• Filmy
  • Seriály
  • VOD
  • Žebříčky
  • Videa
  • Články
  • Osobnosti
  • Uživatelé
  • Kontakt
Automaticky

© 2023 Kinobox.cz

Hledat film, seriál...
  • Osobnosti
  • Uživatelé
  • Kontakt
  • Filmy
  • Seriály
  • VOD
  • Žebříčky
  • Videa
  • Články
Jakub "lamps" Vopelka
Jakub "lamps" Vopelka
•3. 7. 2022, 11:00

„Jsem jednou nohou v důchodu.“ Nejslavnější herec posledních třiceti let s obavami vyhlíží poslední fázi kariéry

jsem-jednou-nohou-v-duchodu-nejslavnejsi-herec-poslednich-triceti-let-s-obavami-vyhlizi-posledni-fazi-kariery
Brad Pitt | Columbia Pictures
Brad Pitt je společně s Tomem Cruisem z generace hereckých hezounků, jejichž rysy s rostoucím věkem neztrácí půvab a jejichž sláva trvá více než tři dekády. Pro svět hollywoodských trháků jej objevil roku 1991 Ridley Scott, jenž mu dal první větší příležitost v emancipačním dramatu Thelma a Louise. Tehdy sedmadvacetiletý herec předvedl své živočišné charisma i vypracovanou postavu a stal se rychle vyhledávanou hvězdou.
Do svých filmů jej začali obsazovat třeba Robert Redford (Teče tudy řeka), Tony Scott (Pravdivá romance) či Edward Zwick (Legenda o vášni). Důležitá pro něj byla první spolupráce s Davidem Fincherem na kriminálním thrilleru Sedm. S perfekcionistickým tvůrcem si Pitt padl do noty a od roku 1995 hrál ve třech jeho filmech – následoval ještě Klub rváčů a Podivuhodný případ Benjamina Buttona.
Za poslední jmenovaný snímek, v němž ztvárnil muže, jenž se narodil jako stařec a v průběhu života mládnul, obdržel nominaci na Oscara. Už druhou, neboť první mu obstaral památný výkon vyšinutého povstalce v dystopické sci-fi 12 opic z roku 1995. O zlatou sošku se jako herec ucházel ještě za sportovní drama Moneyball, ale uspěl až před dvěma lety – Oscara mu vynesla vedlejší role v retro stylovce Quentina Tarantina Tenkrát v Hollywoodu, kde si zahrál stárnoucího kaskadéra.
d91491bcaa1facfe49f109c607b47b07
Thelma a Louise | Metro-Goldwyn-Mayer (MGM)
Tarantino, který si Pitta rovněž velmi oblíbil, o slavném herci prohlásil, že režírovat ho je nesmírně snadné. Když s ním točil Hanebný pancharty a kontroloval záběry s Pittem, připadal si prý, jako kdyby koukal na hotový film. Tak jako v případě Jamese Deana či Marlona Branda stát před kamerou a pronášet libovolné repliky je pro Pitta jaksi osudovým a nevyhnutelným posláním.
Málokdo si tedy umí představit, že i takováto stálice jednou ze stříbrného plátna zmizí. Nebude to hned – Pittovi přeci jen není ani šedesát a jen tento rok zazáří ve dvou očekávaných snímcích. Jedním z nich je akčňák Davida Leitche (Deadpool 2) Bullet Train, druhým Babylon Damiena Chazelleho (Whiplash), v němž se vrátíme do hollywoodských třicátých let. A spekuluje se pochopitelně o tom, že se Pitt objeví také v případném desátém filmu Quentina Tarantina, který má být pro kultovního režiséra poslední.
Pitt ovšem stojí nohama na zemi a uvědomuje si, že jeho čas se pomalu nachyluje. Už dříve si postěžoval, že stárnoucím hercům Hollywood nenabízí tolik příležitostí. Ageismus je ve filmové branži obávaný a každý se s ním snaží nějak vypořádat – devětapadesátiletý Tom Cruise například skočil do stíhačky a natočil Top Gun: Maverick, v němž si mezi řádky stěžoval na to, že se jej průmysl snaží odsunout do starého železa, a který už vydělal přes miliardu dolarů (jako první film v Cruisově kariéře).
e3a94e98d2ac0fec4db22c62d018d836
Podivuhodný případ Benjamina Buttona | Warner Bros. Pictures
V rozhovoru pro GQ z 22. června letošního roku Pitt uvedl, že se cítí být „jednou nohou v důchodu.“ Přetrvávající pandemie koronaviru prý zcela změnila jeho myšlení a pohled na svět. Přemýšlí nad budoucností více než dřív, kdy dle svých slov jen plul na vlnách, a obezřetně vyhlíží poslední profesní etapu. „Čeká mě poslední semestr nebo trimestr. Jak bude tahle sekce vypadat? A jak si ji sám naaranžuji?“
Skončit s tím, co jej tak dlouho a dobře živí, prý zatím nehodlá hlavně z psychických důvodů. „Jsem jedním z těch tvorů, kteří promlouvají pomocí umění. Chci ho neustále tvořit. Když přestanu, jako bych nějakým způsobem umíral.“ Tato slova herec vztahoval zejména k „nízkému stupni deprese“, jíž prý v posledních letech trpěl. „Radost pro mě byla relativně novým objevem až později v životě. Vždy jsem spíš plaval s proudem, nechal jsem se unášet od jednoho k druhému. Celé roky jsem strávil s mírnou depresí a všechny ty radostné momenty jsem nebyl schopný pojmout, dokud jsem se s tím nevyrovnal a nepřijmul všechny své stránky – ty krásné i ošklivé,“ dodal.
Pittovi přidělává vrásky na čele především protahovaná soudní bitva s bývalou ženou Angelinou Jolie, s níž měl celkem šest dětí (tři z nich adoptované) a kterou po rozvodu roku 2019 žaloval za prodej akcií jejich vinařské společnosti.
0f3c88fd6fa2de667a8e5c5ff0b302c765e
Tenkrát v Hollywoodu | Sony Pictures Entertainment
Navzdory pokročilejšímu věku ale nic nenasvědčuje tomu, že by měl Brad Pitt zmizet z filmové scény. I kdyby se v průběhu příštích let rozhodl seknout s herectvím, pořád je výkonným ředitelem produkční společnosti Plan B Entertainment, která se za jednadvacet let existence podílela na výrobě mnoha proslulých i oscarových filmů jako Troja, Sázka na nejistotu, Ad Astra či Ztracené město Z. A především 12 let v řetězech, za které si Pitt roku 2013 vyzvedl Oscara za nejlepší film.

Anketa

Související osoby

Damien Chazelle
Damien Chazelle
David Leitch
David Leitch
Edward Zwick
Edward Zwick
David Fincher
David Fincher
Angelina Jolie
Angelina Jolie

Související tituly

Babylon
90%
Babylon
  • Drama
  • Film o filmu
  • iTunes
  • Rakuten
  • Google Play
  • +1
Bullet Train
80%
Bullet Train
  • Akční
  • Thriller
  • HBO Max
  • Kuki
  • Rakuten
  • +3
Tenkrát v Hollywoodu
80%
Tenkrát v Hollywoodu
  • Drama
  • Komedie
  • iTunes
  • Kuki
  • Netflix
  • +4
Ad Astra
69%
Ad Astra
  • Dobrodružný
  • Drama
  • HBO Max
  • Netflix
  • Rakuten
  • +3

Související články

Trailerová nálož týdne: Brad Pitt proti zabijákům, zombie, Mike Tyson, hvězda Marvelu na seznamu smrti a ukrajinský válečný film
Téma•10. 6. 2022
Trailerová nálož týdne: Brad Pitt proti zabijákům, zombie, Mike Tyson, hvězda Marvelu na seznamu smrti a ukrajinský válečný film
Tom Cruise je stále největší hvězdou Hollywoodu. Díky své píli i ochotě udělat ze sebe šaška
Téma•1. 6. 2022
Tom Cruise je stále největší hvězdou Hollywoodu. Díky své píli i ochotě udělat ze sebe šaška
Mužské sexsymboly v dnešních filmech? Chlápci na dně, co nespí
Téma•6. 5. 2022
Mužské sexsymboly v dnešních filmech? Chlápci na dně, co nespí

Novinky na Kinoboxu

„Divný“ řecký režisér Lanthimos nás vede do fantaskního světa ve filmu Poor Things
Filmy•9. 6. 2023
„Divný“ řecký režisér Lanthimos nás vede do fantaskního světa ve filmu Poor Things
Marvel je zase originální. Musíte být špióni, abyste se dostali k úvodnímu klipu Tajné invaze
Seriály•9. 6. 2023
Marvel je zase originální. Musíte být špióni, abyste se dostali k úvodnímu klipu Tajné invaze
Neunesl kritiku? Tom Holland si po zdrcujících recenzích nového seriálu dá rok pauzu
Seriály•9. 6. 2023
Neunesl kritiku? Tom Holland si po zdrcujících recenzích nového seriálu dá rok pauzu

Anketa

Automaticky

© 2023 Kinobox.cz

Filmy
  • Filmy online zdarma
  • Novinky v kinech
  • Filmy na Netflixu
  • Filmy na HBO Max
  • Filmy na Disney+
Seriály
  • Seriály na Netflixu
  • Seriály na HBO Max