Otec

86%
Otec

Oscarový Anthony Hopkins hraje v dojemném dramatu osmdesátníka, jehož zasáhla Alzheimerova nemoc. Přestože ho starostlivá dcera přesvědčuje o opaku, sám si odmítá připustit, že se o sebe již nedokáže postarat. Jeho život v rozlehlém londýnském bytě připomíná bloudění labyrintem. Lidé mění podobu, nábytek rozmístění, vzpomínky splývají s realitou. Důmyslně vystavěný film o postupném mizení záchytných bodů utvářejících identitu člověka pouze nevypráví, ale nechává nás vše prožívat spolu s protagonistou. (Febiofest)




Recenze: Otec

Kinobox.cz
80%

The Father je v součtu obdivuhodně vybalancovaným počinem, na který se zásluhou promyšlené formální stránky dívá příjemně, ovšem zároveň vám u něj zřejmě bude neskonale smutno. Alzheimerovu chorobu ukazuje bez uměle dramatických filmových příkras a jeho emoce zůstávají přirozené i v silném závěru, jenž si zachovává ambivalentní ráz. Podobně jako Rain Man zůstává dodnes nejznámější a nejkvalitnější filmovou výpovědí o autismu, tedy o vrozené mentální poruše, Father se může stát etalonem pro díla, která se rozhodnou prozkoumávat mysl lidí trpících ve stáří Alzheimerem. A my ostatní bychom ho neměli brát na lehkou váhu, neboť sami nemůžeme tušit, jaký osud nás pod neúprosnou tíhou času potká.


Brenan88
Brenan88
47 160 bodů
8
The Father je hereckým koncertem pana Hopkinse. Žasnu a smekám. Neuvěřitelný herecký výkon dělá z už tak výborného filmu lahůdkovou citovou záležitost. Snímek tak upřímný a smutný. Jen těžko se při sledování ubráníte slzám. tohle je příběh, který se může stát každému a ukazuje následky nemoci v nezkreslené formě.
Chrustyn
Chrustyn
43 674 bodů
8
Sir Hopkins a jeho oprávněný druhý Oskar. Filmařsky velice kvalitní pohled na stařeckou demenci v její nejhorší fází, kdy dotyčný neví, co je pravda a co ne. A v tomto případě to neví ani divák a o to zábavnější až napínavější podívaná to je. Hopkins fenomenální.
Pete69
Pete69
32 233 bodů
8
Film o Alzheimerově nemoci a útrapami, kterými si prochází okolí nemocného, ale hlavně on sám.. Anthony Hopkins opět ukázal, jaký je herec a je to opravdu vynikající podívaná. Trošku to působí, jako konec herecké legendy, ale já doufám, že tohoto herce uvidíme v dalších rolích.. Film diváka doslova emocionálně vysaje na samotné dno, ale přesto stojí za to ho vidět. Hluboké, autentické, přitom důstojně.

Dodatečné informace

Původní název:
The Father (více)
  • Velká Británie Otec
  • Velká Británie The Father
  • Velká Británie El padre
  • Velká Británie The Father - Nulla è come sembra
Premiéra v ČR:
18. 9. 2021
Země původu:
Velká Británie, Francie, USA
Rozpočet:
6 mil. USD
Tržby:
21,03 mil. USD (celosvětově)
Knižní předloha:
Čeština:
Otec je dostupný s českými titulky

Podobné


Powered byJustWatch