Profilový obrázek

Ancaz

Anna Zelenková

Komentáře 28

Od nejnovějších
  1. Sametová extáze
    Sametová extáze (1998)
    Ať si říká kdo chce, co chce, Todd Haynes je génius. SE je film, který vás dokonale vtáhne do děje a doby, kterou většina z nás zná jenom z doslechu. Atmosféra i síla okamžiku respektive celé té šílené éry je vykreslena velice podmanivými tvůrčími prostředky. Barvy, hudba, scénář, zkrátka všechno. Co se hereckých výkonů týká, nemohu než chválit. Hlavní pánská trojka předvádí výkony na úrovni. Dodávají filmu střelenost, výstřednost i kouzlo mládí a iluzí. Můj oblíbenec Christian Bale zde předvádí zatraceně dobré charakterní herectví s nádechem čistoty mládí. Přesně díky takovým filmům miluji kinematografii. Úžasně inspirativní.
  2. Pelíšky
    Pelíšky (1999)
    Upřímně nenávidím Hřebejka a jeho tvorbu a ani zde nemohu jinak, než si rýpnout. Sice se jedná o jeden z mála jeho snímků, které jsem dokoukala, ale přesto netvrdím, že jsem tak učinila ráda. Vidět se to dá, ale jednou za život to bohatě stačí. Snaha být duchaplný za každou cenu není ničím úctyhodným. Tento snímek nedá divákovi nic jiného, než prapodivnou pachuť v ústech a nejisté přesvědčení, že komunismus stojí za nic. Postavy se nikam nepousouvají, ničím se nemění, pouze se topí ve své bublině, což upřímně není nic světoborného. Dvě hodiny sledujete film s mrhavou patou a useknutou hlavou. Silně neodporučuji.
  3. Láska nebeská
    Láska nebeská (2003)
    9.5
    Patří k Vánocům, jako popelka a stupidní sms. Vkusné, jemné a rozhodně za vidění stojící. Upřímně, kdo nemiluje tento film, ten ho asi neviděl.
  4. Méďa
    Méďa (2012)
    3
    Taková americky nechuťácká pohádka. Koukat se na to dá, avšak kvalitu nebo dokonce velký humor neočekávejte.
  5. Počátek
    Počátek (2010)
    10
    Shrnu to takto. Děj není pro pitomce. Pokud se v některém komentáři dočtete, že jim to bylo jasné od začátku, tak upozorňuji, že je autor buď geniální nebo kecá.
  6. Cvokař
    Cvokař (2009)
    9.5
    Psychologické drama o člověku, který plave sám v sobě. Je vám to povědomé? Nebojte se, tentokrát to nemá v rukou Hřebejk. Je to v klídku. Kevin Spacey je prostě pan herec a naštěstí je to vidět.
  7. Podnájemník
    Podnájemník (2009)
    4
    Celkem slušný thriler na tolikrát omílané téma. Zde nemá cenu ho přibodobňovat ke kvalitnějším snímku, protože všichni víme, kolik by jich bylo. Máte-li volné odpoledne s chřipkou, koukejte, ale jinak k tomu nevidím důvod.
  8. Den před krizí
    Den před krizí (2011)
    7
    Natočit dobré finanční drama je zkrátka dřina. To víme. Od Wall street se o to také raději moc lidí nepokoušelo. Bylo jasné, že se o té poslední krizi něco natočit muselo, tak to zkrátka udělali. Udělali jenom to, co se od nich čekalo. Tak nějak se dají shrnout i herecké výkony.
  9. Síla lásky
    Síla lásky (2009)
    9
    A hele. Biografický film a k tomu silný. Pěkný. Máte-li rádi lidské příběhy a nebojíte se zkouknout snímek, v němž muž blbne, protože přišel o milované dítě a všechno ostatní jde do háje, pak vřele doporučuji. I pokud si rádi popláčete...
  10. Šifra mistra Leonarda
    Šifra mistra Leonarda (2006)
    5.5
    Relativně slušné, relativně kvalitní, relativně dobře obsazené, relativně snadno zapomenutelné. Po dvouhodinovém snímku mohu říci pouze tolik, že se šmudla honí po všech čertech kvůli ničemu a jde po něm kněz, co má rád obrazce na zádech. Toť vše.
  11. Kazatel
    Kazatel (2011)
    7
    Mohlo být podstatně, ale podstatně hůř. Film je sice stručný a nejspíše ve střižně značně pohnojený, avšak po předchozích zkušenostech možná zaplaťpánbůh, že je to tak, jak to je.
  12. Wimbledon
    Wimbledon (2004)
    10
    Britský humor je krásná věc a pokud se vyskytuje v míře vkusné, může se stát velkým kladem. Určitou míru patriotismu nemůžeme popřít, nakonec co je víc anglické, než právě Wimledon a natáčení romantické komedie v Londýně? Nemohu pominout ani počítačové triky, které zde skutečně udělají dojem. Neotřelé jsou i slyšitelné myšlenky hlavního hrdiny. Už jen tím, že ta postava opravdu myslí. Má své strachy, lásky i naprosto normální pocity vlastní imbecility. To známe všichni, tak co je na tom zlého. Z nějakého důvodu se v posledních letech objevil trend obsahující naprostou dokonalost mužských hrdinů, kteří však nakonec vždycky dostanou na zadek od neskutečně přemýšlivé ženy, jejíž starosti se snad ani tímto slovem nedají nazývat, byť je vždy ona ta svatá. Nakonec se pak někdo omluví a chlap pak přiběhne jako pejsek. Tentokrát si troufám říci i chápeme motivace hrdinů. Děj se však točí především kolem hlavního hrdiny, což je samo o sobě vzácné. Ba nejen to. On je to chlap normální nehýřící svaly a laškovnými úsměvy. Má silnější zbraně. Humor, inteligence, šarm, charisma. Sotva by to fungovalo lépe, než s Paulem Bettanym. (Paul Bettany je, byl a bude mým oblíbencem.) Ani Kirsten rozhodně nezklamala. Mezi nimi to zkrátka fungovalo. Vřele doporučuji romantickým duším milující sportovní napětí a Británii.
  13. Swing Kids
    Swing Kids (1993)
    10
    Puberťáci from USA filmující cosi, o čem nemají ani to nejmenší tušení a to celé se ještě děje v Praze, která je patrně mnohem levnější a potřebně válečně šedivější. A hele, ona to není kravina. Ten, kdo vytvářel herecké obsazení totiž nejspíš ovládá černou magii. Jinak si nedokážu vysvětlit, že sehnal bandu amerických(promiň Chrisi) děcek, co vážně umí hrát. Když se najde jeden, je to zázrak, ale hned pět? Fíha. Roberte, Roberte, jak to, že jsi se nikdy později nezmínil, že umíš hrát? Nad jeho výkonem srdce usedá a Rosamunde Pilcher dojatě pláče. Nad Christianem nepláčeme, ale taky není nad čím. Tentokrát dokonce ani nepřekřikuje hlavního hrdinu. Hraje si na svém písečku, ale jak, panečku. Záporný hrdina, který by v rukou kohokoli jiného nejspíš vyvolal buď odpor nebo soucit. V Chrisově podání ho jenom chápete a vidíte. Film obecně oplývá zajímavou psychologií postav, ale v podání těch kluků není co kritizovat. Film sám o sobě je navíc silný a to myslím vážně. Sice jsem nepotřebovala kapesník, ale dvě hodiny se dívala doblba. Tak skvělý to bylo. Mimochodem by mě zajímalo, jaké vzpomínky na natáčení má Naďa Konvalinková? Jak často se stane, že hrajete štěk v americké produkci a válí se po vás budoucí batman?
  14. Malé ženy
    Malé ženy (1994)
    2.5
    Vřele nedoporučuji. Dvě hodiny feministického pekla. Chlapi jsou méněcení a zcela podřízení moralizující ženské komunitě. Stupidida na entou.
  15. Americké psycho
    Americké psycho (2000)
    7.5
    Tentokrát se budu držet toho, co o tomto filmu řekl Christian Bale. Je to dobrá satirická komedie. Toto není horor, ani thriler. Zato satira je to velice dobrá. Chris je Chris a jeho výkon zde byl tradičně brilantní.
  16. Mechanik
    Mechanik (2004)
    10
    Tento film má tři dobré věci. Námět, kameru a Balea. Ten zbytek stojí sice za pendrek, ale ty tři faktory to vcelku s klidem utáhnou samy. Hlavně proboha neřešte, proč se z toho scénáristé snažili za každou cenu udělat thriler tak okatě. Místy kvůli tomu málem uniká pointa. Pokud se tedy pro film rozhodnete, doporučuji plně sledovat Balea v šedé a na všechno okolo se vybodnout. Bale je totiž jeden z mála tvůrců, co vlastně ví, co dělá. Dokonce tak moc dobře, že být to trochu více konvenční projekt, oskar by byl zatraceně na místě. PS:Pokud jste fanynky Christiana Balea jako člověka, nebudete mít klidnou noc.
  17. Batman začíná
    Batman začíná (2005)
    9
    Zvláštní, každé shlédnutí na mě působí jinak. Na poprvé ohromený výraz, na podruhé vzdychání nad Balem, na potřetí němý obdiv k Nolanovi, na počtvrté mírný úšklebek nad českým dubingem (Davídek asi umí leccos, ale napodobovat Christianův řev fakt ne), na popáté touha poslat Katie Holmes na plastiku pravého koutku, na pošesté vzdávání poklon Michaelovi Cainovi, na posedmé poslat Katie Holmes na kurz herectví, na poosmé opět vzdychání nad Balem a současně spokojený úsměv nad tím, že jsem to je první superhrdinský snímek, který jsem viděla devětkrát. Jejda, já zapomněla na hudbu. To chce prověřit... PS:Prověřeno, pochváleno, zavzdycháno.
  18. Dokonalý trik
    Dokonalý trik (2006)
    10
    Po shlédnutí tohoto snímku u mě nastaly dvě emoční fáze. V první fázi jsem měla v hlavě jen němý úžas, který by se dal shrnout krásným českým slůvkem páni. V té druhé pak nastoupil výbuch otázek a nejasností. Christopher Nolan dokázal jednu úžasnou věc, přistupujete totiž k filmu zpravidla už předem s vědomím(respektive vírou), že v režisérském křesle sedí génius, který přesně ví co a proč je na plátně tak, jak to je. (Pokud se tak neděje, nepochybně toto vědomí nabudete již po několika minutách, ne-li vteřinách, nebo přinejmenším na konci.) Velice jsem se snažila, po předešlých zkušenostech, vnímat pečlivě každý moment filmu a i přesto jsem se mi zdála tato lávka velice vratká. Často jsem padala do nekonečných hlubin pocitu vlastní slaboduchosti se zdviženým obočím, abych se po chvíli z vody vynořila s úsměvem, který by se dal odborně popsat větou "Ha, Nolane, já tě prokoukla.", načež jsem velice rychle znovu uklouzla zpátky. V reálu by byla potřeba kluzká lávka, pouta a potlačení pudu sebezáchovy, scénáristovi však stačila pouhá jedna věta. Celý film je zastřen elegantní rouškou se zlatým nápisem: "Ano, klamu vás. Vy to víte, ale stejně nedokážete odejít, aniž byste se alespoň pokusili se se mnou utkat." Mně osobně to skutečně nedalo. Patřím dokonce k té sortě diváků, kteří okamžitě zatoužili si tento film urychleně sehnat a zase se snažit pochopit. Pokud scénář má chyby, pak vás mohu celkem s jistotou ubezpečit, že vy je na první shlédnutí neodhalíte. Pokud byste si to ovšem vůbec přáli. Asi je to naivní přístup, leč já se klidně nechám zblbnout s jistotou, že pak budu zírat. (Buď nechápavě, nebo obdivně. Podle stupně věnované pozornosti.) Herecké zastoupení téměř nemá slabých míst. Sir Michael je pro dnešní generaci již legendou a není překvapením, že jeho výkon zde byl brilantní. David Bowie pro mě není hercem, mistr promine, byť se snažím sebevíc. Talentem oplývá, ačkoli z jeho pohledu jsem měla neustále pocit, že čeká na potlesk. Z hlavní dvojice považuji za slabší článek Jackmana. Hrál svou roli se vší vážností, ale nezdálo se mi, že by na sebe dokázal strhnout pozornost pouhým pohledem. Pro Balea se mi prostě nezdál dostatečnou konkurencí, mistr promine. Baleův výkon byl precizní a vžitý. Díky jeho gestům a osobnosti scénář vynikl o to více. Sebevědomí i nejistoty, posedlost, elegance i určitý stupeň čirého padoušství. Pokud chcete strávit dvě hodiny napjatého sledování, pak hodinu v úžasu a pak pořádně dlouhou dobu před spaním zvažováním, jak to ti pánové vlastně všechno provedli, potom je Prestige volbou více než skvělou.
  19. Beze mě: Šest tváří Boba Dylana
    Beze mě: Šest tváří Boba Dylana (2007)
    8.5
    Zatraceně dobrý snímek. Obvykle nechápu umělecké snímky, protože jsem na ně až příliš racionální, zde jsem však po hodině a půl sledování zjistila, že chápat film nemusíte. Zde jde o přiblížení osobnosti a k tomu se nedá říct více, než že se jim to zatraceně povedlo. V každém z nás se celý život perou protichůdné tendence, nálady i názory a u umělců to je snad ještě markantnější. Jak přenést na plátno složitost osobnosti a krásu uměleckého ducha? Takhle.
  20. Temný rytíř
    Temný rytíř (2008)
    10
    Přiznávám, že jsem dlouho trpěla hrozivou averzí vůči komiksovým snímkům. Dodnes lituji té příšerné hodiny a půl strávené u Raimiho Spidermana. TDK jsem zapínala s odporem a dělala jsem to pouze, protože jsem chtěla vidět Heatha v jeho oskarové roli. Po dvou hodinách mohu říci, že tento film je samostatným argumentem obhajující všechny komiksovky. Christopher Nolan a jeho parta dovedli povýšit klukovský žánr do úrovně filmů pro náročnější diváky a přitom neztrácí nic ze svého kouzla, které jsem do této doby nechápala. Jako filmová fanynka bych mohla vybásnit všechny aspekty a všechny tvůrce až do nebes, avšak to bych zde byla patrně pořádně dlouho. Každopádně vám skládám holt, dámy a pánové. PS:Díky za výměnu Katie za Meggie. Jedničku jsem viděla až později, ale stejně je podstatně lepší, když nemáte chuť hlavní hrdinku prohodit zavřeným oknem.
  21. 3:10 Vlak do Yumy
    3:10 Vlak do Yumy (2007)
    9.5
    Halelůja! Od dob Clinta Eastwooda, Terence Hilla a Vinnetoua první pořádný western! Děkuji, děkuji děkuji! Nikdo nemá tušení, jak velkou radost ve mně vyvolal pohled na dva pistolníky, kteří skutečně jako pistolníci vypadají. Dokonce se je možné jim i uvěřit, že vědí jak vypadá kůň, což je u hereckých ansámblů dosti vzácným jevem. Russel Crowe a Christian Bale zde odvedli kus práce. Ani zbytek štábu nezůstal pozadu a tentokrát jsem dokonce ani neměla chuť nikoho škrtit. Exteriéry byly bezvadné, hudba pro změnu skutečně podbarvující.
  22. Terminator Salvation
    Terminator Salvation (2009)
    6.5
    Určitě mohlo být podstatně hůř. Pomineme-li katastrofální množství filmových krádeží(kdo nepoznal hudbu z TDK má asi dlouhé vedení), vyjde nám až překvapivě pozitivní záležitost. Film má rychlý spád, dostatečný počet bumprásků, celkem smysluplnou zápletku a ano, i dobré obsazení. Pokud trpíte znalostí fyzikálních zákonů, asi se i docela slušně pobavíte. A pokud se nezačnete smát v momentě, kdy banda vojáčků prochází vodou do níž elegantně probleskují jiskřičky elektřiny, pak vám můžu zaručit, že smích přijde, když uvidíte animovaného Arnolda. Už dlouhou jsem se tak dobře nezasmála, jako při pohledu na tu špatně animovanou kreaturu. Skoro se už nedivím, že byl Bale tak vzteklý...
  23. Květy války
    Květy války (2011)
    9.5
    Silné válečné drama. Hodně naturalistické. Vřele doporučuji všem, kteří mají po krk zachraňování vojínů Rayenů za dojemné hudby.
  24. Temný rytíř povstal
    Temný rytíř povstal (2012)
    10
    Shrňme si to. S tímto filmem se váže neuvěřitelně krásná a sytě fanouškovská věc. Dvojka byla úžasná, to nemá cenu opakovat, ale ještě úžasnější bylo to, co spustila. Čtyři roky plné očekávání. Každý z nás natěšeně vyhlížel veškeré informace, které o tomto projektu vypustilo studio. Pamatujete si to zhrození, když se v médiích objevila zpráva, že trojka nebude? Tu radost, když řekli, že bude? Tu eufórii, když se dostaly ven první oficiální sdělení, že natáčení je zahájeno? Ten pocit ryzí posedlosti, když jste nadávali na youtube a honili jej k rychlejší práci, v momentě, kdy se objevily první uniklé záběry? Ten třas v prstech, když jste rozrušeně odškrtávali v kalendáři data do premiéry? Tu radost, když jste v kapse nesli lístek? Tu natěšenost, když jste večer volili nejkratší cestu do kina? Upřímně, i kdyby ten film byla ryzí hovadina, pořád by mi tohle všechno stálo za to, nebo ne? Jasně, že to blbost nebyla. Tři hodiny okusování nehtů, brejlení na titulky a vzdechů. Tedy, tak jsem to prožívala alespoň já. Pokud se některý čtenář dostal až sem, pak mu musí být jasné, že autorka tohoto komentáře nemůže poskytnout objektivní komentář k tomuto snímku. Řekněme to tedy takto: Bylo to naprosto boží!