Profilový obrázek

Marcos22

Marek Řeháček

Komentáře 162

Od nejnovějších
  1. Gump – jsme dvojka
    Gump – jsme dvojka (2024)
    10
    Výjimečný český zvířecí rodinný film světové úrovně s cílovou skupinou maminky s dětmi ve věku 7 - 10 let. Právě v této kategorii je nejnovější počin F. A. Brabce světovým kinematografickým úkazem, minimálně na poli hraného filmu. Zážitek, který může tuzemský divák zažívat v průběhu Velikonoc roku 2024, je naprosto jedinečný a neopakovatelný. Městské kinosály po celé ČR jsou doslova narvané k prasknutí, plné těch nejmenších ratolestí se svými maminkami vřeštících radostí a smíchem u nahaté Ríšovo zadnice, při snaze ukrýt Gumpa do nůše či ruksaku či při komických eskapádách antihrdiny Štěpána Kozuba v roli Křiváka. Tyto a další zábavné scény jsou obaleny velmi silným příběhem, který má daleko větší přesah, než který bychom u obdobného snímku očekávali. Hlavními tématy zde totiž jsou cesta přes duhový most a vážná poranění, ať již ta lidská či zvířecí. S touto látkou se zde pracuje velmi citlivě, nenásilně a edukativně, a zároveň zde není patrná jakákoli snaha diváka emočně vydírat, což je obrovský benefit celkového vyznění snímku. Pejsek Gump je největší tuzemskou filmovou ikonou poslední dekády, čehož si jsou tvůrci plně vědomi a daří se jim naservírovat divákovi další nálož ohromně sympatických zvířecích hrdinů, fenku Kytičku, pejska Juliána, prasátko Prince či poníka Tomorrow. Snímek oplývá obrovskou dávkou srdečnosti, empatie, láskyplnosti, přátelskosti a toho nejniternějšího a nejupřímnějšího vztahu ke čtyřnohým miláčkům. Gump - jsme dvojka je ve své kategorii mistrovským "feeling good" dílem, které nám může závidět celý svět. Jedno velké doporučení a plné bodové hodnocení. 💯 (29.03.2024, Kino Příbram)
  2. Nejhvězdnější noc popu
    Nejhvězdnější noc popu (2024)
    9
    Strhující hudební dokument, pojednávající o vzniku charitativní americké písně We Are the World, zacílené na podporu boje proti hladomoru v Africe. Unikátní projekt, ve kterém se 28. ledna 1985 sešla padesátka nejzářivějších amerických umělců při příležitosti 12. ročníku American Music Awards, a přes noc stvořila dle britského vzoru Do They Know It´s Christmas mladšího, melodičtějšího a celosvětově uznávanějšího bratříčka. Nejhvězdnější nocí popu diváka provází americký zpěvák Lionel Richie a činí tak s ohromnou úctou jednak k samotné myšlence, stvořené Bobem Geldofem a iniciované Harry Belafontem, tak k umělcům, kteří se do projektu zapojili, mezi nimiž nechyběl ani Dan Aykroyd čerstvě dotočivší Krotitele duchů. Režiséru Bao Nguyenovi se daří prostřednictvím postupného chronologického vyprávění přenést na diváka tu ohromnou dávku energie, kterou do vzniku písně jednotliví zpěváci vložili, a zároveň ukázat jak moc pro ně bylo téma podpory hladovějícím aktuální a důležité. Nejhvězdnější noc popu je nádherným lidským hudebním dokumentem, které nastavuje zrcadlo společnosti a zachycuje nezapomenutelnou a velmi milou emotivní scénu mezi Bobem Dylanem a Stevie Wonderem. Velká pecka! (29.01.2024)
  3. Lovci z konce světa
    Lovci z konce světa (2024)
    2
    Postapokaliptické zombie headshot sci-fi o snaze evolvovat lidskou rasu formou zdokonalení regenerace těla. Ústřední myšlenka snímku zní zajímavě, nicméně provedení samotné je naprosto tristní, a to od použitých vizuálních efektů, přes béčkové výkony herců až po totálně odbytý scénář. Lovci z konce světa představují pomyslné dno, kam až lze v daném žánru zajít. Doporučuji se tomuto filmu vyhnout velkým obloukem a svůj drahocenný čas věnovat nějakému kvalitnějšímu sci-fi fláku. (26.01.2024)
  4. Kuchyně
    Kuchyně (2023)
    6
    V pomalém tempu plynoucí futuristické vztahové slum drama, na režijní sesli debutujícího Daniela Kaluuyi, které je postavené na tématech rodičovství, dospívání a vyrovnání se s niternou ztrátou. Kuchyně je komornějším psychologickým filmem o lásce, přátelství a naději v lepší a šťastnější život, jejíž strůjcem jsme my sami. Největší slabinou snímku je chybějící emocionální propojení s divákem, což způsobí, že vám je osud hlavních protagonistů lhostejný a výrazně to tak ubírá na jeho výsledném vyznění. (19.01.2024)
  5. Maboroši: Továrna na iluze
    Maboroši: Továrna na iluze (2023)
    9
    Maboroši: Továrna na iluze je velice silnou a niternou osudovou fantasy romancí, která provede diváka velmi originálním způsobem láskyplným příběhem Masamuneho a Mitsumi. Film si po celou dobu stopáže velice poctivě a nenásilně připravuje půdu pro to, aby vás v samotném závěru emocionálně rozložil na prvočinitele. Režisérka, Mari Okada, skryla do svého druhého celovečerního snímku mnoho poselství, která na každého diváka, s ohledem na jeho vlastní minulost a životní zkušenost, dolehnou a zapůsobí odlišným způsobem. Jednu message však předá úplně všem, připomíná nám proč je život krásný, a co na něm tolik milujeme. Nádherný animovaný motivační snímek, který je velice zdařilou kombinací loňských filmů Suzume a Chlapec a volavka. Velké doporučení všem! (15.01.2024)
  6. V letu
    V letu (2024)
    4
    Po vizuální stránce líbivá a moderně pojatá špionážní Loupež po italsku, kterou režisér snímku F. Gary Gray natočil před více než dvaceti lety. Ačkoli se snímek snaží zatraktivnit příběh originálním zakomponováním moderních technologií, dělá to na úkor scénáře a svému předchozímu filmu V letu nesahá ani po tlumiče MINI Cooperů. Perfektně vybalancovanému týmu Kevina Harta, kterému nechybí žádné pohlaví, rasa ani náboženské vyznání, podkopává nohy zejména afektovaná a silně přehrávající Gugu Mbatha-Raw v roli agentky Interpolu, Abby. Pokud máte rádi filmy obdobného ražení, doporučuji sáhnout raději po opáčku některého z dílů Dannyho parťáků či Podfukářů, popř. v úvodu zmíněné Loupeži po italsku, zde Vás ohromí pouze scenérie překrásných Benátek, sofistikovanější zábavu neočekávejte. (12.01.2024)
    • využití moderních technologií
    • nádherné scenérie Benátek
    • zoufalý scénář
    • afektovaná postava agentky Interpolu
  7. Chudáčci
    Chudáčci (2023)
    10
    Yorgos Lanthimos natočil ódu na lidský život v té nejnevinější možné formě, kterou diváka provází Emma Stone v roli svoboduchtivé Belly. Na její cestě za sebepoznáním čelí divák těm nejrozmanitějším radostem a strastem lidského bytí. Kouzelná prostomyslnost a nedokonalá senzomotorika hlavní představitelky ve spojení s náhodilou prezentací unikátních výtvorů Willema Dafoa v roli doktora Godwina Baxtera, zásobují bránici diváka upřímnou a neutuchající radostnou vibrací, která mu bezděčně a s pravidelnou kadencí vytváří úsměv na tváři. Lanthimosův masterpiece si uzmul část mého srdce, které si přivlastnil navěky. Chudáčci si vydobyli ultimátní postavení v mé filmové TOP10 všech dob. To nejsrdečnější doporučení všem 15+ divákům. (První projekce 01.09.2023 MFF Benátky, druhá projekce 10.01.2024 Kino Aero, třetí plánovaná projekce 25.01.2024)
  8. Sok
    Sok (2023)
    8
    Komorní psychologické sci-fi drama, natočené Garthem Davisem podle stejnojmenného knižního románu Iaina Reida, zavede diváka do roku 2065, v němž lidstvo doznalo výrazného technologického pokroku. Snímek, v lecčem značně připomínající Garlandovu Ex Machinu, pracuje především s psychologickou linkou postav v dlouhotrvajícím vztahu, z něhož se postupem času vytratila jiskra, v němž jeden druhého bere jako samozřejmost, a kde chybí společné sny. Sok vyniká hereckým galapředstavením dvojice Saoirse Ronan – Paul Mescal, kteří byli do rolí Hen a Juniora vybráni naprosto precizně, což je zásluha světoznámé castingové režisérky, Francine Maisler. Ne každému snímek svým velmi osobitým a originálním pojetím sedne, ale pokud se vám trefí do vkusu, Soka si okamžitě zamilujete. Pro mě je to jedna velká laskomina, okamžitě mířící mezi mé top guilty pleasure kousky. (05.01.2024)
  9. Zlomený květ
    Zlomený květ (1919)
    10
    Zlomený květ je opravdovým klenotem světové filmografie. D.W. Griffithovi se podařilo na plátna kin přenést kratičký román The Chink and the Child od Thomase Burkeho s naprosto příhodnou 92-minutovou stopáží. Síla snímku tkví vedle výjimečných hereckých výkonů trojice Lillian Gish - Richard Barthelmess - Donald Crisp, a jeho technické vytříbenosti, v emočním dopadu na diváka. Ten je dán především důsledkem antagonického vývoje hlavního protagonisty. Témata násilí, rasismu, prostituce a udávání rezonují ve společnosti i po více než 100 letech od premiéry, což tak snímek činí soudobým a předání hlavních poselství divákovi se tak nemíjí účinkem. Výjimečný film, zasluhující plnou palbu. (02.01.2024)
    • emoční dopad na diváka
    • vůbec nic
  10. Sněžné bratrstvo
    Sněžné bratrstvo (2023)
    8
    Mrazivé intenzivní katastrofické survival drama, natočené podle světoznámé skutečné události, které diváka provede největší leteckou tragédií v dějinách Uruguaye. Snímek, stejně jako obdobný osm let starý film 33 životů, pracuje s udržením napětí diváka po celou dobu stopáže. Ta je však lehce přepálená, a první otázku, na kterou si budete muset před projekcí odpovědět je, zda pro Vás není 144 minut dlouhý film s drasticky pozvolným tempem za hranou únosnosti. Pokud se nakonec pro Sněžné bratrstvo rozhodnete, doporučuji se teple obléct a pořádně najíst, protože chlad a hlad Vás budou sužovat po jeho celou dobu. Film vzdává velmi empatickým způsobem hold všem obětem, které si toto letecké neštěstí vyžádalo. Pokud máte rádi filmové příběhy, zpracované na motivy skutečné události, která je v mnohých ohledech šokující, nebudete zklamáni. Režisér J.A. Bayona nám po úspěšném fláku Nic nás nerozdělí s Naomi Watts a Ewanem McGregorem servíruje druhý velmi dobře zpracovaný katastrofický film. V tomto žánru se tak zmíněný režisér dostává, v mém osobním žebříčku, na pomyslný Olymp. (04.01.2024)
    • atmosféra
    • přepálená stopáž
  11. Lekce truchlení
    Lekce truchlení (2023)
    7
    Procházeli jste si někdy ve svém životě ztrátou svého partnera? Snažili jste se hledat vinu na druhých, abyste se s nastalou situací lépe vyrovnali? Jak moc vám vaši přátelé pomohli tuto životní etapu překonat, a jak moc pro vás byli v tuto dobu důležití? Existuje nějaký časový rámec, jak dlouho má člověk při ztrátě truchlit? Právě takové otázky si budete při sledování Lekce truchlení pokládat. Režijní filmový debut Dana Levyho, do něhož vložil značnou část svého životního příběhu, je neortodoxní romantickou dramedy, která se úzce dotýká témat lásky, smutku, odpuštění, smíření a nových začátků. (05.01.2024)
    • neortodoxní dramedy
    • velmi kvalitní režijní debut
    • citové prohloubení vztahu mezi divákem a postavou nefunguje vždy dobře
  12. Láska na vlásku
    Láska na vlásku (2014)
    5
    Láska na vlásku je slovenskou pohádkou, natočenou na motivy Twainova románu Princ a chuďas, v němž se dvě ústřední postavy díky identickému vzhledu prohodí a vyzkouší si život toho druhého. Jelikož je filmová látka této literární klasiky filmaři velmi vyhledávanou, a byla zpracována již mnohokrát, byla volba režisérky Mariany Čengel Solčanské, sázkou na jistotu. Víc než průměrnou podívanou se ale nakonec z úspěšného příběhu vykřesat nepodařilo. Snímek táhne svým výjimečným hereckým výkonem Samuel Spišák, ale bohužel nikomu jinému se ho z hereckého ansámblu nedaří doplnit. Scénář je navíc velmi plytký a plný nelogického chování postav, které pohádku značně sráží. Nutno podotknout, že přes tyto neduhy na diváka dopadne při sledování příjemná flow, která se nese až do závěrečných titulků. (01.01.2024)
    • herecký výkon Samuela Spišáka
    • scénář (plytkost, nelogické chování postav)
  13. Andaluský pes
    Andaluský pes (1929)
    8
    Andaluský pes je krátkometrážním snímkem, plným nejrozmanitějších násilných surreálných scén, které se snaží diváka šokovat. Duo Buñuel - Dalí se svým dílem snaží vymezit zažitým společenským normám ve vztahu k iracionalitě vyprávění, což podtrhuje použitá nelineární podoba příběhu. Andaluský pes je výjimečným a nezapomenutelným dílem světové kinematografie. (01.01.2024)
  14. Kryptotunel
    Kryptotunel (2024)
    7
    Filmy s podvodníky, inspirované skutečnými událostmi, se u diváků těší značné oblibě. Vzpomeňme na Jordana Belforta v podání Leonarda DiCapria ve Vlkovi z Wall Street či Franka Williama Abagnala Jr. z Chyť mě, když to dokážeš, též ztvárněného Leonardem. Režisér snímku Kryptotunel, Bryan Storkel, se ve svém snímku věnuje jednomu z prvních významných podvodů ze světa kryptoměn, a to z pohledu jednoho ze skutečných zločinců, Raye Trapaniho. Narozdíl od dvou výše zmíněných životopisných hitů je Kryptotunel pojatý více dokumentárně, to však neubírá nic z jeho kvalit. Storkelovi se daří diváka seznámit s prezentovanou látkou ve velmi srozumitelné a atraktivní formě, samotný příběh je poté doslova dechberoucí. Dechberoucí je zejména fakt, jak snadno lze ve 21. století zneužít důvěru tisíců osob a páchat kybernetický zločin. Vyjma opravdu nepříjemného charisma hlavního protagonisty, který jakoby vypadl z oka známému českému fotbalistovi, Bořku Dočkalovi, nemá snímek žádné vyloženě slabé místo a na 94 minut si získá vaši plnou pozornost. Vstup do nového roku se Netflixu podařil a rok 2024 zahajuje hezkým sedmdesátiprocentním hodnocením. (01.01.2024)
    • neotřelé téma kryptoměn
    • ve stylu Vlka z Wall Street
    • ve stylu Chyť mě, když to dokážeš
    • nepříjemné charisma hlavního protagonisty
  15. Hidden Strike
    Hidden Strike (2022)
    5
    Zoufalý úvod Hidden Striku, který v divákovi zanechává spíše dojem podprůměrného akčního digitálního bordelu, střídá ve své druhé polovině ráz a stává se poměrně zábavnou chanovskou co-op mlátičkou. Ačkoli jsou příběh i charaktery jednotlivých postav postavené na vodě a divák trpí, tak chemie mezi Jackiem a Cenou funguje na jedničku, což tak částečně kompenzuje výše zmíněné neduhy. Z akčních scén stojí za zmínku především nápaditá pěnová sekvence, jež Vám připomene legendární akrobatické kousky cirkusového souboru Cirque de Soleil. Jednoznačně nejslabší film Scotta Waugha a začínám se obávat i o čtyřku Postradatelných. 50 %. 😕 (30.07.2023)
  16. Stan Lee
    Stan Lee (2023)
    9
    Nádherný, srdečný, Stanu Leemu hold vzdávající dokumentárně-životopisný film, který mapuje jeho život a dětství, pracovní zkušenosti, vztah s kolegy a v neposlední řadě taktéž impulsy, které stály za zrodem jednotlivých postav v jeho komiksech. Dokument tak činí s obrovskou láskou a pokorou. Režisér David Gelb se k látce snaží přistupovat velmi objektivně a vyzdvihuje genialitu tvůrčího tria Stan Lee, John Kirby a Steve Ditko, která se nesmazatelně nejprve zapsala do srdcí milovníků komiksů, a následně i filmových fanoušků. Jako divák jsem dostal víc než jsem očekával a navíc bez typického amerického patosu, jak to u obdobných dokumentů bývá zvykem. 90 %. 👌 (28.07.2023)
  17. Pohřešovaná: Případ Lucie Blackman
    Pohřešovaná: Případ Lucie Blackman (2023)
    6
    Mohlo to být mrazivé, niterné a emočně intenzivní dokumentární drama ve stylu Jacksonova Pevného pouta. Stačilo tak málo, aby režisér Yamamoto seznámil diváka s životem a dětstvím pohřešované hostesky Lucy. Místo toho nám servíruje naprosto běžné vyšetřování sexuálních predátorů v Japonsku z pohledu členů tamního policejního oddělení a otce zmizelé dívky. Před samotným sledováním doporučuji připravit blicí pytlíky, protože z těch zvěrstev, které uvidíte, se Vám udělá silně nevolno. Věčná škoda, že si režisér nechal v prvních minutách utéct příležitost emočně prohloubit vztah pohřešované s divákem. Tomu je tak minimálně v první polovině snímku lhostejně, jak to s Lucy dopadne. I přes zmíněné neduhy snímek ke zhlédnutí doporučuji, zvlášťe poté, pokud jste hosteska a plánujete pracovat v zahraničí. Šedesát procent. 🙂 (26.07.2023)
  18. Stephen Curry: Underrated
    Stephen Curry: Underrated (2023)
    8
    Nejnovější dokumentární počin Petera Nickse využívá jednu z největších legend NBA, Stephena Curryho, aby prostřednictvím jeho osobního příběhu předal hlavní myšlenku díla, že i přehlížený a podceňovaný jedinec může v životě nakonec dosáhnout svých snů a cílů. Síla dokumentu tkví především ve způsobu prezentace tohoto poselství směrem k divákovi a faktu, že i sebeúspěšnější člověk spadne ve svém životě nespočetněkrát na samotné dno, ale rány osudu musí umět přijmout, vstát a odhodlaně pokračovat dál. Příznivci životopisných fláků slavných sportovců dostanou více než komplexní příběh spíše pohled na několik pro Curryho život významných momentů, převážně souvisejících s vysokoškolským týmem The Davidson Wildcats a ziskem mistrovských titulů v NBA. Film je plný životní energie, optimismu, naděje, lásky, přátelství, respektu a pokory, což jej činí velmi motivační a doporučit se tak dá především mladým sportovním nadšencům, kteří mají budoucnost před sebou. Z důvodu chybějící komplexnosti příběhu snižuji hodnocení o pár procent a dávám 75 %. 👍 (21.07.2023)
  19. Nepoznané: Kosmický stroj času
    Nepoznané: Kosmický stroj času (2023)
    7
    Režisér snímku, Shai Gal, se ve svém dokumentu snaží seznámit diváka s nejriskantější misí v historii USA, kterou bylo sestrojení a vypuštění teleskopu Jamese Webba na orbitu Slunce. Zatraktivnit látku pro běžného diváka se snaží Gal zasazením tématu do životních příběhů trojice Amber Straughn (astrofyzička), Michael Menzel (hlavní inženýr), Thomas Zurbuchen (administrátor vědeckých misí NASA), čímž se mu daří prohlubovat emoční vazbu k projektu s divákem. Divák zároveň získává základní edukaci v oblasti funkce teleskopů a jejich schopnosti získávat veledůležitá data pro studium vzniku života. Dokument diváka vtáhne a po dobu jedné hodiny nepustí. 75 %. 👍 (24.07.2023)
  20. Oni naklonovali Tyrona
    Oni naklonovali Tyrona (2023)
    8
    Brutálně ujetej biják plnej brilantně vystavenejch hlášek, který ho řadí v tomto směru k naprosté špičce kinematografie. Především Jamie Foxx tu posílá jednu hlášku za druhou jedna radost. Oni naklonovali Tyrona je těžkotonážní klonovací nálož plná absurdních a velmi originálních nápadů, které tak snímek řadí k jednomu z nejlepších auteurských počinů za poslední roky. Velmi podobný pocit po projekci jsem měl z prvního Zombielandu. I přes několik málo významných scénáristických přešlapů, převážně souvisejících s využíváním kamerového systému (sci-fi seriál Silo je po této stránce o kus dál), řadím Oni naklonovali Tyrona velmi vysoko. Za poslední dobu jsem se u málokterého filmu takto královsky bavil. 75 %. 👍 (23.07.2023)
  21. (Skoro) legendy
    (Skoro) legendy (2023)
    7
    Celovečerní prvotina Ricarda Castra Velazqueze vzdává svým zpracováním hold tvorbě Wese Andersona. (Skoro) legendy jsou hravou, zábavnou a barvami hýřící dramedy, řešící ve svém nitru nápravu dysfunkčních rodinných vztahů. Film je po technické stránce na vysoké úrovni, neméně kvalitní je i hudba. Najdou se však i negativa. Tím prvním je přepálená dvouhodinová stopáž, která kazí tempo snímku. Druhým je poté hlavní záporná postava, jež působí přespříliš komicky. I přes tyto dva mínusy přináší (Skoro) legendy opravdu vydařenou mexickou "adersonovskou" konverzační podívanou, která si zaslouží diváckou pozornost. 70 %. 🙂 (22.07.2023)
  22. Nejhlubší nádech
    Nejhlubší nádech (2023)
    10
    Nejhlubší nádech je strhující výpravnou dokumentární podívanou, která zavede diváka do tajů extrémního sportu zvaného freediving. Film však není natočený sterilně a nezajímavě, ale přesně naopak. Pohledem freediverky Alessie Zecchini a jistícího potápěče Stephena Keenana přináší epický a srdceryvný příběh nejen o tomto sportu, ale taktéž o životním stylu, lásce a hrdinství. Všechna tato témata dohromady smíchají prvotřídní koktejl plný intenzivních a niterných pocitů, který by byla velká škoda neokusit. Prozatím nejlepší dokument roku 2023! Plná palba a velké doporučení všem. 💯 (20.07.2023)
  23. Ghosted
    Ghosted (2023)
    7
    Dexteru Fletcherovi se podařilo natočit jednu z nejzábavnějších romantických akčních komedií za poslední dekádu, vlastně se dá říct od roku 2010, kdy do kin vtrhl snímek Zatím spolu, zatím živi s Tomem Cruisem a Cameron Diaz. Chemie mezi hlavními protagonisty funguje na výbornou, tak jako ve čtyřiaosmdesátém mezi Michaelem Douglasem a Kathleen Turner v legendární Honbě za diamantem, kterou Ghosted v lecčem připomíná. Divák dostane obdobně bláznivou a potrhlou romantickou podívanou, a pokud přistoupíte na hru, kterou Vám tvůrci s herci prezentují, budete se královsky bavit a s nostalgií zavzpomínáte na tvorbu osmdesátých let okořeněnou novodobými CGI efekty. Právě CGI efekty snímek paradoxně nejvíce srážejí a působí lehce rušivým dojmem. To je však jediná výhrada, kterou ke Ghosted mám, a takřka po celou stopáž filmu jsem se tak nějak „přitrouble“ usmíval, jak moc mi to sedlo. Moc bych si přál, aby takový pocit zažila i velká část z Vás, protože takových filmů, s tak kvalitní ústřední hereckou dvojicí, existuje opravdu miminum. A pokud v něčem lžu, tak je to jediná lež, ty ostatní jsou jen podlži té původní =D. Dokonalé! Silná 3,5 hvězda a doporučení všem, kteří mají rádi v recenzi zmíněné dva filmy. 👍 (22.04.2023)
    • návrat do 80. let
    • hvězdné herecké duo
    • zábavnost
    • hláškování
    • slabé CGI
    • mravenci a včely
  24. Tetris
    Tetris (2023)
    9
    Tetris je pekelně zábavná podívaná, založená na problematice získání práv k téhle legendární 8-bitové herní pecce z komunistického SSSR. Ač není samotný příběh nikterak originální, tvůrci výborně pracují s budováním atmosféry a napětí (velmi připomínající oscarové Argo) a využíváním dobových top syntezátorových singlů (The Final Countdown, Holding Out For A Hero, Heart of Glass). To nemá absolutně chybu. Výše zmíněné je podpořeno vynikajícím hereckým výkonem Tarona Egertona, který tentokrát lehce vykrádá grimasami Lea DiCapria, ale to postavě Henka Rogerse dodává ty správné grády. Na Tetris jsem se upřímně těšil dobré tři měsíce před vydáním a jsem z něj přímo nadšený! Tetris TOP10 nejlepších filmů roku 2023 rozhodně nemine. Za mě jedno velké doporučení! Pět hvězd. 👌 (02.04.2023)
    • Budování napětí
    • Herecký výkon Egertona
    • Stylový syntezátorový soundtrack
    • Jednodušší příběh
  25. Šílená noc
    Šílená noc (2022)
    6
    Tommy Wirkola natočil stopáží přepálenou kombinaci vánoční Smrtonosné pasti se Sám doma, avšak v diváky dychtivě žadonícím eRkovém ratingu. Originalita eliminace nepřátel si v ničem nezadá s Johnem Wickem, a to ani po stránce černého humoru, kterého zde divák dostává tak akorát.
    • Kombinace Smrtonosné pasti se Sám doma v přístupnosti MP-15
    • Dynamika akčních scén
    • Černý humor
    • Využitelnost předmětů, které se ve filmu objeví
    • Béčkový scénář
    • Přepálená stopáž
    • Herecké výkony
  26. Bledé modré oko
    Bledé modré oko (2022)
    6
    Povedený spirituálně laděný detektivní film, pracující s hororovými prvky, ve kterém exceluje dvojice Christian Bale – Harry Melling. Zejména druhý jmenovaný podává životní výkon, a dává částečně zapomenout na přílišně prostý scénář filmu, který ho sráží do průměru. I přes tuto skutečnost se Bledé modré oko příjemně sleduje a divák pociťuje, jakoby sledoval jeden z filmů s Herculem Poirotem. Snímek mohu doporučit všem fanouškům Edgara Allana Poa, pro něž vzdal Scott Cooper svým filmem poctu povídce Chýše landorská. Šedesát procent. (06.01.2023)
    • Herecký výkon Harryho Mellinga
    • Prostý scénář
  27. Menu
    Menu (2022)
    10
    Menu je psychologická absurdní dramedy ve stylu jihokorejského Parazita z kulinářského prostředí. Napětí a originalita ze snímku doslova prýští a film samotný se divákovi zaryje hluboko do paměti. Síla snímku tkví především ve výběru atraktivního gastronomického prostředí, které je nekonvenčně avšak vhodně spojeno s thrillerovou linkou. Vyjma toho se snímku nadmíru dobře daří ztotožnit diváky s jednotlivými postavami (od těch co si fotí každé jídlo, až po ty, které se vyžívají v požívání sebeabsurdněji vypadajících pokrmů), zásluhou čehož si k nim rychleji vytvoří vazbu. Témata manichejského vnímání světa, rodičovské výchovy a syndromu vyhoření působí jako vhodně vybraná kombinace motivů pro chování ústředního hybatele děje, což nebývá u filmů zvykem. Pět hvězd. 👌 (08.01.2023)
    • Napětí a originalita
    • Gastro thriller
    • Mnoho hlubších myšlenek
    • Nic
  28. Víly z Inisherinu
    Víly z Inisherinu (2022)
    8
    Originálně pojatý snímek, pojednávající o toxicitě v mezilidských vztazích, zasazený do prostředí odlehlého malebného irského ostrova. Režisér Martin McDonagh prostřednictvím Víl z Inisherinu poukazuje na to, jak je hranice mezi láskou a nenávistí neuvěřitelně tenká a křehká. Přitom se věnuje psychické stránce hlavních představitelů, čelících srážce s "krutou" realitou, jež si nejsou ochotni připustit, či se smířit s neúspěchem. Ve filmu plného citového vydírání exceluje dvojice Colin Farrell - Brendan Gleeson, a především pak druhý jmenovaný v roli Colma podává dechberoucí výkon, a jde si za oscarovou nominací. Hvězdičku na výsledném hodnocení ubírá skutečnost, že snímek na diváka v mnoha ohledech působí spíše jako operní dramatická hra, než-li film. Důvodem je zřejmě samotný scénář, který McDonagh původně zamýšlel pro divadelní hru. Osmdesát procent. (13.01.2023)
    • Irské scenérie
    • Hranice mezi láskou a nepřátelstvím
    • Scénář, působící jako operní dramatická hra
  29. Z jiného těsta
    Z jiného těsta (2022)
    6
    Silně rasistická romantická vztahovka, která se vedle samotné romantické linky zabývá rasovými a náboženskými tématy, rezonujícími ve společnosti. Tato témata společně s přetrvávajícími předsudky ve společnosti provází diváka po celou dobu snímku, a čas od času ji proloží Jonah Hill v roli Ezry nějakou tou svojí typickou absurdní hláškou ("Sundám si botu, abych si ji nepokrčil" - top xD). Samotný scénář nikterak nad podobně laděnými romantickými komediemi nevyčnívá a řadí se k průměru. Z obdobného ranku bych divákům doporučil scénáristicky vybroušenější francouzský snímek Co jsme komu udělali?, kde se pobavíte mnohem víc. Hodnotím šedesáti procenty. (27.01.2023)
    • rasové a náboženské témata
    • romantická komedie průměrné kvality
  30. Čung_E
    Čung_E (2023)
    6
    Silně futuristické mecha sci-fi s výborně vykreslenými motivy postav a zaměřením na mezilidské vztahy. Čung_E je především filmem o lásce, svobodě a odvaze, který jej tolik odlišuje od žánrově obdobných snímků. Vnímám jako velké pozitivum, že se jihokorejští tvůrci snažili najít vlastní osobitou a originální cestu, než jen slepě kopírovat své úspěšné předchůdce. Není potřeba mít vždy to nejšpičkovější CGI, ale hlavně myšlenku, a ta zde rozhodně nechybí. (20.01.2023)
    • sci-fi o mezilidských vztazích
    • horší CGI
  31. Operace Majnu
    Operace Majnu (2023)
    8
    Operace Majnu je indickým romantickým špionážním thrillerem, natočeným ve stylu Affleckova Arga. Film je založený na událostech inspirovaných skutečností, vycházejících z vojenského konfliktu mezi Indií a Pákistánem z počátku sedmdesátých let dvacátého století. Příběh se věnuje indickým národním hrdinům ve službách RAW, kteří byli ochotni obětovat se pro dobro svého lidu. V hlavní roli exceluje charismatický Sidharth Malhotra, a svým výkonem se významně podílí na opravdu zdařilé celovečerní prvotině režiséra Shantana Bagchiho. Vyjma
    • scénář
    • špionážní thriller ve stylu Arga
    • herecké výkony
    • lehce delší stopáž
  32. Ruby záchranářka
    Ruby záchranářka (2022)
    6
    Ruby záchranářka je milým rodinným filmem, inspirovaným na motivy skutečných událostí, ve kterém se hlavní hrdina snímku, policista Daniel, snaží stát policejním psovodem a získat německého ovčáka z České republiky za 10.000 dolarů. Na to však nemá finanční prostředky, a tak jej osud svede s problematickou roční border kolií z útulku jménem Ruby. Tím však jejich vzájemné dobrodružství dostat se do útvaru policejních psovodů K9 teprve začíná. Velmi hezký a inspirativní příběh, v němž se nečekaně prolnou osudy všech ústředních protagonistů. Snímek o snu stát se lidským superhrdinou se psími superschopnostmi. Láskyplný prožitek z celého filmu umocňuje závěrečná píseň Hero od Grace Gaustad a „nepovedené“ záběry z natáčení během titulků. Silné tři hvězdy a velké doporučení všem zvířecím milovníkům. (17.03.2022)
  33. Kapky
    Kapky (2022)
    6
    Kapky jsou zdařile natočenou komorní konverzační žánrovkou o jedné nepovedené loupeži, v níž se manželský pár objeví ve svém luxusním odlehlém letovisku přesně v době, kdy je zloděj na odchodu. S ohledem na svůj neurovnaný vztah přichází manželé jak na zavolanou. Kapky přináší komicky absurdní zápletku, ve které herecky dominují všichni tři hlavní aktéři snímku, Jason Segel v roli zloděje a duo Lily Collins – Jesse Plemons v roli manželského páru. Režisér Charlie McDowell nám servíruje filmovou emocionální nálož plnou lží, přetvářky, sebeklamu, sobeckosti, povrchnosti, nadřazenosti, odporu a pomsty, která vygraduje velkolepým finále, v němž si divák uvědomí, že nic není tak, jak se na první pohled zdálo. Tři hvězdy za myšlenkový přesah filmu a jeho minimalistické vyznění. (19.3.2022)
  34. Odkvétání
    Odkvétání (2022)
    9.5
    Nádherný srdceryvný příběh o plynutí času, který diváka rozpláče tou nejupřímnější, nejlidštější a nejniternější formou vyprávění, a zanechá v něm ohromnou stopu až do konce jeho života. Film, pojednávající o kráse a krutosti lidského života, plný nekonečné lásky, lidské pokory, vnitřní síly, inspirace bojovat s nepřízní osudu, a nikdy se nevzdat. To je ve stručnosti snímek Odkvétání, jenž si právě uzmul kus mého srdce a slz. Velké doporučení všem romanticky smýšlejícím duším s dostatečnou zásobou kapesníčků. (24.03.2022)
  35. Princezna zakletá v čase 2
    Princezna zakletá v čase 2 (2022)
    6
    Princezna zakletá v čase 2 se snaží být velkolepou akční fantasy pohádkou, která však trpí monotónními dialogy, nenápaditými akčními scénami, jež jsou od sebe takřka nerozlišitelné a v první třetině snímku též zdlouhavými táhlými záběry, které na diváka působí značně otravně a nudně. S tím přímo souvisí i neobhajitelně dlouhá stopáž snímku. Filmu tak chybí tolik potřebné tempo, řada scén je zde vyloženě zbytečných a zkrácení o 20 – 30 minut by Princezně pouze prospělo, a to například snížením počtu „vložených“ scén na odlehčenou dua Písařík – Ouvín. Vyjma zmíněných neduhů se najdou i pozitiva. Na Princezně zakleté v čase 2 si nejvíce přijdou na své historici a milovníci českých hradů a zámků, vidět zde tak můžeme zámek Sobotín a hrady Točník, Bouzov, Hukvaldy, Helfštýn či Pernštejn. Záběry na krajinu zde vhodně doplňují dronem zabírané norské scenérie. Za velmi vydařený lze označit taktéž casting dvojky, v němž exceluje Ján Jackuliak v roli Pána run (obdoba Thanose z Avengers) a nádherná Eliška Křenková v roli Amélie. Této dvojici velmi dobře sekunduje trio Kotek – Písařík – Ouvín. Nelze opomenout ani CGI efekty, které v tuzemské tvorbě patří k vůbec tomu nejlepšímu, co může divák vidět. Suma sumárum. Z Princezny zakleté v čase 2 je bohužel cítit ukvapenost při postprodukci, jako by tvůrci chtěli film za každou cenu stihnout nasadit do kin před Vánocemi. To se odráží na nedotaženém střihu Matěje Jankovského a chybné synchronizaci dialogů postav se zvukem (v úvodu snímku nesedí texty s otevíráním úst herců). Ačkoli dvojka nedosahuje kvalit prvního dílu, mohu ji vřele celým svým srdcem doporučit úplně všem. Hercům i filmovému štábu se podařilo na plátno přenést tu obrovskou lásku a nadšení k projektu samotnému, a to je mnohdy víc než technická vybroušenost. Dávám šedesát procent. (8.11.2022, Startovač projekce)
  36. Grand Prix
    Grand Prix (2022)
    2
    Jan Prušinovský si splnil sen a natočil mužskou verzi Babovřesek, a zároveň jeden z nejzbytečnějších počinů české kinematografie, ve které si bere na paškál narkomany, pejskaře a boubelky. Pokud spadáte do jedné z těchto tří skupin či hůře do všech tří, vyhněte se Grand Prix obloukem. Zakládání humoru na zesměšňování řady skupin obyvatel patří k té nejpovrchnější formě zábavy. Ta možná platila u režisérova předchozího počinu z fotbalového prostředí, zde však působí přespříliš uměle a absurdně. Pakliže jako autor servírujete divákovi film tím způsobem, že v něm vytváříte nedůvěru vůči každé jedné scéně, pak ani on nebude důvěřovat vašemu filmu. Grand Prix se doporučuji vyhnout zejména motoristickým fandům, protože vyjma samotného názvu nemá snímek s tímto sportem nic společného. Třešničku na téhle nevydařené taškařici dodalo značně ukvapené zakončení, které na mě působilo asi stejným dojmem, jako když si člověk náhle uvědomí, že přežvykuje třicet minut stále stejnou žvejku bez chuti, a v ten moment ji vyflusne. Na vyhazování pejsků z jedoucího auta taktéž nic zábavného nevidím. Dvacet procent dávám za herecké výkony tria Dyková - Donutil - Ferro. Pokud máte v oblibě road movie žánr, doporučuji z tuzemské tvorby sáhnout po Pusinkách Karin Babinské. (17.11.2022, Kinobox projekce)
  37. Černý krab
    Černý krab (2021)
    4
    Adam Berg jde ve šlépějích dánského režiséra Petera Flintha a se zhruba čtrnáctidenním rozestupem od snímku Proti ledu nám servíruje identicky strohý a jednotvárný příběh, ve kterém je skupina ústředních postav, v tomto případě vojáků, vystavena krutému a nehostinnému zasněženému prostředí. Jejich cílem je dopravit na bruslích, přes zamrzlé souostroví, dva kanystry do výzkumné laboratoře, které zcela zvrátí vývoj války. Vyjma absurdního faktu, že pouze šest švédských vojáků umí bruslit, chybí Černému krabu jakékoli budování napětí. Příběh plyne poměrně nudně a nezajímavě, ve stylu přesunu postav z bodu A do bodu B, tam se propadne led, následovaný přesunem z bodu B do bodu C, tam napadnou vojáky nepřátelé, poté dojde k přesunu z bodu C do bodu D, tam se objeví neznámá loď. Ano, takto je zpravidla napsán základní návrh
    • předání osvěty o motivaci a mateřské lásce
    • zdlouhavě nudný příběh
    • jednotvárnost
    • scénář
  38. Deep Water
    Deep Water (2022)
    10
    Deep Water je precizně zrežírovanou thrillerovou podívanou věhlasného Adriana Lyna, který je znám zakomponováním smyslných scén do svých filmů, a jeho nejnovější počin není výjimkou. R-kový rating u svých snímků nezneužívá, scény nejsou urážlivé, mají své opodstatnění, a proto je jeho tvorba velmi charakteristická. V Deep Water se mu podařilo vynikajícím způsobem zdůraznit veškeré důležité behaviorální pohnutky postav a vše nedůležité, nemající vliv na hlavní myšlenku díla, upozadil. V tomto ohledu je Deep Water jednoznačně tím nejuvědomělejším a nejdospělejším Lynovým filmem. Své postavy zde dokázal vykreslit detailně naprosto brilantně, a divák si může být jistý tím, že každé jedno mrknutí zde má své opodstatnění. Snímek mě uhranul svojí neskutečnou přirozeností, a podařilo se mu se vší přesností vystihnout problematiku symptomatologie ADHD v partnerském vztahu. Vše vygraduje velmi niterným rodinným závěrem se sebeuvědoměním jedné z postav. Zakončení časovou smyčkou už je jen třešničkou na jinak vynikajícím dortu. Jedno z nejpříjemnějších překvapení posledních let, těch opakování tady bude několik. 100 %. (23.03.2022)
    • perfektní vykreslení postav
    • každý záběr filmu má význam
    • prvotřídní thrillerová podívaná
    • nic
  39. Ztracené město
    Ztracené město (2022)
    4
    Ztracené město je romantickou dobrodružně laděnou taškařicí ve stylu legendární Zemeckisovi Honby za diamantem. Vlastně na mě Ztracené město působí jako takový sequel po čtyřiceti letech. Bohužel se za tyto čtyři dekády posunul humor ze sofistikované roviny na velmi povrchní úroveň. A pokud je nejvtipnější scénou ta, kde se pijavice přisají na Channingovo vysvalené tělo a Sandra po nápravě jimi způsobených škod pronese hlášku „Vše je v pořádku, Tvůj srdnatý náčelník tam visí sám“, pak je na filmu skutečně něco v nepořádku. Vedle zmíněné Honby připomíná Ztracené město svým humorem nejvíce Stillerovu Tropickou bouři. Nezapomenutelnou postavu šoumena Lese Grossmana v podání Toma Cruise, známého svými neotřelými tanečními kreacemi, zde nahrazuje Brad Pitt postavou jménem Jack Trainer. A pokud Vám něco měsíc po projekci zůstane ze Ztraceného města v hlavě, tak je to vyjma zadnice Channinga a přísloví „nesuď knihu podle obalu“ onen štěk Brada. Jako nenásilná jednorázovka na jemné protažení rtů funguje Ztracené město dobře, nic víc však od něj nečekejte. Nejvydařenějším elementem snímku tak byl bezesporu casting, Sandra Bullock má i ve svých 57 letech pořádnej drajv, sex-appeal a role krásné intelektuálky Loretty jí zde perfektně sedne. Channing Tatum v roli Alana, jakožto ťulpase s dokonalým tělem, působí také velmi přirozeně. Brad Pitt si svoji roličku náležitě užívá a krade si film tak trochu pro sebe. No a Daniel Radcliffe v roli hlavního záporáka Abigaila do celého ztřeštěného konceptu zapadá poměrně přesně. Smyslem jeho přítomnosti je, aby se ho divák nebál a nic mu nevěřil, což splňuje dokonale. Suma sumárum, 40 %, vždy raději upřednostním výše zmíněnou Honbu za diamantem či Tropickou bouři. (25.03.2022)
    • herecké obsazení
    • scénář
    • málo zábavných scén a hlášek
    • pocit céčkového filmu
  40. Seveřan
    Seveřan (2022)
    10
    Eggersův "revenge" majstrštyk, ve kterém se film stává uměním ve své nejčistší a nejryzejší podobě. Robert Eggers se nechal po vizuální stránce inspirovat Aronofskyho Noem, přidal na
    • osobitě natočený opus
    • irské scenérie
    • hudební podkres
    • syrovost
    • nic