Nejhorší superhrdinské filmy, které kdy spatřily světlo světa

Nejhorší superhrdinské filmy, které kdy spatřily světlo světa
Green Lantern | Warner Bros.
Následující propadáky by nejspíše propadly i s rozpočtem Avengers.

Barb Wire

Jedinou pěknou podívanou nabízí (pánskému) publiku v kůži napěchovaná Pamela Anderson. Její herecký výkon naopak nezaujal téměř nikoho a z filmu se stal slavný propadák i díky velkému množství komických akčních scén. Snímek je sice koukatelný, ale to z něj rozhodně dobrý kousek nedělá.
Barb Wire | Gramercy Pictures

Ghost Rider

Když se člověk dozví, že Ghost Rider patří Marvelu a vznikl jediný rok před Iron Manem, nepochopí. Jak mohlo něco takového vzniknout tak krátce před velkým startem MCU a ještě s takovými příšernými triky?! Ty dva snímky dělí jen rok a přesto to vypadá, jako kdyby každý pocházel z jiné dekády. Nicolas Cage má v tomto ohledu naprosto jasno. Neúspěch filmu podle něj netkví v jeho herectví nebo nepovedených efektech, ale v tom, že byl snímek přístupný od 13 let. „Ghost Rider měl být eRko,“ uvedl Cage.David Goyer měl úžasný scénář, který jsem chtěl točit, studio nám to ale nedovolilo.“
Ghost Rider

Kačer Howard

Tento hrdina patří bezesporu k nejpodivnějším postavám Marvelu a jeho samostatný snímek je proslulý propadák, který studio vyšel na 37 milionů dolarů a z amerických kin si odnesl jen 16. Ani producent George Lucas ho nedokázal zachránit. Průšvih tušili dopředu i herci, částečně proto, že studio nepořádalo žádnou premiérovou párty. „V den premiéry snímku jsem ho viděl úplně poprvé,“ uvedl herec Chip Zien, který Howardovi propůjčil hlas. „Koupil jsem si lístek a šel do kina a s hrůzou zjistil, že je sál téměř prázdný. Na konci filmu jsem tam seděl jen já a můj kamarád, nikdo jiný už tam nebyl.“
Kačer Howard

Green Lantern

Snímek z roku 2011 nejenže málem poslal do kopru kariéru sympaťáka Ryana Reynoldse, ale téměř odradil i všechny velká studia od toho, aby natáčela filmy o superhrdinech. Green Lantern měl údajně rozpočet 300 milionů dolarů, ale v amerických kinech si přišel jen na 80! Reyonlds se naštěstí nevzdal a v okamžiku premiéry Lanterna natočil dnes slavné testovací záběry Deadpoola, které si našly cestu na veřejnost o tři roky později a pomohly přesvědčit studio Fox, aby dalo ukecanému žoldákovi (a i Reynoldsovi samotnému) šanci. Roky přemlouvání se vyplatily a z Deadpoola se stal světový hit, který má navíc i eRkové označení. Úspěch filmu přičítá Reynolds hlavně tomu, že od samotného počátku věděl on i jeho spolupracovníci, čeho chtějí dosáhnout a svou vizi uskutečnili. „U Green Lanterna si myslím, že nikdo netušil, co vlastně chce,“ uvedl herec na adresu filmu. „Film se stal obětí hollywoodského procesu – nejdřív plakát, pak datum premiéry a scénář až nakonec. V té době jsem to bral jako příležitost a měl jsem radost, že to zkusím a stanu se součástí filmu.“

Supertajná zbraň

Pokud jste si mysleli, že prvním černošským superhrdinou byl Black Panther, jste vedle. V roce 1997 vznikl snímek Steel, kde se v hlavní roli Steela představil Shaquille O'Neal. Historie už ale na tenhle film raději (stejně jako fanoušci předlohy) zapomněla. Zisk 1, 6 milionů dolarů při rozpočtu 16 milionů hovoří sám za sebe. Režisér Kenneth Johnson se fanouškům již několikrát omluvil za to, že film vůbec natočil a že měl raději hned odejít, když zjistil, kdo bude jeho hlavní hereckou hvězdou. Prezident Warner Bros. Bill Gerber, kterého studio rok nato vyhodilo, prý tvrdil, že Wesley Snipes nebo Denzel Washington nebudou prodávat hračky tak dobře jako Shaquille.
Supertajná zbraň

Superman 4

Původního Supermana Richarda Donnera považuje řada filmařů za vzor toho, jak má film o superhrdinech vypadat. Dvojka už tolik nadšení u diváků nesklidila, ale ještě to šlo. Vyložené dno přišlo se čtvrtým dílem. Práva na Supermana byla po trojce prodána zakladatelům společnosti Cannon Group Manhemovi Golanovi a Yoramu Globusovi, pod jejichž dohledem vznikl příšerný film po všech stránkách. Důvodem byly neustálé finanční škrty a přemístění natáčení do Anglie, která neúspěšně imitovala New York.
Superman 4

Spawn

Zde je chyba jasná: režisér Mark A.Z. Dippé svůj režijní debut nezvládl. V době natáčení byl Dippé mistrem filmových triků, ale film nikdy netočil a to se na výsledku až nezdravým způsobem ukázalo. Efekty jako takové se celkem povedly. Problémem bylo slabé tvůrčí vedení a také neschopnost Dippého nenásilně přepracovat film poté, co studio zatlačilo na to, aby byl Spawn mládeži přístupný film. Brzy by naštěstí měla vzniknout náprava.
Spawn

Batman a Robin

O tomto snímku se toho namluvilo již dost. George Clooney i Joel Schumacher se nespočetněkrát fanouškům Temného rytíře omluvili za to, co stvořili. Víc asi není co dodat. Snad jen komentář Chrise O'Donnella: "Když jsem natáčel Batman navždy, měl jsem pocit, že natáčím film, v případě Batmana a Robina jsem si připadal, že děláme dětskou hračku."
Batman a Robin

Daredevil

Ben Affleck je nyní u diváků úspěšně zapsán jako Batman, když ale bylo oznámeno, že se role zhostí, fanoušci dvakrát nejásali. Dost dobře si totiž pamatovali jeho otřesného Daredevila, v němž Affleck podal jeden z nejkoženějších výkonů své herecké kariéry. Dodnes je to prý jediná role, u které lituje, že ji vzal a také jediný důvod, proč přijal Batmana - prý chtěl konečně udělat superhrdinský film správně a natočit dobrou verzi.
Daredevil

Catwoman

Ani krása Halle Berry nemohla zachránit tento snímek. Herečka si toho byla vědoma a přiznala, že roli vzala kvůli penězům, kterých se jí tehdy nedostávalo. Hrdě si pak došla pro Zlatou malinu za nejhorší herecký výkon a přiznala, že natáčení pro ní zklamáním nebylo, neboť při něm poznala mnoho zajímavých lidí, naučila se bojová umění a i to, co už nikdy nemá dělat.

Condorman

I Disneymu jeho filmy čas od času nevychází (Svět zítřka, V pasti času) a Condorman byl pěkný úlet. Už jen kombinace superhrdinského filmu s bláznivou komedií a bondovkou hovoří za vše. Podmínky při natáčení také nebyly ideální - herci se nesnesli a štáb toho měl celou dobu plné kecky.
Condorman