Profilový obrázek

marie-kolarova

Marie Kolářová
2 944

Uživatel o sobě nic nenapsal.

Uživatel nevyplnil svou lokalitu.



    Ještě nejsem, kým chci být
    Ještě nejsem, kým chci být (2024)
    8
    Originální forma podporující intenzitu filmového zážitku. Nápad představit fotografku výhradně pomocí jejich fotek se na první dobrou nemusí zdát příliš originální. Kláře Tasovské však vyšla kompozice skvěle. Divák prochází společně s Libuší Jarcovjákovou jejím životem, hledáním, tápáním, zarputilým odhodláním fotit a zase fotit, ne však na kšeft, ale kvůli fotkám samotným. Jarcovjáková zásadně odmítala komerci, a to až do takových důsledků, že brala raději jednoduchou manuální práci než aby fotila jen pro výdělek. Vskutku originální autorka toužící za každou cenu být sama sebou.
    Přijímání
    Přijímání (2016)
    8
    Po celou jsem nevycházela z údivu, jak jsem těm dvěma nepoužitelným rodičům mohla narodit takhle schopná a odhodlaná dcera. Přijímání se blíží hranému filmu, čímž trochu snižuje jeho uvěřitelnost jako dokumentu. Každopádně zajímavá sonda do života nefunkční polské rodiny.
    Až na věky
    Až na věky (2024)
    8
    Vynikají studie manipulace ve vztahu. Techniky, a důvodů, proč k ní dochází. Film by se mohl používat jako výukový materiál, scénář a dialogy naprosto precizní. Výborně zobrazené přenášení této techniky z matky na dceru. Bez toho, aniž by dostala zpětnou vazbu, není hlavní hrdinka schopná uvědomit si, v čem se zásadně plete. Od partnera takovou vazbu těžko může dostat. Jednak ji nevezme, jednak ani on sám to nedokáže rozkrýt. Kvalitní terapie, a především ochota terapií projít.
    Amerikánka
    Amerikánka (2024)
    8
    Sled emocí v barvách poskytuje originální vhled do nitra dítěte, dospívající dívky a dospělé ženy. Fantastický výkon Kláry Kitto. Především oceňuji, že něco takového bylo vytvořeno, protože film se výrazně liší od standardní tuzemské produkce. Odvážně otevřený prostor pro diváka, aby na sebe nechal působit obraz, píseň slova, báseň, a dotýkal se emocí na základě vlastního prožívání. Záměrně nejednoznačný, nikoliv však nudící film. Vše shrnula jedna divačka: „Nevím, co si teď mám o tom myslet. Musím to nechat na sebe působit.“
    Putinovo hřiště
    Putinovo hřiště (2024)
    8
    Různé země, ten samý scénář. Jak přes kopírák. Ty samé argumenty, ty samé fráze, to samé pokrytecké volání po míru. To není tak, že by všichni byli agenti Kremlu. Stačí vyrobit narativ, který přesně odpovídá cílovým skupinám. Příběh je vyroben podle profilu cílových skupin, stačí jen vědět, jak přesně je oslovit a zaujmout. Bohužel jsou mezi nimi i osobně slušní a poctiví lidé, kteří mají jisté slabiny a příběh je vyprávěn tak, aby zasáhl místa, kde k nim promluví. Poučné hlavně v tom směru, jak to samé funguje napříč jednotlivými zeměmi.

    Oblíbená díla

    • Plakát 1
    • Plakát 2
    • Plakát 3
    • Plakát 4

    Oblíbení tvůrci