterinář, Leoš Noha ("Dobjej, paní Hnátková"), sázející Pavel Kikinčuk, majitel Pavel Nečas. Znamenalo by to vyjmenovat všechny herce. Výborný scénář Petra Kolečka a Jana Prušinovského zasluhuje tu nejvyšší známku.
  25. Lásky jedné plavovlásky
    Lásky jedné plavovlásky (1965)
    9
    Obsadit Miladu Ježkovou a Josefa Šebánka do filmu, znamenalo hned o jednu hvězdičku více. Noční "výslech" Hany Brejchové je tak autentický! A další hvězda navrch je samozřejmě Vladimír Pucholt. Miloš Forman v každém filmu ukázal, jaký čich měl na obsazení rolí herci i neherci.
  26. Účastníci zájezdu
    Účastníci zájezdu (2006)
    6
    Oddechová komedie s výbornou Annou Polívkovou. V paměti zůstanou hlášky řidičů Karlů (Krobot, Liška), naivní Pamela (J.Kocurová). Kdo neočekává žádné velké filmové umění, zklamán nebude a pobaví se.
  27. Na samotě u lesa
    Na samotě u lesa (1976)
    10
    Film jsem viděl několikrát a stále se dokážu bavit a až zase poběží v "přímém přenosu" na nějaké televizní stanici budu se zase dívat a citovat "nesmrtelné" hlášky :-)