Sloní muž

82%
Sloní muž

Jedná se o Lynchův druhý, komerčně neobyčejně úspěšný film. Příběh znetvořeného muže, natočený podle vzpomínek pamětníků F. Trevese a A. Montagua. Lynch v něm projevil zálibu v bizarnosti a krutosti, patrnou už v jeho prvotině. Osud Johna Merricka, "sloního muže", který skutečně žil na přelomu století, je však líčen s akcentem na humanistické vyznění příběhu jeho utrpení. D. Lynch pojal film jako odsouzení předpojatosti společnosti vůči "nenormalitě" a jako výzvu k přijímání odlišnosti. Film je černobílý a kamera F. Francise mu dává expresionistické ladění souznějící s jeho dramatickým obsahem. Roli "sloního muže" vytvořil v důmyslné masce John Hurt, další postavy vytvořili Antony Hopkins, John Gielgud a Anne Bancroftová, kteří svou účastí nesporně přispěli k úspěchu filmu, děsícího krutostí, jíž je člověk schopen, a dojímajícího údělem hrdiny.




Pete69
Pete69
29 102 bodů
6.5
Příběh znetvořeného muže, ke kterému se zdalaka ne všichni chovali v rukavičkách. V příběhu můžete vidět, jak se ještě pred nedávnem dokázali lidé chovat. To že je film natočený na základě skutečných událostí je vždy veliký + . Fil je ale bohužel z poloviny nudný, takže nemohu dát více než 65% .
xxmartinxx
xxmartinxx
22 265 bodů
10
Není to šokující a není to nechutné. To je důležitá informace. Lynch tu jen vypráví (docela jednoduchý) příběh jednoho člověka, který bohužel nemůže být obyčejný... Ponurá a depresivní atmosféra tu rozhodně je, ale Lynch netlačí na pilu, jak jsem se bál. Ponurost není uměle vyvolávána (krom toho, že je film černobílý - tím to je samozřejmě jednodušší), ale přirozeně vyplývá z příběhu. Dokonalý Hopkins. Výborná podívaná. Poněkud nelynchovská... ale to přece nemusí vadit.
Sheldon
Sheldon
16 059 bodů
10
První film Od Davida Lynche, který jsem viděl. Neskutečně dojemný příběh s výbornými herci a velmi humanistickým poselstvím.

Dodatečné informace

Původní název:
The Elephant Man (více)
  • USA Sloní muž
  • USA The Elephant Man
Premiéra v ČR:
15. 1. 2004
Země původu:
USA
Rozpočet:
5 mil. USD
Tržby:
26,01 mil. USD (celosvětově)

Podobné