Profilový obrázek

aquiver

Komentáře 136

Od nejnovějších
  1. Obchod se strachem (2024)
    0
    Vylhaný manipulativní dokument České televize, čistá provládní propaganda, potvrzení popření role veřejnoprávního média. K politice jsem se veřejně nechtěl vyjadřovat, ale udělám drobnou výjimku. Ten narativ, kdy každý odpůrce vlády je proruský, je totiž odporný. Lidé nedemonstrují kvůli Rusku, a drtivá většina z odpůrců nechce mít s Ruskem mnoho společného, ale jsou proti vládě, která by se k moci bez lží a změn volebního zákona nikdy nedostala, a která jim komplikuje život. Lži, neřešení zásadních problémů státu, popření předvolebních slibů, rekordní inflace i zadlužování, nulový ekonomický růst, ceny emisních povolenek, zákaz spalovacích motorů, zvyšování daní živnostníkům, firmám i fyzickým osobám, neřešení dostupnosti bydlení, stejně jako důchodová reforma, přičemž posun věku odchodu do důchodu není řešení, ale odsunutí problému. Arogance moci, kdy kupříkladu ministr financí nazývá studenty, kteří si při studiu přivydělavají, ojebávači, kteří studují jen kvůli daňové slevě. Kdy ekonomičtí poradci vlády radí lidem nakupovat v zahraničí. A pak tu máme premiéra, který kritizuje svého předchůdce, a sám čerpá desítky milionů na dotacích ze státního do rodinné neziskovky, a který má své pravidelné vlastní televizní pořady na CNN a taky v neděli na ČT, do kterých chodí samozřejmě sám na přátelský pohovor s moderátorem. Takže milá Česká televize, udělejte raději dokument, jak nekompetentní vládu máme, a nepomáhejte šířit manipulativní narativy. Až pak nebudou mít lidé potřebu hledat politickou alternativu. Protože lidé mají v této zemi za co bojovat a nelze se jim divit.
  2. Zabiják bolesti
    Zabiják bolesti (2023)
    8
    Hodně povedený a silný seriál o zneužívání OxyContinu v Americe. Kde je ta hranice, kdy je lék na bolest návykový a pacienta poškozuje ještě víc, kritika komerčního korporátu, kterého zastupují holky se sexy úsměvem, a manipulací vnucují lékařům něco, co vůbec neznají, a samozřejmě dopad na společnost...
  3. Bod obnovy
    Bod obnovy (2023)
    6
    Za podnětný námět v českém sci-fi jsem rád. Škoda, že se snímek striktně nedržel sci-fi se vší náležitou filosofií, a odbočil do průměrné ploché kriminálky. Scénář hercům nedovolí předvést víc než toporné herectví. Chybí více života a jejich emoce. Útěchou budiž, že herci i triky aspoň důstojně vypadají. Tak snad příště.
  4. Prezident Blaník
    Prezident Blaník (2018)
    5
    Až příliš opakující se nápady nejsou vhodné pro celovečerní snímek. Přemíra vulgarismů a snah o zesměšnění vypovídá nakonec víc o tvůrcích projektu než o objektu satiry...
  5. Loupež ve velkém stylu
    Loupež ve velkém stylu (2017)
    5
    Oplzlé to sice není, ale povrchní a prvoplánové dost. Postavy se nechovají přirozeně, zkrátka takový ten kousek jen pro pobavení zcela nenáročného diváka...
  6. Tichý společník
    Tichý společník (2020)
    6
    Venkovská tragikomedie s osobitými postavami i výpovědní hodnotou. Na druhou stranu Pavel Göbl nenabízí kvality, jaké měli naši vrcholní režiséři jako Kachyňa či Menzel, kteří vlastně točili podobné snímky, a v tomto případě mu bohužel chybí jejich kouzlo a poetika. I tak podle mě nabízí slušných 6/10.
  7. Zločiny srdce
    Zločiny srdce (1986)
    6
    Bruce Beresford je sice dobrý režisér, a ač měl k ruce herecky talentované dámy, v takto hysterickém babinci mě nepřesvědčil. Na komedii málo humoru, na hloubku slabé téma...
  8. A Walk in the Woods
    A Walk in the Woods (2015)
    7
    Dva staří přátelé se v úctyhodném věku rozhodnou jít Appalačskou stezku. Chůze přírodou mě baví a poskytuje mi vnitřní energii, a stejně tak mě baví tematicky spřízněné filmy. Mile optimistické pojetí.
  9. Malá mořská víla
    Malá mořská víla (2023)
    6
    Sedm dcer, které jsou každá jiné rasy, to skutečně normální není, na tom chci žít a zemřít. A to včetně fantasy, protože v předloze tomu tak zkrátka není. Halle Bailey je naštěstí pohledná i vhodně a výstižně exotická jako celé okolí. Scénář je nekomplikovaný, natažená stopáž bohužel není kompenzována náležitým překvapením, všechno jede spíš na jistotu. Tehdejší animák byl lepší.
  10. Zakladatel
    Zakladatel (2016)
    7
    Příjemně staromilsky natočený biografický snímek, ve kterém podává skvělý výkon zejména Michael Keaton, který je dosazen do role chladného a vypočítavého podnikatele, kterému s rozjezdem podnikatelského franšízového úspěchu roste ego a chamtivost. Studiový film, zobrazující zajímavý zrod nejznámějšího fast foodu, pracovní a podnikatelský morální aspekt, a také reklamu na nezdravé stravování...
  11. Falcon Lake
    Falcon Lake (2022)
    8
    Povedený autorský debut. Dospívání, poetika, minimalismus, tajemná atmosféra. Falcon Lake působí autenticky a jistě.
  12. On se bojí
    On se bojí (2023)
    5
    Další podivnost by Ari Aster. A nejen že zopakoval některé chyby ze svých předchozích filmů, ale neuhlídal ani stopáž. Přespříliš samoúčelností... nejzajímavější je první hodina a závěr.
  13. 1883
    1883 (2021)
    10
    Asi nejlepší westernový seriál všech dob. Už jsem ani nevěřil, že se tohle v době politické pseudokorektnosti a záplavy komiksových slátanin točí. Nutno vidět celou sérii, protože dramatické oblouky se uzavírají v 5., 9. a poslední 10. epizodě (což jsou i epizody nejlepší). Obsahově a příběhově monumentální, doplněné až Malickovským vyprávěním typu: „Když se vrátila do tábora, neřekla ani slovo. Nepodívala se ani na mého otce, ani na mě. Před svítáním jsem ji slyšela plakat u ohně. Sedla jsem si k ní a zeptala se jí, co se stalo. Řekla mi, že zabila člověka kvůli koni. A teď už zbývá z naší rodiny jen John, kdo se může dostat do nebe. Neměla jsem to srdce jí říct, že žádné nebe není, protože v něm už jsme. Stejně jako v pekle. Máme tady oboje. Jedno vedle druhého. A Bůh je tahle země. (s01e07)“
  14. Mission: Impossible - Fallout
    Mission: Impossible - Fallout (2018)
    4
    Podprůměrná akční komedie a její stereotyp. Už beztak jsou tyto žánrové filmy konvenční, hloupé a předvídatelné, celý film je příšerně uhoněný a nerealisticky non-stop popcornově akční, a stále stejná zápletka, kde nesmrtelný hrdina zachraňuje svět před zničením. Já už se směju té marnosti tvůrců. Dlouhá stopáž totiž zahrnuje jen množství žánrového nenápaditého klišé, řemeslně lacinou rutinu, McQuarrie nedává filmu významnější smysl, nechce budovat napětí, uvěřitelnost mu je lhostejná, jde mu jen o udržení tempa. Dokázal bych si představit špičkový špionážní thriller, který by tuhle sérii oživil, ale tohle je těžká nuda.
  15. Spider-Man: Paralelní světy
    Spider-Man: Paralelní světy (2018)
    4
    Možná pokud je vám tak 10 až 15 let... jinak naprosto neoriginální recyklát předchozích pavoučích filmů a jediné, co se změnilo, je 100% CGI, hispánský superhrdina a banálnější obsah. Humor je převážně pubertálně trapný, akční scény připomněly Pokémony.
  16. Mr. Church
    Mr. Church (2016)
    9
    Nádherné lidské drama o tom, že lidé by si měli pomáhat a být si oporou. Ani druhé zhlédnutí mě nenechalo chladným. Bruce Beresford je skvělý režisér, mnohem podstatnější je ale životní role Eddie Murphyho.
  17. Rocker
    Rocker (2008)
    4
    Ani přítomnost Emmy Stone nevytáhne tuhle variaci staršího snímku Škola rocku (z roku 2003), které chybí Jack Black, na průměr. Úroveň vtipu spadá totiž v tomto případě ještě níž, tedy až do buranské komedie.
  18. Bronco Billy
    Bronco Billy (1980)
    8
    Asi nejvíc podhodnocený snímek Clinta Eastwooda. Osobitá variace téhož v originálním kabátku. Tahounem je samozřejmě příběh, nikoli vizuální stránka. A ta kombinace dramatu i komedie tu funguje skvěle.
  19. Služka
    Služka (2023)
    7.5
    Solčanská je velmi talentovaná režisérka, zejména má obliba jejích dvou skvělých pohádek (Láska na vlásku i Zakletá jeskyně) mě nalákala Služku zhlédnout v kině, a přestože jde tematicky tentokrát celkem mimo mě (hlavně pro feminismus a práva sexuální menšiny), návštěvy nelituji - je to totiž dobře odvedená práce. Služka je tedy drama spíš pro ženy, které velmi dobře a objektivně srovnává dobu tehdejší a současnou...
  20. Grand Prix
    Grand Prix (2022)
    5.5
    Poslední filmy Prušinovského se mi dost líbily, o to víc mě mrzí, že se pustil (asi pro peníze) do předem primitivní komedie... slabý scénář, ukřičené postavy...
  21. Pes
    Pes (2022)
    6.5
    Příjemné, oddechové, řemeslně velmi pěkné, občas klišé, které k většině psích filmů asi už patří...
  22. Pacifiction
    Pacifiction (2022)
    6
    Artovka pro okrajové festivalové publikum. Pěkné kamerové kompozice a atmosféra. Extrémně pomalé tempo a stopáž mě však dokonale uspávaly.
  23. Shameless
    Shameless (2011)
    6.5
    Příjemný oddechový seriál, občas i zábavný, herce jako W. H. Macy, Emmy Rossum či Lauru Wiggins si ani nejde neoblíbit, lituji jen, že na vyšší hodnocení postrádá scénář, co by mi déle utkvěl v paměti.
  24. Mother and Child
    Mother and Child (2010)
    8
    Hodně povedená filmová mozaika, které jako producent pomohl i mistr Alejandro González Iñárritu. Postmoderně roztříštěné drama s příběhy 3 žen: matky, její dospělé dcery a ženy, která si chce adoptovat dítě, zdánlivě spolu nesouvisející příběhy. Jenže splynutí těchto dějových linií, kterého se dočkáme v poslední čtvrtině snímku, je přímo brilantní, a překvapí diváka tím, kolik vrstev, myšlenek a silných emocí nabízí.
  25. Marťanské lodě
    Marťanské lodě (2021)
    7
    Docela fajn film, nezávislou scénu mám rád. Přidanou hodnotu jsem ale našel až po zjištění informace, že je film inspirovaný skutečnou tragickou událostí. Škoda že jsem hercům občas špatně rozuměl.
  26. Spolu
    Spolu (2022)
    2
    Snímků o lidech s tělesným či duševním postižením je dost. Od vysoce hodnocených očekávám vysokou míru empatie, schopnost vyprávět nosný příběh a probudit emoce a slzy. Tento film však nabízí amatérskou režii, bezradný scénář a odpuzující herecké výkony. Ani na moment jsem necítil, že by tvůrci soucítili s podobnými chudáky, naopak je využívají jen ke komerčnímu úspěchu.
  27. Flower
    Flower (2017)
    6
    Coming of age indiečko, které z komedie přejde do dramatu. Zoey hraje dobře, umí upoutat pozornost a film drží. Za první cca hodinu filmu jsem moc nadšen nebyl, pak se stane důležitá událost, která vše posune výš. I tak film nepůsobí extra uvěřitelně, pro jeho pozitivum mám tento druh americké nezávislé scény rád.
  28. Piráti z Karibiku: Salazarova pomsta
    Piráti z Karibiku: Salazarova pomsta (2017)
    2
    Zbytečný, prázdný, ale hlavně stupidní film. A to mají tvůrci možnost natáčet v tak krásných oblastech jako Gold Coast na východním pobřeží Austrálie (tedy paradoxně žádný Karibik) a s tak snovým rozpočtem. Je hrozná škoda, že si dnešní divák žádá spíš tenhle balast, než kvalitní, vizuální a poctivou filmařinu...
  29. Někdo klepe na dveře
    Někdo klepe na dveře (2023)
    6
    Není to nejlepší, ale ani nejhorší Shyamalan. Vcelku napínavý thriller. Vzhůru ho táhne hlavně tápání, zda jsou dotyční jen fanatici náboženské sekty, nebo zda je jejich proroctví skutečné. Obě varianty vzbuzují napětí a budují očekávání. Bohužel režisérovi se nedaří vymanit zpět z té béčkové škatulky a aktivismus vnímám spíš jako potlačení tvůrčí svobody.
  30. Čas
    Čas (2021)
    4
    Ztráta času. Nepříliš povedený film, tolik nesmyslů a nelogického chování postav, že zůstává rozum stát.
  31. Nahý oběd
    Nahý oběd (1991)
    9.5
    Mimořádná adaptace románu. A taky mimořádně obtížná, vyžadující zkušeného diváka. Drogy, sexuální fantazie, halucinace, surrealismus... A taky atmosféra, prvoligové herectví a režijní preciznost.
  32. Un moment d'égarement
    Un moment d'égarement (2015)
    8
    Geniální, jakým způsobem dokázal Richet pozvednout letní oddechovku do těchto výšin. K páté hvězdičce mi překážel jen prolnutý komediální žánr, potenciál na hluboké drama tu byl, a Lola Le Lann je absolutní femme fatale. Výsledek je strašně příjemný, určitě se vrátím.
  33. Život je zázrak
    Život je zázrak (2004)
    8
    Nádherná autorská poetická alternativní historie Balkánu Emira Kusturici... Lituji jen stopáže, do které se v první hodině vneslo na můj vkus zbytečně mnoho folklórních čísel i scén za hranou, střídmější a romantičtější druhá polovina mě vtáhla o poznání více. Skvělá je i hudba.
  34. Bílý šum
    Bílý šum (2022)
    7
    K žánrovým přechodům a části druhé poloviny snímku jsem sice obtížně hledal cestu, celkově ale originální satira, která si výraznější odsudky nezaslouží.