Kdo je kdo v očekávaném velkofilmu "Jan Žižka"?

Kdo je kdo v očekávaném velkofilmu "Jan Žižka"?
Michael Caine, Karel Roden | Stanislav Honzík
Ben Foster jako Jan Žižka
Ben Foster
Ben Foster ve filmu Na život a na smrt (2013)
Slavného vojevůdce ztvární herec Ben Foster, který se objevil jako Medivh ve filmu Warcraft: První střet (2016) a dále například ve snímcích Za každou cenu (2016), 3:10 Vlak do Yumy (2007) nebo Alpha Dog (2006). Herec k filmu přitáhne mezinárodní pozornost. „Jsem velmi rád, že jsme se domluvili právě s Benem. Má za sebou sice bohatou hereckou minulost, ale v Americe je to momentálně velká ´rising star´, o které se říká, že je jedna z nejvybíravějších. Své role pečlivě studuje, a tak jsem moc rád, že se mu Jan Žižka zalíbil,“ řekl režisér Petr Jákl o sedmatřicetileté hvězdě.

Michael Caine jako lord Boreš
Michael Caine
Jan Žižka | Stanislav Honzík
Dvojnásobný držitel Oscara a titulovaný Sir Michael Caine je rozhodně největší hvězdou připravovaného Jana Žižky. Lorda Boreše si zahrál na Křivoklátě a na adresu štábu a tuzemských tvůrců nešetřil slova chvály. „Češi jsou skutečně milí. A vysocí! Už jenom tady na natáčení… režisér, moje asistentky, moji herečtí kolegové… Jak vy to děláte? Jsem velmi šťastný člověk, všechny moje sny se splnily. Je mi osmdesát pět let a já už nesním o velkých rolích, ale po tom žít sny mé rodiny a mých vnoučat.“

Til Schweiger jako Rožmberk
Til Schweiger
Til Schweiger ve filmu Jak napálit banku (2016) | Warner Bros.
Držitel ceny SAG za Hanebné pancharty (2009) si v chystaném velkofilmu zahraje představitele rodu Rožmberků, kterým Jan Žižka vyhlásil roku 1408 nepřátelství. Herec Til Schweiger se představil v celé řadě hollywoodských filmů - Atomic Blonde: Bez lítosti (2017), Ochránce (2012) nebo Šťastný Nový rok (2011).

Matthew Goode jako král Zikmund
Matthew Goode
Matthew Goode během natáčení Jana Žižky | Stanislav Honzík
„V Čechách jsem byl naposledy před 15 lety, natáčel jsem v roce 2003 v Praze. A musím říct, že se to tady za tu dobu tak změnilo! Samozřejmě k lepšímu. Moc se mi tady líbí,“ svěřil se Matthew Goode během natáčení na hradě Zvíkov. „Tohle je asi moje nejoblíbenější místo ze všech, kde jsme natáčeli,“ dodal herec známý z filmu Matchpoint - Hra osudu (2005) nebo seriáluČas čarodějnic. „Příběh o Janu Žižkovi je skvělý, je neuvěřitelné, čeho ten člověk dosáhl, že to byl nikdy neporažený vojevůdce, navíc když přišel o oči a byl v podstatě slepý ... Je to strhující příběh ze středověku, z doby plné válek, a on byl velmi inspirativní postava.“

Karel Roden jako král Václav IV.
Petr Jákl ml., Karel Roden
Jan Žižka | Stanislav Honzík
Jeden z našich mezinárodně nejobsazovanějších herců již nejednu roli v historických filmech ztvárnil. Tentokrát půjde o menší výstup, který vzal především kvůli tématu filmu a povaze projektu režiséra Petra Jákla. „Ta role není ve filmu moc velká, ale já to hlavně Petrovi hrozně moc přeju. Mám radost, že se mu povedlo dát dohromady něco tak velkého. Mám radost z každého člověka, kterému se něco takového povede,“ objasnil Roden, proč se role chopil.

Werner Daehn jako Ulrich
Werner Daehn
Jan Žižka | Stanislav Honzík
Hrál například ve filmu Valkýra (2008) po boku Toma Cruise, ve válečném dramatu Nepřítel před branami (2001) nebo v oscarového filmu Životy těch druhých (2006). S režisérem Petrem Jáklem se poprvé setkal při natáčení amerického filmu xXx (2002), kde spolu hráli protivníky Vina Diesla. „Během natáčení se z nás stali p řátelé. Zjistili jsme, že máme stejné názory na filmy a věci okolo,“ prozradil Daehn. Jákl jej pak obsadil do své režijní prvotiny, filmu Kajínek (2010).

Vinzenz Kiefer jako Conrad
Vinzenz Kiefer
Jan Žižka | Stanislav Honzík
Ve filmu ztvární jednoho z bojovníků kolem Jana Žižky. Kiefera můžete znát hlavně z nejúspěšnější německé akční krimisérie Kobra 11. Hrál také v akčním thrilleru Jason Bourne (2016) nebo v dramatu Baader Meinhof Komplex (2008). „Moje postava jménem Conrad se stará o peníze. Vyjednává práci a dohlíží, aby za ni všichni dostali zaplaceno. Zároveň je to takový středověký krasavec, záleží mu na tom, aby dobře vypadal a měl hodně peněz,“ řekl o své roli Kiefer.