Tancuj Matyldo

79%
Tancuj Matyldo
V příběhu inspirovaném skutečnou událostí si uzavřený Karel žije v „dokonalém“ světě svázaném striktními pravidly. Svou extrovertní a bohémskou matku Matyldu, bývalou barovou zpěvačku, navštěvuje jen z povinnosti. Matylda prodá nečekaně byt a nastěhuje se ke Karlovi, jejich soužití je pro něj katastrofou. Zvlášť když vyjde najevo, že u Matyldy propuká Alzheimerova choroba. Jako možné řešení se nabízí, že o svéráznou babičku bude pečovat Karlův syn Pavel, nezodpovědný floutek pohrdající otcovou profesí exekutora. Společná domácnost tří rozdílných temperamentů různých generací přináší řadu humorných situací, s postupujícími příznaky nemoci spíš tragikomických. Na první pohled bezvýchodná situace sice převrátí rodině život vzhůru nohama, ale nakonec jim ukáže pravý smysl života.



Recenze: Tancuj Matyldo

Kinobox.cz
70%

Kvůli stárnutí obyvatelstva a zvyšování průměrné délky života bude lidí s Alzheimerovou nemocí v dalších dekádách přibývat, a tak je jistě dobře, že na tento sociální problém upozorňuje i hrané drama. Obzvlášť když je citlivě natočené a ještě suverénněji zahrané. Tancuj Matyldo sází na osvědčenou šablonu, kterou nijak neproblematizuje, nabízí tak důstojný, i když přece jen značně předvídatelný divácký zážitek.


hrumsrt
hrumsrt
9 364 bodů
6
A tak se manželé Slavíkovi rozhodli, že je potřeba připomenout jak svoji vlastní relevantní existenci na poli filmařiny, ale především divácké obci, že se dá zase natočit něco jiného než komedie, a že loni se podobných nápadů urodilo až nezvykle hodně, avšak Slavíkovi se vymykají právě tím, že nejde o žádné čerstvé filmaře a spíše se jako jedni z mála adaptovali.. Tancuj Matyldo je rodinné drama o vztahu matky a syna, které doplnil třetí do páru - Alzheimerova nemoc. Jak se ústřední duo v podání českých hereckých legend Karla Rodena a Reginy Rázlové vypořádává s vlastním pochroumanou minulostí, tak díky tomuhle prvku jde usmiřování pokaždé o něco hůř, díky čemuž nakonec přece jen snáz.. I přesto, že na tematickém poli nenabídne Tancuj Matyldo nic neočekávatelného a totéž dodá i z hlediska vývoje postav, stále tvůrcům nechybí cit a realističnost představených konceptů.. Místy utahané, někdy přehnaně emotivní, ale vcelku slušné. Jen toho tance bylo málo. P.S. Lehké rýpnutí do sociálního systému a morálních zásad exekutorské profese, to dělá tento snímek lepším. 60%
avenis
avenis
8 202 bodů
8
Jaká komedie, proboha? Tohle je od začátku do zdrcujícího konce drama. Lidé na sebe křičí, prožívají svá soukromá zoufalství a vůbec nejsou šťastní. Regina Rázlová dominuje a nikdo ji nedokáže herecky překonat, ani Roden. Ten závěr mě pro svou realističnost a vynikající herecký výkon poněkud odstavil od reality a donutil přemýšlet o krutosti našich zákonů, kdy je člověku odepřena možnost odejít ze života po svém a důstojně... A australská lidová píseň Walzing Matylda v podání Toma Waitze je jednou z mých nejoblíbenějších písní. Hlavně ne Matuška!
marie-kolarova
marie-kolarova
2 835 bodů
8
Excelentní výkon Reginy Rázlové přesně zachycující nenápadný nástup Alzheimerovy nemoci. Škoda některých až příliš schématických prvků s lehce černobílou volbou, jinak celkově citlivě zvládnuté drama. Kategorie drama/komedie je nadsazená, to že se divák občas pousměje, má ke komedii daleko.


Dodatečné informace

Původní název:
Tancuj, Matyldo (více)
  • Tancuj Matyldo
  • Česká republika Tancuj, Matyldo
Premiéra v ČR:
30. 11. 2023
Distributor:
Bontonfilm
Země původu:
Česká republika

Podobné