Když točila odvážné scény, štáb se chodil dívat. Diane Lane přišla o Pretty Woman a váží si malých rolí
Pod toskánským sluncem | Buena Vista International
Šarm a nebojácnost postavit se před lidi v doslovně i metaforicky vysvlečené poloze částečně zdědila po matce, která fotila pro Playboy. Její newyorští rodiče se nicméně rozvedli záhy po jejím narození a Lane strávila převážnou část dospívání s otcem, který ji dobře seznámil s divadelními prkny. V patnácti ale prchla do Los Angeles, vybavená kočovnými roky a připravená „oddělovat zrno od pleva," aby zvládla rostoucí příval mediální pozornosti. „Vybudovala jsem si velmi silný sval na oddělování věcí. Věděla jsem, že si nemůžu všechno připustit k tělu. Tu schopnost jsem si rychle osvojila, protože jsem musela,“ pochlubila se v rozhovoru pro The Guardian.
Legendární Laurence Olivier si ostatně pochvaloval výkon čtrnáctileté herecké kolegyně a vinšoval jí zářnou budoucnost, což se v následných letech naplňovalo. V zádech měla nejen atraktivní vzhled, ale také problematickou výchovu, kterou chtěla zužitkovat ve svůj prospěch. „Zážitek s divadlem La MaMa byl mimořádný, multikulturní a plný kreativity, intenzivního experimentování a svobody. To, že jsem cestovala a vystupovala na takových místech, bylo neskutečné.“ Zatímco otec jí vštěpoval, že herectví je lepší než hlídání dětí, Lane nepochybuje o tom, že po matce ji považovali za fotogenickou.
Střípky lásky | Warner Bros.
Prvních pět let filmové kariéry, tedy do roku 1984, šla z role do role. Právě toto dětské, potažmo pubertální období jí zajistilo stále rostoucí rozsah a také osobnost, která neusnula na vavřínech. „Je hezké, že mě lidé stále spojují s mým dětstvím na obrazovce. Měla jsem možnost hrát všechny věkové fáze, jimiž jsem prošla. Nejsem uvězněná v tom, že bych se musela snažit hrát třicátnici.“
Lane byla jejich ženskou parťačkou, hvězdnou image pilovala v žánrové směsi Waltera HillaOhnivé ulice a jednosměrný lístek ke slávě si štípla u další, opět už produkčně štědřejší Coppolovy produkce Cotton Club. Její první spolupráce s Richardem Gerem ale skončila nezdarem, snímek s šedesátimilionovým rozpočtem v kinech vydělal sotva polovinu a Lane odešla s nominací na Zlatou malinu za nejhorší herečku roku.
Namísto shánění dalších lukrativních zakázek se tudíž na tři roky stáhla z veřejného života, napravovala pošramocený vztah s matkou a učila se vnímavějšímu pohledu na sebe sama. „Bylo příjemné stát se více vědomou své vlastní energie a snažit se být vnímavější, jako když ladíte rádio, otáčíte knoflíkem, abyste našli čistý signál. Přesně takový pocit to je,“ vysvětlila v rozhovoru s The Talk.
Její pauzu ohraničil také přerušovaný vztah s hercem Christopherem Lambertem, s nímž krátce chodila během propagace Cotton Club. Znovu se dali dohromady při římském natáčení romantické fantasy Mystická krása z roku 1988. Tentýž rok měli svatbu a manželství, z něhož mají jednu dceru, jim vydrželo šest let. Lane se mezitím měla stát ikonickou Pretty Woman, kostýmní návrháři dokonce připravovali šatník jí na tělo, přičemž její plánované obsazení korespondovalo s původně temnějším scénářem o prostitutce.
Opět napěchovaný rozvrh jí ale přijetí role znemožnil, v čemž zpětně vidí i značné výhody. „Byly momenty, kdy jsem mohla dosáhnout vyšší úrovně slávy, ale rozhodla jsem se od toho ustoupit. Jsem za to velmi vděčná. Nechtěla jsem, aby mi to bránilo žít co nejnormálněji. Žiji svůj život tak, abych si zachovala alespoň určitou míru soukromí. Samozřejmě, že to obnáší oběti.“ Místo romantického blockbusteru s Richardem Gerem vzala za vděk thrillerem Tah pěšcem, opět po boku Lamberta, a také několika televizními projekty včetně famózní westernové minisérie Osamělá holubice.
Tah jezdcem | InterStar Releasing
„Procházíte obdobími, kdy děláte práci, kterou nikdo nevidí, a pak uděláte něco, co má úspěch, a všichni říkají: ‚Jsem tak rád, že zase pracujete.‘ A vy odpovíte: ‚Já pracuji celou dobu, jen o těch věcech nevíte.‘ To je v pořádku. Všechno není pro každého. Jsem vděčná, že můžu pracovat, protože je to celé jen hra náhody. Když mluvíte o své poslední práci, říkáte si: ‚No, možná to byla opravdu poslední práce,‘“ přibližuje nevyzpytatelný život herečky, pro který nikdy nechtěla obětovat svou povahu. Soukromí ostatně dle její filozofie může práci jedině prospívat. „Je důležité si udržet perspektivu a zůstat zaujatá. Musíte mít část života jen pro sebe, abyste měli z čeho čerpat. Potřebujete zkušenosti, které vás dost naštvou, abyste mohli hrát postavu, která je opravdu rozrušená.“
Být hollywoodskou hvězdou ostatně může být obrovsky svazující, o což Lane nikdy nestála. „Po léta mi lidé určovali, jak mám vypadat, protože to je součást mé práce. A pak jsem si řekla: ‚Tohle jsou moje vlasy a já si je ostříhám sama!‘ Nakonec jsem si připadala, jako bych si vzala zpět kontrolu nad svým já, a to bylo velmi zdravé a osvobozující.“ V devadesátkách a první dekádě tohoto století nicméně byla vysoce aktivní. Vedlejší role v životopisném Chaplinovi a propadáku Soudce Dredd doplnila dalším Coppolovým projektem, rozpustilou dramedií Jack. S Wesleym Snipesem vyšetřovala Vraždu v Bílém domě, absolvovala Procházku po Měsíci a ztvárnila ženu Marka Wahlberga v kasovním hitu Dokonalá bouře.
Nevěrná (2002) | 20th Century Fox
U publika převážně zabodoval i její nejhvězdnější moment, když roku 2002 dala na odiv mnohem víc než pocity nezkrotné touhy a viny v erotikou protkaném thrilleru Nevěrná. Film režiséra Adriana Lynea (Lolita) o jednom zdánlivě dokonalém manželství (opět s Richardem Gerem) a vášnivé aféře od kritiků nedostal jedničku podtrženou, ale měl solidní tržby a Lane se díky němu konečně stala široce oceňovanou herečkou – nominace obdržela na Oscara, Zlatý glóbus či Critics Choice Awards.
Tato poloha jí ale nepřinesla zkušenosti, o které by dlouhodobě stála. Natáčet explicitní sexuální scény je psychicky náročné a Lane si postěžovala, že situaci o dost zhoršuje skutečnost, že se z nich okamžitě stane zákulisní show. „Když jsem měla na place svlékat oblečení, najednou se tam objevila hromada vedoucích pracovníků, kteří neměli s filmem nic společného. To je špatně. Tohle by se nikomu nemělo stávat,“ vrátila se k jiné produkci z mládí.
Diane Lane, která deset let žila s hercem Joshem Brolinem a anonymně přispívá na charitativní činnosti, toho všeho dosáhla bez věčně aktualizovaných profesních plánů. Jak sama tvrdí, v životě má ráda prvek náhody a baví ji zkoušet nové věci, které se mohou projevit zdravě a produktivně. „Třeba i krize středního věku je způsobem, jak označit důležitý fenomén – není to nutně špatná věc.“