Nejpřekvapivější největší hity hollywoodských hvězd

Nejpřekvapivější největší hity hollywoodských hvězd
Šestý smysl | Hollywood Pictures

Tom Cruise –⁠ Top Gun: Maverick (1,457 miliardy dolarů)

Tom Cruise
Top Gun: Maverick | Paramount Network
Začneme kouskem, který mě k sepsání článku inspiroval. Tom Cruise vždy platil za jednoho z největších hollywoodských dříčů a lidé obvykle umí jeho nasazení ve velkém odměnit. Čekalo se sice, že druhý Top Gun vyvolá vlnu zájmu, ale že z něj bude jeden z největších nekomiksových hitů všech dob, na to před premiérou nesázel nikdo. Jde o úspěch až absurdních proporcí. Snímek je momentálně 11. nejúspěšnějším filmem historie a navzdory tomu, že šel do kin v květnu, stále ještě něco málo vydělává.
Zatím se nedá úplně podchytit, proč vyvolal takový zájem. Ano, je to fantasticky hodnocený film, ale jednička, ač platí za kult, vydělala svého času 357 milionů. Což sice dnes při přepočtudělá zhruba 965 milionů dolarů, ale pořád jde o pokračování, které si dalo sakra načas, a přesto dokonale trefilo cíl. Proč, o tom se bude ještě dlouho spekulovat. Pro Cruise je každopádně jenom dobře, že se po letech extrémních výkonů konečně miliardy dočkal.

Bruce Willis –⁠ Šestý smysl (672 miliony dolarů)

Haley Joel Osment, Bruce Willis
Šestý smysl | 1999 Hollywood Pictures
Když se řekne Bruce Willis, většině diváků a divaček naskočí série Smrtonosná past. A pokud budeme řešit největší hity, mnozí z vás pravděpodobně zkusí tipnout i Pátý element, Pulp Fiction, 12 opic nebo Armageddon. Ale kdepak. Největším Willisovým hitem je Šestý smysl, v němž se herecky oprostil prakticky od všech svých trademarků a ujal se role životem zlomeného psychologa, který se snaží najít životní rovnováhu alespoň tak, že pomůže jednomu malému vystrašenému chlapci.
Jakkoli se svého času chválil hlavně Haley Joel Osment coby nový herecký objev, Willis za ním nijak nezaostává. Podává citlivý výkon, který je dost možná nejlepší v celé jeho kariéře. A protože se chtěl léta vymanit z akční škatulky a nakonec to nikdy nevyšlo, je jenom dobře, že v rámci svého odkazu má coby nejúspěšnější film projekt, který ukázal jeho herecké schopnosti v plné škále.

Tom Hanks –⁠ Šifra mistra Leonarda (767 milionů dolarů)

Tom Hanks, Audrey Tautou
Šifra mistra Leonarda
Při letmém pohledu na kariéru Toma Hankse by každý jako největší hit nepochybně tipoval Forresta Gumpa. Ten ale hraje se 679 miliony druhé housle. Respektive kdybychom brali v potaz inflaci, Gump by o prsa vyhrál, ale pokud půjdeme cestou nejmenšího odporu a budeme vycházet pouze z dobových výsledných tržeb, je největším Hanksovým komerčním hitem Šifra mistra Leonarda. Vzhledem k popularitě knižní předlohy se to dá chápat. Přesto je trochu škoda, že někdo jako Hanks má nejvýše v žebříčku tržeb film, který je přinejlepším průměrný. Přirozeně to vedlo k sérii, rychle se ale vyčerpala. Dvojka už měla o čtvrt miliardy méně a třetí díl Inferno vydělal v kinech pouhých 219 milionů. Pro Hankse šlo každopádně o vděčný přivýdělek.

Will Smith –⁠ Aladin (1,046 miliardy dolarů)

Will Smith
Aladin | Walt Disney Studios
Will Smith má na kontě desítky hitů, z nichž většina patřila k těm nejmarkatnějším v daném roce. Objektivně je tím největším Den nezávislosti, který by inflace posunula až na 1,54 miliardy dolarů. Jenže na inflaci, když se podíváme do databází, které se věnují tržbám filmům, se nehraje. Musíme vycházet z původních čísel. A tam Smith pokořil bájnou miliardu jen jednou a musel k tomu, nepřekvapivě, pod Disneyho křídla.
Zvláštní na tomhle úspěchu je, že Smith byl v roli džina přijatý spíše rozpačitě a obecně neměl snímek zdaleka tak dobré známky, jak by se na podobný obří úspěch slušelo. Vzhledem k tomu, že je herec momentálně pro facku na Oscarech tak trochu na černé listině Hollywoodu, dá se s jistotou říct, že na nějakou dobu se miliardovému Aladinovi nejen nepřiblíží, ale možná ho už nikdy ani nepřekoná.

Brad Pitt –⁠ Světová válka Z (540 milionů dolarů)

Mireille Enos, Brad Pitt
Světová válka Z | Paramount Network
Brad Pitt měl vždy čuch na silné projekty, to ale nutně neznamená, že by v kinech atakovaly miliardovou hranici. Inu, když se cíleně vyhýbáte velkým franšízám (cameo v Deadpoolovi 2 nepočítáme), jste na tom v rámci tržeb z kin trochu jinde. Světová válka Z je jediným filmem jeho kinematografie, kde můžeme mluvit o tržbách hodných pořádného letního blockbusteru. Ironií je, že jde z produkčního hlediska o největší průšvih Pittovy kariéry, kdy se musela přetáčet celá třetina filmu (finále), a obecně měl tenhle projekt před premiérou nádech propadáku. A nakonec je z toho jediný kousek Pittovy bohaté filmografie, který se v rámci tržeb dokázal podívat nad půl miliardy.

Mel Gibson –⁠ Znamení (408 milionů dolarů)

Rory Culkin, Joaquin Phoenix, Mel Gibson
Znamení | 2002 Touchstone Pictures
Dnes už, podobně jako mnozí jiní z jeho generace, Mel Gibson vymetá laciné produkce, které moc fanouškovského zájmu nevyvolávají. Svého času ale platil za megahvězdu, která táhla série Šílený Max a Smrtonosná zbraň. Do toho měl hity jako Statečné srdce, Odplata nebo Po čem ženy touží. Podobně jako Bruce Willis našel Gibson svůj největší hit pod tvůrčím dohledem režiséra a scenáristy M. Night Shyamalana. Znamení nejsou tak přelomovým dílem jako Šestý smysl (námětem ani herecky), jde ale o vynikající sci-fi thriller, kde nálepka „největší úspěch“ nemusí Gibsona mrzet.

Angelina Jolie –⁠ Zloba – Královna černé magie (758 milionů dolarů)

Angelina Jolie
Zloba – Královna černé magie
Angelina Jolie léta platila za jednu z mála hereček, které uměly dostat do kin diváky na „akčňák s ženskou hrdinkou v hlavní roli“ (i taková scenáristická ptákovina jako Salt stojí díky jejímu výkonu za pozornost). Podobně jako Smith ale nakonec našla největší úspěch pod Disneym. A ne, opravdu nemyslíme Eternals, jeden z mála opravdových propadáků MCU. Bavíme se o Zlobě, která chytře využila to, co z Jolie udělalo hvězdu –⁠ hraje silnou postavu, která si umí, když je třeba, zjednat respekt. Zloba není její nejlepší film, ani zdaleka. Že je ale nejúspěšnější, to ničemu určitě nevadí.

Jack Nicholson –⁠ Batman (411 milionů dolarů)

Jack Nicholson
Batman (1989) | 1989 Warner Brothers
Schválně jsem do článku nezařadil herce z MCU a DCEU, protože tam není nic překvapivého na tom, které jsou jejich nejúspěšnější filmy. Aby ale něco takového někdo dokázal už v roce 1989, to je naopak vzácné. V prvním Batmanovi Tima Burtona se šíleného klauna Jokera, který zatápí hlavnímu netopýřímu hrdinovi, ujal Jack Nicholson. A jakkoli to nejspíš sám neplánoval, současně se tím upsal filmu, který si za celou jeho dlouhou kariéru odnesl z pokladen kin největší množství peněz. Druhým nejúspěšnějším snímkem pak pro Nicholsona byla romantická komedie Lepší už to nebude z roku 1997, což je –⁠ stejně jako Batman –⁠ poměrně netypický film rámci jeho filmografie.

Denzel WashingtonAmerický gangster (267 milionů dolarů)

Denzel Washington
Americký gangster | Universal Pictures
Denzel Washington patří mezi nejlepší a nejoceňovanější herce své generace, pokud jde ale o tržby z kin, tam překvapivě nikdy neatakoval vysoké příčky. Washingtonovy filmy si na sebe ve většině případů vydělají, takový Equalizer si dokonce vysloužil pokračování, ale pokaždé jsou výdělky tak akorát, aby mělo studio motivaci Washingtona znovu najmout, ale příliš od toho nečekat. Největším hitem jeho kariéry je tak s pouhými 267 miliony Americký gangster. Když to porovnáme s ostatními v tomto žebříčku, jde až o nedůstojně nízkou částku pro hereckou legendu takového ražení.

Kinolog: Filmový Jan Žižka je jako Zelenskyj

Nejdražší český film Jan Žižka přišel na 450 milionů korun. Slavného vojevůdce představuje v době, kdy ještě neexistovalo husitské hnutí. Jedná se tedy nikoli o historický film, ale o fantasy. A recenze této fantazijnosti vychází vstříc.