Čung_E

53%
Čung_E

Klimatické změny způsobily, že Země již není pro lidstvo obyvatelná. Lidé přežívají jen ve vyrobeném krytu, ve kterém ale právě propukla válka. Jedinou cestou, jak ji mohou spojenci vyhrát se zdá odvážný klonovací experiment, pomocí kterého se tým vědců snaží naklonovat mozek slavné válečnice a vytvořit elitní bojovou jednotku...



Scénář:

martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 422 bodů
4.5
Netflix a další snímek o vývoji robotického elitního žoldáka potřebného v občanské válce na téměř neobyvatelné Zemi, tentokrát zasazené do 22. století. Tedy další netflixovský snímek míchající do jednoho náměty z nejrůznějších starších snímků, ze kterých přece jen s úctou na devadesátá léta vzpomínáme především na počin „Univerzální voják“ (1992). Jihokorejští tvůrci však do prostředí klimatické problematiky převzali nápad ze snímku z osmdesátých let „RoboCop“ (1987) a pojali to v pokročilejší High-tech technologii. A určitě už nepřekvapí, že v rámci genderové rovnoprávnosti se roboticky jedná o ženu. Akční začátek výborně navnadí, ale na to, že za scénářem a za režií stojí tvůrce snímku „Vlak do Pusanu“ (2016), se následovně vede spíše ke zklamání. Než o akci se jedná o etickou problematiku ohledně umělé inteligence a hlavně používání lidského vědomí, které si vlastně neuvědomuje, že je mrtvé, v robotických strojích. V pozadí všeho lze kupodivu rozpoznat stále nepřekonanou atmosféru snímku „Blade Runner“ (1982). Máme tady také určitý časový paradox, se kterým je vypořádáno tak, jak ve snímku „Interstellar“ (2014). Dalo by se tedy převážně očekávat především filozofování, ale místo toho nám je naservírována, v melodramatickém kabátě, polemika o identitě, zradě, ztrátě a smutku v neochvějné atmosféře. Samotný konec se to všechno snaží sice napravit, ale marná snaha. Vizuálně je to však paráda. Některé záběry mimo jiné také připomenou snímek „Já, robot“ (2004). Akční scény bojujících androidů proti sobě jsou dobré, a tak některé nedostatky v CGI lze přehlédnout. Na snímek lze nahlížet ze dvou úhlů pohledu. Může být vcelku i solidní, ale zase jsou určité věci nedotažené a mnohdy spíše jen načrtnuty. A tak se dá říct, že celý tento koncept si svého diváka musí nejdříve složitě najít. Určitá šance ale je.
Marcos22
Marcos22
994 bodů
6
Silně futuristické mecha sci-fi s výborně vykreslenými motivy postav a zaměřením na mezilidské vztahy. Čung_E je především filmem o lásce, svobodě a odvaze, který jej tolik odlišuje od žánrově obdobných snímků. Vnímám jako velké pozitivum, že se jihokorejští tvůrci snažili najít vlastní osobitou a originální cestu, než jen slepě kopírovat své úspěšné předchůdce. Není potřeba mít vždy to nejšpičkovější CGI, ale hlavně myšlenku, a ta zde rozhodně nechybí. (20.01.2023)
  • sci-fi o mezilidských vztazích
  • horší CGI
Ferlovsky
Ferlovsky
201 bodů
7
Zajímavý film. není špatné se někdy podívat na jiné filmy než jen Americké 😄

Dodatečné informace

Původní název:
정이 (více)
  • USA Čung_E
  • USA 정이
  • USA Jung_E
Premiéra v ČR:
20. 1. 2023
Distributor:
Netflix
Země původu:
USA
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Powered byJustWatch