Matematika zločinu

67%
Matematika zločinu
Novinářce Magdaleně Sodomkové (Lucie Štěpánková) napíše z indonéského vězení Tomáš Toman (Jan Nedbal). Byl zadržen na útěku před českou spravedlností a tvrdí, že zločin, za který byl odsouzený k dvanácti a půl rokům vězení, nespáchal. Do vězení ho prý poslal sporný posudek soudního znalce přezdívaného Matematik zločinu (Jiří Bartoška). Je možné, že by se expert tentokrát přepočítal? Sodomková se do Tomanova případu noří a postupně zjišťuje, že na něm hodně věcí nesedí. Může ale věřit Tomanově verzi událostí? V hlavních rolích nové třídílné minisérie z dílny Voyo Originál se představí Lucie Štěpánková, Jan Nedbal, Zuzana Bydžovská, Kristýna Boková, Miloslav Pecháček a Jiří Bartoška.




Recenze: Matematika zločinu

Kinobox.cz
60%

Tříhodinové čekání na Jiřího Bartošku je možná znouzectnost, přesto se téhle kriminálce daří vyjádřit se k nedokonalosti systémové spravedlnosti. Kdyby se Matematika zločinu dokázala soustředit na své silné stránky, mohlo by jít o jeden z pořadů roku. Takto tvůrci zůstávají v půli cesty.


hrumsrt
hrumsrt
9 335 bodů
6
Jestli je něco trendem posledních televizních let, jsou to seriálové minisérie, které jsou někde na pomezí mezi filmovým a seriálovým zpracováním, ale ve skutečnosti nejsou ani jedním. Typicky ve třech epizodách přední české televizní společnosti představují většinou zajímavé příběhy ve spojení s kriminálními případy anebo s diskutabilními osobnostmi. Máte možnost svůj příběh trošku rozepsat a představit v jeho nejdelší podobě, což v praxi znamená, že látka, kterou by někdo přepsal do klasického celovečerního filmu, vy rozsekáte do jednotlivých epizod a divákovi je ukážete postupně... Pozitivem je, že divák u samotného projektu stráví více času, dokonce mu to můžete dávkovat s týdenní prodlevou, podobně jako v tomto případě. Ovšem proti tomu jde divákova větší svoboda, kdy ho nebudete tolik tížit zkusit jen jednu epizodu a následně se rozhodnout, co s projektem on sám udělá, nebude cítit podobný pocit, jako když u tříhodinového filmu zkusí hodinu a pak jelikož už vlastně začal, tak dojede celý film.. Voyo podobně jako u předchozího Roubala představuje kontroverzní kriminální příběh, který nutí diváka o ústřední postavě přemýšlet, ale ani v jednom případě nešlo o neutrálně vykládaný názor, nýbrž způsobem jakým je příběh vyprávěn se divákovi pod kůži dostává postoj scénáristů.. Tentokrát jde o příběh odsouzeného vraha Tomáše Tomana, který opouští zahraničí, aby si svůj trest odseděl v domácím prostředí a třeba se pokusil o znovuotevření svého případu.. A co mu dává naději na obnovu procesu? Údajný chybný posudek soudního znalce, který ve svém výpočtu udělal chybu. Za pomoci ambiciózní novinářky se Toman domáhá svého práva na spravedlivý proces. Ale bude soud věřit nespokojenému vrahovi a zpochybní práci odborníka, anebo ho vlna pochybností okolo utvrdí ve svém rozhodnutí? Velmi dobré téma navíc podle skutečných událostí, kterému by ale určitě slušela dynamičtější poloviční stopáž... P.S. Pokud by vás téma zaujalo, Tomáš Toman dal různým médiím několik dalších rozhovorů. 60%
avenis
avenis
8 145 bodů
8
Líbilo se mi to, protože ... Vlastně nevím, jak stručně a výstižně popsat důvod. Zůstanu tedy u pocitu a ten je spokojený. Mám totiž ráda, když se nepřehrává, když děj není mdlý, když nikde nic "netrčí", jako třeba blbé kostýmy nebo nevěrohodné jednání či prostředí. Nic takového mi dojem nekazilo. U Zuzany Bydžovské jsme už všichni zvyklí na její všudypřítomné vlhké oči, ale bývala tvrdší. V této postavě rozehrává daleko více polohu citlivé a obětavé bytosti.
Veronika Rada
Veronika Rada
921 bodů
7
Zajímavé podívat se pod pokličku tohoto případu.


Dodatečné informace

Původní název:
Matematika zločinu (více)
  • Česká republika Matematika zločinu
Premiéra v ČR:
28. 7. 2023
Distributor:
Voyo
Země původu:
Česká republika, Slovensko