Herecké talenty, které získaly nominaci na Českého lva. O kom v budoucnu hodně uslyšíme?

Herecké talenty, které získaly nominaci na Českého lva. O kom v budoucnu hodně uslyšíme?
Bratři | Zuzana Panská
Jak už bývá zvykem, tak nominace na prestižní ceny sebou vždy přinesou řadu jistot, favoritů, ale i milých překvapení. Nejinak je tomu i letos u Českých lvů. Také zde se v herecké sekci sešlo několik očekávaných jmen a prověřených tváří. Mezi herečkami v hlavní roli tak bude nejspíš probíhat „souboj“ mezi Simonou Pekovou alias pekelnou tchyni z Přišla v noci a Eliškou Křenkovou z Úsvitu. V dalších hereckých kategoriích pak bude boj asi ještě mnohem vyrovnanější, asi nikoho ale nepřekvapí další nominace pro takové matadory, jakým je Karel Roden, Regina Rázlová či Martha Issová.
Mezi nominovanými však najdeme i několik „nováčků“, kteří jsou ještě v podstatě na počátku kariéry a mají podle všeho před sebou slušnou budoucnost. V uplynulém filmovém roce totiž tato jména naplno přesvědčila o svém talentu. Na základě nominací na České lvy jsme si proto pro vás připravili pětici vycházejících tuzemských hereckých tváří, s nimiž se musí do budoucna počítat a už nominace na prestižní cenu je pro ně velkým úspěchem.
Denisa Barešová ( Její tělo )
Denisa Barešová
Denisa Barešová

Herečka

Pravda, jméno Denisy Barešové už není pro ČFTA žádným nováčkem a nominaci má díky vedlejší roli ve snímku Její tělo už třetí rok v řadě. I přesto jde na 28letou herečku o obdivuhodný výkon, který nelze v našem seznamu přehlédnout. Tentokrát bude navíc poprvé bojovat o prestižní cenu za roli ve filmu. Barešovou znají totiž diváci zejména z televizních rolí, konkrétně z oblíbeného seriálu Kukačky a oceňované minisérie Podezření, kde si zahrála dceru chladné zdravotní sestry Hany Kučerové, která čelila závažným obviněním. Za obě zmiňované výrazné postavy ji nominace na Českého lva neminuly.
Postava sestry Andrey Absolonové ve filmu Její tělo, která se nemůže vyrovnat s porno kariérou svého sourozence, je pak prozatím doposud nejsebevědomější celovečerní rolí, díky čemuž na sebe dokáže i na malém prostoru silně upozornit a po Natalii Germani patří mezi největší herecké pozitiva snímku, jenž měl určitě ambice zabodovat na Českých lvech ještě o něco více. Barešová bude nakonec při slavnostním předáváním jediným zástupce tohoto intimního snímku. Půjde však o zastoupení zcela zasloužené.
Její tělo: trailer | Bontonfilm
Annette Nesvadbová ( Přišla v noci )
Annette Nesvadbová
Annette Nesvadbová

Herečka

Herecký talent Annette Nesvadbové nemohl ve snímku Přišla v noci asi nikoho překvapit. Má ho totiž v genech. Pochází z úspěšné herecké rodiny, do níž se počítá její dědeček, herec či ilustrátor Miloš Nesvadba, a samozřejmě také známý herec, bavič a idol dětí z Kouzelné školky Michal Nesvadba. Annette získávala dosud zkušenosti zejména v divadlech, např. Divadle Antonína Dvořáka v Příbrami či Národním divadle Brno. Ve filmech měla doposud pouze štěky v nepovedených kouscích Hanya Šťastná.
Hororově laděná komedie Přišla v noci je tak její první velkou příležitostí na velkém plátně a využila ji na sto procent. Coby Aneta, která při pobytu své potenciální tchyně postupně ztrácí nervy a přestává si být jistá i svým dlouhodobým vztahem, sice na sebe herečka nestrhává tolik pozornosti jako její energická kolegyně Simona Peková, i přesto dokáže svým civilním herectvím přesně vystihnout pocity v životě tápající hrdinky. Něco mi říká, že v Přišla v noci jsme o Annette ještě neslyšeli naposledy.
Jan Nedbal ( Bratři )
Jan Nedbal
Jan Nedbal

Herec

Hvězda 33letého rodáka z Děčína poctivé stoupá posledních několik let. Po divadelních počátcích se začal před pár lety vyskytovat v epizodních seriálových roličkách, pak se déle usídlil v seriálu Sestřičky Modrý kód a od té doby už se mu větší role nevyhýbají. Výrazné party si zahrál v minisériích Matematika zločinu či seriálovém Králi Šumavy, kde se objevil po boku další silného talentu, Oskara Hese.
Právě s ním se sešel i na place Bratrů, kde si Nedbal zahrál Ctirada Mašína. Jednalo se zatím o jeho největší hereckou výzvu, v níž ovšem Nedbal obstál bez sebemenších problémů. S každou další rolí získává potřebnou jistotu a zkušenosti, které právě v hojně diskutovaných Bratrech hojně využil, a i díky němu byl jeho Ctirad pro řadu diváků zajímavější postavou.
Bratři: trailer | CinemArt
Karolína Lea Nováková (Bratři)
Karolína Lea Nováková
Karolína Lea Nováková

Herečka

Také Karolína Lea Nováková má za sebou vydatnou seriálovou školu. Má na kontě epizodní roličky v seriálech Modrý kód, Pan Profesor a svou dosud největší roli si připsala v komediální Osadě. Ve svém mladém věku si prošla už také zahraniční produkcí a za svůj talent může jistě vděčit i rodinným kořenům. Její maminka, herečka Claudia Vašeková, se zabývá koučováním neherců, jejím otcem je herec Ivo Novák a dědečkem byl slovenský herec Július Vašek.
Herecké vlohy pak naplno prokázala ve své první celovečerní roli, kterou byla rovnou mladší sestra bratrů Mašínů, Zdena. Mezi zkušenějšími kolegy ovšem Karolína obstála s naprostým přehledem a prokázala, že s ní nemáme počítat jen v televizním rybníčku.
Antonio Šoposki ( Tancuj Matyldo )
Antonio Šoposki
Antonio Šoposki

Herec

Stejně jako Denisu Barešovou, i Antonia Šopoského znají diváci zejména z úspěšného seriálu Kukačky a dalších vedlejších seriálových rolí. Dramatický film Tancuj Matyldo, pojednávající mimo jiné o následcích Alzheimerovy choroby, byl pak pro něj celovečerním debutem, kde si střihnul významnou roli syna hlavního hrdiny.
Vyzkoušet si svou první velkou roli po boku veteránů jako Regina Rázlová či Karel Roden není rozhodně nic snadného. Antonio, který následoval hereckou dráhu své starší sestry Mariky Šoposké, se však této velké výzvy nezalekl a v roli dospívajícího Pavla, jenž se musí vypořádat s vážnou chorobou u své babičky, obstál na výbornou.
Zdroj: ČFTA