Bod obnovy

74%
Bod obnovy
Bod obnovy ukazuje svět blízké budoucnosti, ve které je možné oběti nehod či vražd znovu oživit, což přináší řadu nečekaných situací. Do hlavní role ambiciózní kriminalistky, která má za úkol vyřešit vraždu jednoho z autorů revoluční technologie tzv. Obnovy, obsadil Hloz nový herecký objev Andreu Mohylovou. Další postavy ztvární Matěj Hádek, Václav Neužil, Karel Dobrý, Milan Ondrík nebo Iveta Dušková. - Film byl podpořen programem Kreativní Evropa MEDIA.



Recenze: Bod obnovy

Kinobox.cz
65%

Česká sci-fi detektivka, která obstojí i v mezinárodní konkurenci a dává naději, že tento žánr má šanci rozvíjet se rovněž v tuzemské produkci. V Andree Mohylové našla česká kinematografie jednu z nejfotogeničtějších tváří, jaké se kdy objevily na plátně. V Robertu Hlozovi pak nadšence, který má ponteciál proměnit entuziasmus v trvalejší hodnotu a znovu načít kapitolu v českém žánrovém filmu.


Pete69
Pete69
29 851 bodů
7
Jméno Robert Hloz si budíu ode dneška pamatovat a přeji mu hodně štěstí v dalších projektech, hlavně ať nezapadne do šedého průměru.. potenciál má vysoký. Na naše poměry skvělá sci-fi kriminálka. Podařený futuristický vizuál, i když to není Hollywood s násobně vysokými rozpočty. Vhodně doplněná temná hudba, dobrý scénář.. bohužel chybí nám opravdu TOP herci, kteří by z filmu udělali ještě větší parádu.
hrumsrt
hrumsrt
9 318 bodů
7
Loni to byl BANGER., letos je to Bod obnovy.. Český projekt, který je ukázkou ambiciózní české generace nových tvůrců, kteří se rozhodli to dělat jinak a kromě pásových komedií, nebo vlasteneckých historických kousků, točit s inovativním přístupem filmy, jaké tu ještě nebyli, a dokonce si třeba ani někdo nemyslel, že to tady je vůbec možné.. Ale právě letošní Bod obnovy je dalším z projektů, kterým stojí za to věnovat pozornost a třeba je i poctít návštěvou v kinech.. Představa blízké budoucnosti, kde prim hraje technologie zálohy, která vás v případě náhlého usmrcení vrátí do stavu před nehodou. Jedinou povinností je každých 24 hodin provádět zálohu, aby bylo možné vaši mysl a tělo zase oživit.. Kromě ústředního technologického prvku, ale tvůrci nezapomínají ani na vykreslení celkového vzhledu budoucí civilizace, zahrnující další nové technologie anebo futuristicky vyhlížející město.. Příběh se točí právě okolo vraždy, kde oběť ale nemá svůj bod obnovy. Tenhle případ řeší ambiciózní agentka Em, v podání neznámé Andrey Mohylové (suprový casting), která rozhodně nemá ve zvyku si brát servítky, navíc sama se vyrovnávajíce se svými osobními prohřešky. A i když její postava měla vzhledem nastíněné minulosti i potenciál na nějaký vnitřní boj, prochází si případem poněkud chladným způsobem, který ale vynahrazuje alespoň dojemnějšími pojítky s již proběhlými osobními událostmi.. Jeví se to zajímavě a podstatou je proplétání případu s celou technologickou organizací spravující technologii Bodů obnovy.. Naneštěstí samotný příběh je asi nejslabší stránkou celého filmu, i když není nezajímavý, tak vzhledem ke kvalitám zbytku by mohl dostat silnější náboj a pokusit se třeba o nějaký ten zvrat, k čemuž se ale nikdo neodhodlal... I tak jsem si to rozhodně užil, i když dloubání do nějakých etických zásad a problémů tu bylo spíše povrchní.. Vcelku nádherně vypadající detektivní povídka, která s minimem postav a příběhových oblouků, dosahuje svého potenciálu a servíruje moc poutavou podívanou... Technologický nápad, který tvůrci vymysleli a obalili okolo něj celý film, je natolik atraktivní a originální, že je někdy až škoda, že jsme to zase museli "po česku" zadusit detektivní linkou, když třeba mně by samotná diskuse nad používáním či hrozbami Bodů obnovy i stačila.. I tak se ale jedná o krásnou práci, kterou ještě pozvedává netypicky zvolený hudební motiv "Clair de Lune", jež bych v podobném kousku nečekal, ale díky němu v jistých úsecích dosahuje ještě tragičtějších nálad.. Zatím, co si já jdu přemýšlet nad svojí zálohou, bych doporučil si to instantně pustit. Stojí to za všechnu pozornost! Jelikož tohle zatím vypadá na ten český filmový trhák roku.. /viděno v kině/ 75%
Tom Hardy
Tom Hardy
8 339 bodů
4
Světový vizuál, hezké hravé detaily (až na harrypotterovské noviny) a správně dunivý soundtrack. Ale scénář skoro nemohl být horší. Jedna věc je jalová detektivka s nezajímavě rozloženými dějovými pilíři a schematickým vyvrcholením. Ano, onen morální konflikt, co tam vznikne, je nosný, ale to by ho někdo musel pořádně využít a to se tu nestane. Ale upřímně, čert vem příběh, který si neobratně vypůjčuje, kde se dá, Blade Runnerem a Minority Report počínaje a Equilibriem a Cyberpunkem konče. Dialogy, ty jsou ten opravdový hrobník. Takhle nějak bych si představoval věty vytvořené umělou inteligencí, která nikdy žádný skutečný rozhovor neslyšela. Při nejlepším jsou banální, jinak jsou jen strašně šroubované, nevěrohodně a nesmyslně poskládané za sebou. Což bohužel odnáší herci, kteří s tím musí bojovat a víc působí dojmem, že něco recitují z paměti, než aby tím mohli opravdu žít. Bod obnovy tak větší parádu nadělá v zahraničí, kde se dost věcí ztratí v překladu. Poslouchat to z pozice člověka, který českému jazyku rozumí, se rovnalo téměř utrpení. Být to amatérský film, nadšeně bych hýkal blahem nad formou a u obsahu si řekl "až budou mít příště prachy na dramaturga, bude to pecka". U plnohodnotného filmu to nelze ničím omluvit. Což je k vzteku. Takové energie dané do formy a takhle pitomý obsah. To to vážně nikdo neviděl?! To si nikdo nezkusil aspoň jeden dialog říct nahlas? Uf... A protože se na to do českých kin dost chodit nebude (co film netrhne o premiéře, to už nenažene později, protože tady není o čem nadšeně šeptat), tak máme na dalších 60 let se sci-fi utrum. A to mě na tom sere ze všeho nejvíc.


Dodatečné informace

Původní název:
Bod obnovy (více)
  • Slovenská republika Bod obnovy
  • Slovenská republika Restore Point
Premiéra v ČR:
24. 1. 2024
Distributor:
Bioscop
Země původu:
Slovenská republika, Polsko, Česká republika, Srbsko
Rozpočet:
2 mil. USD
Tržby:
0,82 mil. USD (celosvětově)

Podobné


Powered byJustWatch