Spawn

50%
Spawn

Hrdinou fantastického příběhu je Al Simmons, špičkový zabiják ve službách vládní agentury A-6, který se rozhodl odejít do výslužby, protože už měl dost zabíjení. Jeho šéf Jason Wynn, který se hodlá stát nejbohatším mužem světa pomocí smrtelně nebezpečného viru Heat-16, však má jiné plány. Při poslední akci ho zákeřně postřelí a upálí v troskách továrny na biologické zbraně, kterou měl Al vyhodit do vzduchu. Ocitne se v pekle, kde v zoufalství přistoupí na návrh pekelníka Malebolgii, že se postaví do čela jeho armády v boji proti nebeským silám. To mu umožní, aby se po pěti letech opět vrátil na Zemi i když ne jako člověk, nýbrž děsivé popálené monstrum. Na Zemi ho čeká zklamání, protože jeho žena mu nezůstala věrná, ale provdala se za jeho nejlepšího přítele Terryho, a také další pekelníkův přisluhovač - Violator, vystupující v podobě nechutného a tlustého klauna. Právě on má na starosti všechny pozemské operace Malebogliova plánu a je to také on, komu slouží Jason Wynn. Spawn se chce pomstít Wynnovi, ale postupně si uvědomuje, že zlo se ukrývá úplně někde jinde. Spojí se s tajemným Cogliostrem, který už pět set let bojuje proti pekelným silám. Ten naučí Spawna zacházet s jeho zázračným krunýřem a také ho varuje před podrazy Violatora a jeho pekelného pána. Společně se pokusí zbavit svět nebezpečí Heat 16 a nakonec se postavit samotnému peklu v boji o život lidské rasy.




martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 393 bodů
3
Komiksový kreslíř a ilustrátor Todd McFarlane v roce 1992 založil společnost Image Comics a s dalšími tvůrci vytvořil úspěšný komiksový seriál 'Spawn'. O pět let později na základě tohoto komiksu vznikl celovečerní film, který však bohužel svůj věhlas slavit nemůže. Výprava spolu s maskami sice je ohromující, ale vizuální efekty jsou bohužel víc než tristní. Zmatečný scénář také ničemu nepřidá. Skoro to vypadá, že scénárista z komiksu vybral určité úryvky, které se pak snažil do tohoto filmu nějakým způsobem spojit. Nadšení tvůrci měli, o tom žádná. Ale u takovéhoto zplozence pekla měla být atmosféra přeci jen daleko temnější a hororově děsivější. A hlavně pořádný děj, který by komiksu nedělal ostudu. Ďábelský superhrdina tedy zkrátka na svůj filmový čas ještě stále čeká.
Danny F.
Danny F.
11 166 bodů
4.5
Dobrý příběh až na ty levné (místama směšné) efekty. Nebojím se říci že je velice dětinský film. Dospělé pobaví akcí a těmi ''lepšími'' efekty, ale celkově mě nedostal.
Tom Hardy
Tom Hardy
8 339 bodů
6
Film s velmi bizardní atmosférou, který na to chtěl jít z druhé strany a místo klasických pastelových barev vsadil na úchylnou temnotu (klaun je opravdu hodně daleko), která si získá opravdu jen úzkou skupinku diváků. Přesto mi Spawn vychází v rámci prvních komiksáren jako jeden z těch lepších pokusů, protože tohle mělo aspoň "něco do sebe".


Dodatečné informace

Původní název:
Spawn (více)
  • USA Spawn
Premiéra v ČR:
8. 1. 1998
Země původu:
USA
Přístupnost:
15+
Rozpočet:
40 mil. USD
Tržby:
87,84 mil. USD (celosvětově)
Ocenění:
Žádná ocenění