Houdini

74%
Houdini
Houdini
Dvoudílný televizní film vypráví příběh Harryho Houdiniho, první skutečné americké superstar, která se proslavila po celém světě. Přistěhovalec z východní Evropy Ehrich Weiss, jenž začínal jako kouzelníček v podřadné cirkusové show a dotáhl to až k vyprodaným koncertním halám, proslul pod uměleckým jménem Houdini. Oscarový Adrien Brody ztvárnil hlavní roli velkého Harryho Houdiniho, který si klestí cestu ke slávě, zaplétá se do špionáže, bojuje proti spiritistům a setkává se s největšími osobnostmi své éry - americkým prezidentem počínaje a sirem Arthurem Conanem Doylem či Rasputinem konče. Drama Houdini je strhující podívanou, která nás zavádí do hlubokých zákoutí Harryho duše a odkrývá nám zákulisí mágova života skrze jeho triky, vize i mistrovské iluze. Vedle Brodyho se ve filmu představí také Kristen Connollyová v roli Bess Houdiniové, Harryho životní lásky i jeho pravé ruky, a Evan Jones jako Harryho asistent a důvěrník Jim Collins (HBO) .



Režie:
Scénář:

Brenan88
Brenan88
47 089 bodů
9
Tento dvoudílný televizní film mne dokázal velmi potěšit. Jak kvalitou zpracování,celkovým zachycením Houdiniho života,tak áčkovým hercem v hlavní roli. Snímek za celou dobu nepoleví na tempu a po celou dobu do nás sype jeden fakt za druhým. Jsou nám zde odkrývané i nějaká "kouzla" tohoto mistra úniků. Za mne rozhodně kvalitní zpracování jednoho mimořádného života.
hanys_
hanys_
18 771 bodů
6
První půlka velice svižná, druhá uz celkem zdlouhavá. Rozhodně ale dost informativní a zajímavé. Navíc fakt dobrý Brody.
Pas
Pas
6 225 bodů
5.5
Snímek Houdini nám odkrývá dobu i část jeho triků , zmizení slona nám však musel osvětlit až Val Valentino v pořadu Magie kouzla zbavená. Jeden z nejlepších iluzionistů světa, Harry Houdini , vlastním jménem Erik Weisz jako syn židovského rabína je v Americe přistěhovalcem z Madarska, coby malý chlapec však zvládá nejen zdejší řeč ale zcela jej uhranulo prostředí triků a jevištních iluzí. Po neshodách s otcem prchá z domova ve společnosti druhořadého iluzionisty , vlastní prací a nápady se však brzy stává velmi známým ve svém oboru.Amerika se už zdá příliš těsná a na řadě je turné po Evropě.Toho využívá americká administrativa a verbuje jej jako svého agenta ve spolupráci s Brity. Turné má divácký i "diplomatický" úspěch. V soukromí však začíná duševně strádat , především ve vztahu ke své manželce která velice trpí tím, že nemůže mít děti.Když se k tomu přidá smrt jeho milované matky s Houdinim to silně otřese. Jeho dřívější známy z evropského turné sir Artur Conan Doyle jej navštíví a jako známý spiritista se pokuší navázat "kontakt" s jeho matkou v záhrobí.Houdini je skeptický ale nakonec svolí.Po seanci však dochází k oprávněnému závěru, že se jednalo o podvod a s Doylem a jeho manželkou-médiem se rozchází ve zlém. Houdini napíše na téma spiritismu knihu , kdy nejen v ní ale na různých seancích demaskuje podvodníky kteří jen parazitují na lidském smutku a neštěstí.Houdini umírá ve věku 52 let s největší pravděpodobností na zánět slepého střeva.Film není realizací špatný. Kamera docela solidní , hudba nevtíravá a Adrien Brody si to evidentně užíval. Mouchy se však rovněž najdou. Některé dějové vsuvky jsou zbytečné až spíš brzdí tempo filmu, u skoku z mostu do řeky je zase silně pod nulou ale při konverzaci nejde nikomu pára z úst. Únik z trezoru německého velvyslance v Londýně je pak spíš pomýlením žánrů z životopisného dramatu na sci-fi.Celkový dojem jako solidní nadprůměr ale ve srovnání se snímky Iluzionista nebo Dokonalý trik je Houdini až třetí v řadě.

Dodatečné informace

Původní název:
Houdini (více)
  • Kanada Houdini
  • Kanada Houdini, l'illusionniste
  • Kanada Гудiнi
  • Kanada Гудини
Země původu:
Kanada, USA