Wallander

78%
Wallander

Kurt Wallander je povolán k řepkovému poli, kde se celý den potlouká dospívající dívka. Detektiv přijíždí ve chvíli, kdy se dívka polije benzínem a zapálí se. Druhý den ho zavolají na pláž, kde byl ubit sekerou a skalpován bývalý švédský ministr spravedlnosti. Vražda je zřejmě dílem pomateného sériového vraha a  Wallander ho horečnatě hledá, aby znovu neudeřil. Jeho vyšetřování však blokuje spousta překážek - oddělení zneklidněné hrozbou propouštění a  průběhem Světového poháru v kopané, nejasný dávný vztah se zavražděnou vdovou po policistovi a zaujetí dívkou, která se sama upálila.





kunafix
kunafix
20 052 bodů
8
První, co mě zarazilo - že se to odehrává ve Švédsku, jsou tam švédské texty, reálie, všechno... ale mluví se tam anglicky? E? Ok, s tím můžu žít, ale nadšenej nejsu. Tom Hiddleston aka kudrnáč mlady péro hošánek mě zarazil, že vypadá kudrnatě, ale to jen tak pro zajímavost. Teď k Wallanderovi samotnymu. Kenneth Branagh je myslím solidní herec a není v podstatě nic, co by mi na něm vadilo. Akorát ty děje. V prvním díle to bylo silně předvídatelné, v druhym trošku míň, ale nakonec taky. Jinak napětí jsem u toho žádné nepociťoval, což není moc dobrá vizitka. Holt okopírovat severskou atmosféru není jen tak, že. Ten třetí díl byl ale krásná ukázka ideálně depresivní filmařiny. Všechno se sere a co se nesere, stejně neni vesely. Dokonce se to vyvrbí dost překvapivě a tím si mě asi Wallander docela získal. V druhé sérii si mě Wallander získal ještě víc. Musim si nasypat na hlavu a říct, že atmosféra teda hustá často je. Děkuji. Pěkně pochmurně se nám to vyvíjí i ve třetí sérii, která je asi nejlepší a člověk z ní má zákonitě pocit, že ten jeho osobní život stojí za hovno. V profesním životě to zas má tak, že sice všechno vyřeší, ale ty oběti a další mrtví mu na náladě nepřidaj. A čtvrtá zas trochu upadá - sice africkej díl dobry, ale ten druhej, s motorkářema nic moc. A jak se zpívá v té písničce: "Tak jdeme do finále, poslední tóny zní..." a my jsme u posledního dílu. A ten se vydařil, hlavně tím, že z Wallandera nedělá borce, kterej za život vyřeší 300 tisíc případů, ale raději má dá pořádnej důvod, proč s jeho prací skončit. Paráda. Tenhle seriál mě nakonec příjemně překvapil a určitě stojí za pozornost...
Sheldon
Sheldon
16 069 bodů
8.5
Takhle si představuji severskou detektivku. Wallander je normální policajt se svými démony, které ale nejsou tak přehnané jako obvykle a naopak se drží reálného světa. Kenneth Branagh je pro mě nečekaná volba pro tento typ role a jako herec mě tu opravdu velmi baví. Wallanderovy případy nejsou banální, často řeší aktuální společenská témata, na která nahlíží z různých úhlů formou podezřelých. Docela dost nečekané podobenství doby, ve které žijeme (uprchlíci, péče o seniory, sociální neklid, nezaměstnanost, vojenské zahraniční mise atd.) a formou krimiseriálu. Přesně takhle dobře fungovaly staré díly starého dobrého Schimanského z Duisburgu.
Kinghome
Kinghome
5 293 bodů
8
Já už k minisériím od BBC nemám co říct. To je prostě to nejlepší z kriminálek hozený do pár dílů. zatím mám zhlédnutou první sérii ( 3 díly ) a jsem nadmíru spokojen. Všechny díly by mohli být v kině jako celovečerní filmy. Plný počet nedávám z toho důvodu, že si nechávám rezervu na další tři díly a hlavně druhý díl není nic extra. Ale i tak se jedná o famózní čistokrevnou kriminálku s úžasnými herci a skvělým scénářem. Wallander na první pohled vypadá jako průměrná kriminálka, ale věřte že jde o mnohem víc. Celý film si zakládá na překvapení a nečekaným zvratům v průběhu dílů. A další plus je, že se nebojí kontroverzních smrtí (minispoiler) jako je například upálení 16ti leté holky. Prostě BBC umí a vše co jsem od nich shlédl je zatím úžasné. Toto nedosahuje kvalit Luthera a Good Copa ale rozhodně to stojí za shlédnutí. Na poslední díl jsem koukal s otevřenou pusou a vůbec jsem nedýchal jak jsem byl napjatý jak to všechno skončí. Doufám, že druhá série půjde po stopách té první a já budu moct hodnocení zvýšit na plný počet. Jinak kdo má možnost podívejte se na to v originále. Český dabing stojí za hovno. Jako vždy. Ale když neseženete originál, tak se hold s dabingem musíte smířit a po chvíli vám to už tolik vadit nebude. Dá se to přežít.

Dodatečné informace

Původní název:
Wallander (více)
  • Velká Británie Wallander
  • Velká Británie Epitheoritis Wallander
  • Velká Británie Kommissar Wallander
  • Velká Británie Les enquêtes de l'inspecteur Wallander
  • Velká Británie Επιθεωρητής Βαλαντέρ
  • Velká Británie Валландер
  • Velká Británie Инспектор Валандер
Země původu:
Velká Británie, Švédsko, Německo, USA

Podobné