Invalida

77%
Invalida
Šusťákové soupravy, pestrobarevná saka, divoké devadesátky. Údržbář místního muzea se ocitne ve špatnou chvíli na špatném místě a po setkání s podvodníky skončí na vozíku. Když zjistí, že spravedlnost je nedosažitelnou utopií, vezme věci do vlastních rukou. (3KinoFest)



Recenze: Invalida

Kinobox.cz
65%

Jonáš Karásek navazuje na drsnou Amnestii až překvapivě mainstreamovým Invalidou, který snoubí švejkovskou náturu se zámořskými gangsterkami a příběhy o osobní pomstě vládnoucímu systému. Schéma sice není tak kreativní, stylové a odvážné, jak tvůrci doufali, ale bláznivý příběh nenudí ani neuráží.


Pete69
Pete69
29 697 bodů
8
Tak nám bratia Slováci pěkně vypálili rybník a Jonáš Karásek ukázal, jak se má vypadat bláznivá absurdní komedie, která má šťávu, je originální a netrpí trapností. Spojení Gregor Hološka a Zdeněk Godla má skvělou chemii. Gregora Hološku jsem neznal, ale jen tak na něj nezapomenu. Zdeněk Godla předvedl za mě zatím nejlepší výkon před kamerou. Scénář se nebojí kromě černého humoru na téma invalida, sáhnout i na Romskou otázku, mafii v čele státu a vše co Slováky pálí a zajímá. Za mě skvělá práce, i když to spousta lidí bude považovat za strašnou kravinu a nebudu se jim divit. Je to kontroverzní film, mě prostě oslovil.
slord
slord
3 832 bodů
9
Zo slovenských lúhov a hájov prišlo nečakané prekvapenie, ktoré má vlastný ksicht a štýl a za ktoré by sa nehanbil ani nikto mimo slovenských a českých vôd. Je to svižná a našlapaná jazda s veľmi funkčným humorom, ktorá nemala výrazné hluché miesto. Gregor Hološka je v hlavnej roli excelentný, jeho „rozhnevaného muža“ si nemožno neobľúbiť, Zdeněk Godla ako nie najbystrejší dobrák a nie najspoľahlivejší rozprávač je takisto skvelý, ale ani zvyšné postavičky nejako výrazne nezaostávali a niektoré aj napriek menším štekom boli zapamätateľné. Jediné čo mohlo byť trošku lepšie je finále, ku ktorému sa to skvelo budovalo, ako nebolo vôbec zlé, len som čakal väčšie grády na finále, ale je to len taká malá chybička krásy, ktorá mi celkový dojem z filmu nepokazila. Je to veľká lakocinka, ktorá mi spravila radosť a ja som jej za to vďačný. 9/10
Hroty Algernona
Hroty Algernona
3 321 bodů
8
Invalida likvidující zločince? Typický příběh o pomstě říznutý černou komedií ovšem není laciný pokus napodobit západ, ale plnohodnotné dílo Jonáše Karáska, který zde vytvořil unikátní podivanou s vlastním stylem. Přes povědmosti s jinými filmy, je to neuvěřitelně svý, žíznutý slovenskem, což tomu dává nový nádech a život. Není to mišmaš vlivů, ale jedná se o ucelené dílo, které vás pobaví a k tomu naservíruje dobře vystavěný příběh. Postavy jsou vtipné, jedinečné a zapamatovatelné a to platí i pro jednotlivé scény. Dobře vystavěný humor, příběh i akce. Jen škoda finále, které není celkově tak úderné, ať už jde o finální přestřelku nebo příběhové vyvrcholení. Ne že by to bylo špatné, jen to je "pouze" dobré, oproti skvělému zbytku! Přesto je to stále skvělý film, který stojí za vidění.
  • Akce
  • Humor
  • Postavy
  • Styl
  • Střih
  • Scénář
  • Režie
  • Nasvícení s kamerou
  • Slabší finále

Dodatečné informace

Původní název:
Invalid (více)
  • Slovenská republika Invalida
  • Slovenská republika Invalid
Premiéra v ČR:
20. 4. 2023
Distributor:
CinemArt
Země původu:
Slovenská republika
Rozpočet:
1,09 mil. USD
Tržby:
1,7 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Invalida je dostupný s českými titulky
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Powered byJustWatch