Anthony Hopkins vzkřísí prokletou adaptaci, která pohřbila kariéry Marlona Branda a Vala Kilmera

Anthony Hopkins vzkřísí prokletou adaptaci, která pohřbila kariéry Marlona Branda a Vala Kilmera
Westworld | HBO
Hororově laděný román největšího pionýra literární sci-fi vždy vábil hollywoodské tvůrce i vážené herce. Hopkins konkrétně naváže na Charlese Laughtona, jenž vědce řídícího genetické mutace na odlehlém ostrově ztvárnil v klasice Island of Lost Souls z roku 1932; dále na Burta Lancastera z kultovní sedmdesátkové verze a konečně na Marlona Branda, který s Valem Kilmerem válčil v zákulisí nechvalně proslulého propadáku z roku 1996.
Anthony Hopkins
Anthony Hopkins

Herec

Právě tuto verzi v režii Johna Frankenheimera (Mandžuský kandidát) si lidé zvykli považovat za definitivní. Skoro tři dekády ostatně oslňuje nikoliv filmovými kvalitami, nýbrž zřejmě nevyčerpatelným archivem šílených zákulisních historek a inscenací na hraně hororu a bizarní parodie. Hvězdný Kilmer i podivínský Brando dělali na scéně pořádně dusno a slavný herec z Kmotra se zvlášť soustředil na to, aby odvedl co nejméně náročné práce a kladl si absurdní požadavky. Vyjevila se také obtížná uchopitelnost Wellsova díla, které přece jen zneklidňuje účinněji zapojováním čtenářské fantazie.
Pro Hopkinse však žádná výzva není zapovězená. Moderní remake klasického příběhu, v němž doktor experimentuje míšením lidských a zvířecích genů, ponese název Eyes in the Trees a s oscarovým hercem jej natočí režisér Timothy Woodward jr. A to jsou dost nečekané zprávy, neboť zatímco Hopkins úřaduje převážně v oceňovaných produkcích, Woodward točí spotřební béčka s vyhořelými hollywoodskými tvářemi. Název „Oči na stromech“ ostatně evokuje spíš padesátkové exploatační dílo a režisérovo jméno se podobá tehdejšímu králi pokleslosti Edwardu Woodovi jr.
Ostrov Dr. Moreau
Ostrov Dr. Moreau | New Line Cinema
O nic lépe si nestojí ani scenáristé B. Harrison Smith (Death House) a Mike Manning. Skoro to vypadá, že představitel Hannibala Lectera se ještě chce pořádně pobavit a udělá radost méně talentovaným nadšencům, kteří si plní dětský sen. Vedle filmů jako Sloní muž, Titus, Mlčení jehňátek nebo Otec si Hopkins čas od času odskočí k rolím, jež podle něj nevyžadují žádné hraní. Proč by herec jeho kalibru jinak souhlasil s účastí v kritikou nenáviděné sérii Transformers?
Ostrov Dr. Moreau je vábivým soustem i proto, že tentokrát evidentně nepůjde o ambiciózní áčkový projekt. Stále vitální Hopkins jistě dostane prostor k vlastní interpretaci tragického antihrdiny, jemuž se hra na boha děsivě vymkla a dva všeteční dokumentaristé jeho morbidní idylku s mutanty fatálně naruší. Divoká béčková jízda s natolik věhlasným hercem tu delší dobu nebyla a snad se Woodward v zásadním bodu své dosud nepozoruhodné kariéry ničeho nezalekne.
zdroj: Deadline,
Prohlédněte si žebříček nejlépe hodnocených filmových sci-fi podle uživatelů a uživatelek Kinoboxu.