Swing Kids

69%
Swing Kids

Hamburk, nástup fašismu. Loď svobody se pomalu potápí, ale na palubě se ještě swinguje. Skupinu mladých lidí kolem kytaristy a skladatele židovského původu "Django" Arvina nemůže rozdělit nic - jejich vírou je swing. Černý kruh se však začíná stahovat i kolem "neárijské" hudby. Někdo raději vstoupí do Hitlerjugend, ale večer svlékne uniformu a jde tančit. Někdo už se tančit bojí, jiný uniformu už ani nesvléká, jeden ze "swingerů" už dokáže botou rozdrtit Arvinovi ruku. Swing se ozve jen občas, tančí už jen tajně pár odvážných. Arvin si podřeže žíly rozbitou gramofonovou deskou: ať jde o slova nebo o noty - jde o všechno, jde o život!

Film byl natočen v Praze, což ovšem není na první pohled záměrně patrné, protože Praha představuje Hamburk. V rolích dospívajících swingerů vystupují neobyčejně zdařile mladí herci - Robert Sean Leonard známý z Weirova dramatu SPOLEČNOST MRTVÝCH BÁSNÍKŮ a Christian Bale, který se proslavil hlavní úlohou ve Spielbergově ŘÍŠI SLUNCE. Výraznou postavu gestapáka sehrál anglický shakespearovský herec a režisér Kenneth Branagh. Celý film se odehrává v ďábelském rytmu swingu a ve víru strhujícího tance!




hanys_
hanys_
18 771 bodů
6
Nebýt toho vskutku šíleného závěru, kdy mi bylo za tvůrce až trapně, bylo by to za 4, protože celou dobu k tomu všechno směřovalo - silné téma, skvělí herci. Ale kdo má rád swing, tak asi tu hvězdu přihodí i tak. 6.5/10
lord
lord
423 bodů
9.5
Swingaře v tomto filmovém zpracování mám moc rád. Z počátku bezstarostné blbnutí mladých, kteří navzdory všude přítomné a šířící se nacistické totalitě, pořád vyznávají alternativní styl života a neschválené hudby. Brzy se však potkávají s tvrdou a krutou realitou.. Následuje tedy zařazení se do "normálního" života a přizpůsobeni se režimu s vírou toho, že svůj alternativní styl si stejně zachováme a rozvrátíme přiblblé systémové organizace tak nějak zevnitř... No a závěrečné tvrdé vystřízlivění se silným koncem, málokdy se závěr tak povede. Film, ve kterém hraje mnoho mladých v budoucnu známých herců opravdu stojí za zhlédnutí.. Před ideologií není ani kamarádství uchráněno.. Swing heil - 95%.
Ancaz
Ancaz
139 bodů
10
Puberťáci from USA filmující cosi, o čem nemají ani to nejmenší tušení a to celé se ještě děje v Praze, která je patrně mnohem levnější a potřebně válečně šedivější. A hele, ona to není kravina. Ten, kdo vytvářel herecké obsazení totiž nejspíš ovládá černou magii. Jinak si nedokážu vysvětlit, že sehnal bandu amerických(promiň Chrisi) děcek, co vážně umí hrát. Když se najde jeden, je to zázrak, ale hned pět? Fíha. Roberte, Roberte, jak to, že jsi se nikdy později nezmínil, že umíš hrát? Nad jeho výkonem srdce usedá a Rosamunde Pilcher dojatě pláče. Nad Christianem nepláčeme, ale taky není nad čím. Tentokrát dokonce ani nepřekřikuje hlavního hrdinu. Hraje si na svém písečku, ale jak, panečku. Záporný hrdina, který by v rukou kohokoli jiného nejspíš vyvolal buď odpor nebo soucit. V Chrisově podání ho jenom chápete a vidíte. Film obecně oplývá zajímavou psychologií postav, ale v podání těch kluků není co kritizovat. Film sám o sobě je navíc silný a to myslím vážně. Sice jsem nepotřebovala kapesník, ale dvě hodiny se dívala doblba. Tak skvělý to bylo. Mimochodem by mě zajímalo, jaké vzpomínky na natáčení má Naďa Konvalinková? Jak často se stane, že hrajete štěk v americké produkci a válí se po vás budoucí batman?

Dodatečné informace

Původní název:
Swing Kids (více)
  • USA Swing Kids
  • USA De unge rebeller
  • USA Djeca swinga
  • USA Dzieci swingu
  • USA Los últimos rebeldes
  • USA Os Últimos Rebeldes
  • USA Rebeldes del swing
  • USA Swing Kids - De sista rebellerna
  • USA Swing Kids - Giovani ribelli
  • USA Swing Kids - rytmin kapinalliset
  • USA Szving mindhalálig
  • USA Ta paidia tou swing
  • USA Дети свинга
  • USA Децата на суинга
Premiéra v ČR:
16. 11. 1994
Země původu:
USA
Přístupnost:
12+
Tržby:
5,63 mil. USD (celosvětově)
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné