10 komiksových filmů, na které už svět dávno zapomněl

10 komiksových filmů, na které už svět dávno zapomněl
Nick Fury (1998) | 20th Century Fox Television
Msta přicházího z močálu
Msta přicházího z močálu
50%
Komiksy ze stáje DC poprvé ožily na velkém plátně za pomoci Supermana a Batmana. Počátkem osmdesátých let to ale zkoušel i Bažináč neboli Swamp Thing. Příběh doktora Aleca Hollanda, který se jako oběť děsivé chemické nehody stane mutantem, odsouzeným k prodírání se slizkým marastem v bažinách, nenatočil nikdo menší než král hororového žánru Wes Craven. A slušně si na filmu vylámal zuby. Studio mu neustále kecalo do natáčení i střihu a výsledkem bylo něco, co nefungovalo a k čemu se Craven nikdy nehlásil, přičemž na následující dva roky mu film zabil kariéru. Naštěstí z natáčení vzešla i jedna dobrá věc –⁠ když Craven trpěl ve střižně, napadla ho zápletka Noční můry v Elm Street (1984). A to už byl megahit.
Doctor Mordrid
Doctor Mordrid
52%
Kdyby se psala historie jinak, mohl být Jeffrey Combs, král béčkových hororů díky Re-Animatorovi, slavným komiksovým hrdinou. Coby tajemný čaroděj Doktor Mordrid čelí Combs ve stejnojmenném filmu neuvěřitelnému zlu z jiné dimenze, které přichází na naši planetu, aby celý svět ovládlo a podrobilo si lidstvo. Že vám tohle komiksové jméno nic neříká, ale zápletka působí povědomě? To proto, že původně šlo o příběh Doctora Strange, ale pak produkující studio Full Moon Features přišlo o práva, a tak muselo najít kreativní řešení. Výsledek velkou díru do světa neudělal, své oddané fanoušky si ale v devadesátých letech na ohraných VHS najít dokázal.
Stín ďábla
Stín ďábla
60%
Jeden z těch filmů, které po úspěchu dnes již kultovního Batmana (1989) Tima Burtona vypadaly jako sázka na jistotu. Superhrdinské téma, na režijní stoličce zkušený Russell Mulcahy (Highlander), v hlavní roli fešák Alec Baldwin a po jeho boku kráska Penelope Ann Miller. Jenže výsledkem byla jen průměrná adaptace komiksu The Shadow, což v době, kdy kinům vládly Lví král a Maska Jima Carreyho, snímek definitivně pohřbilo. Z plánované série, v níž by tajemný Stín bojoval každý rok se zločinem a McDonald servíroval další hračky v happy mealu, tak nakonec nic nebylo.
Barb Wire
Barb Wire
34%
Barb Wire je kousek, který jednoznačně mohl vzniknout jen v devadesátkách. Dnes by si rozhodně nikdo nelajzl nasadit na plátna film, v němž by playmate (v tomto případě Pamela Anderson) hrála hrdinku, která bez využívání své sexuality ničeho nedosáhne. A ano, když je to třeba, klidně se i svlékne. Vlastně by mohlo jít o docela fajn béčko, protože na akci se nešetří. Je ale mizerně natočené, a tak má dnes Barb Wire hodnotu jen jako kuriozita. Jediné, co je na celém filmu alespoň trochu zajímavé, je jeho zápletka, která nepokrytě vykrádá legendární Casablancu (1942). Jinak tu není vůbec nic.
Fantom
Fantom
49%
Adaptace komiksu Lee Falka, v níž hledá nelítostný záporák tajemné lebky, jimiž by si podmanil lidstvo, a do cesty se mu postaví hrdina Fantom (Billy Zane), zpočátku vypadala tak nadějně. Úplně první o ni totiž projevil zájem legendární Sergio Leone (Pro hrst dolarů, Tenkrát v Americe), který už dokonce sepisoval scénář a hledal lokace. Ale nic z toho nebylo. Nakonec Fantom skončil u Simona Wincera (Zachraňte Willyho!) a ten ho nedokázal masám prodat. Z plánované trilogie tak sešlo. Jako smolař z toho vyšel hlavně Zane, pro něhož mělo jít o zlomové období v jeho kariéře. Jenže Fantom ošklivě propadl a v Titanicu byl o rok později zastíněn hlavní hvězdou. Jde mimochodem o jeden z prvních filmů Catherine Zety-Jones.
Supertajná zbraň
Supertajná zbraň
32%
Když Michael Jordan zaválel ve Space Jamu (1996), byl to pro Hollywood signál, že obsazovat basketbalisty do filmů nemusí být špatný nápad. A tak se stalo, že v adaptaci komiksu Steel skončil v hlavní roli Shaquille O'Neal namísto režisérem favorizovaného Wesleyho Snipese. Toho to ale nikdy mrzet nemuselo. Studio chtělo za každou cenu vydělat a myslelo si, že bude stačit angažovat celebritu ze světa sportu. A tak odkleplo rozpočet pouhých 16 milionů dolarů, což byla i na tu dobu směšná částka. Jen pro srovnání –⁠ první Superman s Christopherem Reevem stál 55 milionů, a to se psal rok 1978! Steel působil už v době uvedení extrémně vizuálně lacině a příliš nepomohlo ani to, že režisér odvedl hodně mizernou práci. Steel, u nás uváděný jako Supertajná zbraň, nevydělal ani dva. A tak příběh Johna Henryho Ironse, geniálního konstruktéra zbraní, skončil dřív, než začal.
Nick Fury, zvláštní agent
Nick Fury, zvláštní agent
29%
Ano, Nick Fury se již dávno dočkal vlastního filmu. A ano, neslyšeli jste o něm, protože je ve všech ohledech strašný. Stojí ale za pozornost, protože legendární postavu s páskou přes oko nehraje nikdo menší než David Hasselhoff, jehož Fury je povolán do služby, aby zlikvidoval teroristickou skupinu Hydra. A to samo o sobě stačí na to, aby film stál za zmínku. Už proto, že se Hoff tak moc snaží být za drsňáka, až je v roli nechtěně vtipný. Třešničkou na dortu je jméno scenáristy, jímž je David S. Goyer, tedy člověk podepsaný pod filmovou trilogií Blade, Batman začíná nebo Muž z oceli.
Faust: Smlouva s ďáblem
Faust: Smlouva s ďáblem
43%
V ateliéru mladého malíře je zavražděna mladá modelka. John Jespers, nadaný malíř, je kromě šoku hlavně nepříčetný ze své bezmoci, že tomu nedokázal zabránit. Dostává se mu nečekané nabídky – pomstít se. Stačí podepsat smlouvu vlastní krví. John se stává Faustem 21. století v této adaptaci kultovního komiksu od režiséra Briana Yuzny (Dentista). Přestože se Yuzna nedržel při natáčení zpátky a natočil nezvykle drsnou hororovou podívanou, výsledek publikum neoslovil a rychle zmizel v propadlišti dějin.
Push
Push
62%
Chris Evans evidentně miluje komiksové postavy. Než se mu povedlo urvat roli Kapitána Ameriky, zkoušel to hned několikrát, a to dokonce i pod křídly Marvelu (jako Johnny Storm v původní Fantastické čtyřce v roce 2005). Push šlo do kin v době, kdy už komiksové filmy uměly vydělávat, ale bez dobrých recenzí to nešlo. A těch se Push nedočkal. Přesto není příběh skupinky agentů s nadpřirozenými schopnostmi úplnou ztrátou času. Vedle Evanse tu hrají Dakota Fanning nebo Djimon Hounsou, hlavní kulisou je Hong Kong a snímek režíroval Paul McGuigan (Nabít a zabít), který nějaký talent má.
Super
Super
64%
Na konec si dáme bláznivou komedii od Jamese Gunna, tedy režiséra zodpovědného za oba díly Strážců Galaxie, druhý Sebevražedný oddíl a seriál Peacemaker. V ní obyčejný chlápek Frank (Rainn Wilson) jednoho dne zjistí, že je mu jeho žena (Liv Tyler) nevěrná s drogovým dealerem. Aby získal její srdce zpátky, rozhodne se stát superhrdinou. Super není adaptací žádného komiksu, ale Gunn to tak dobře maskuje různými citacemi a šílenými nápady, že to je úplně jedno. Zábavu vytvořit umí a nemálo mu v tom pomáhá Wilson, jehož televizní harcovníci dobře znají jako magora Dwighta ze seriálu Kancl. Navíc má za parťačku má Ellen Page (dnes již Elliot Page), komiksovým fanouškům dobře známou jako Kitty Pryde / Shadowcat z X-Menů a Vanyu Hargreeves z Umbrella Academy.

Kinolog: „Zítra se bude souložit všude.“ Je seriál Volha tak vulgární, že nepatří na ČT?
Ostatní30. 4. 2023
Kinolog: „Zítra se bude souložit všude.“ Je seriál Volha tak vulgární, že nepatří na ČT?