• Filmy
  • Seriály
  • VOD
  • Žebříčky
  • Videa
  • Články
  • TV program
  • Osobnosti
  • Uživatelé
  • Kontakt
Automaticky

© 2023 Kinobox.cz

Hledat film, seriál...
  • TV program
  • Osobnosti
  • Uživatelé
  • Kontakt
  • Filmy
  • Seriály
  • VOD
  • Žebříčky
  • Videa
  • Články
Lukáš Král
Lukáš Král
•14. 7. 2022, 6:00

„Není nic krásnějšího, než se vzdálit.“ Významný kameraman Vladimír Smutný oslavil 80. narozeniny

vladimir-smutny-slavi-80-narozeniny
kameraman Vladimír Smutný | Jan Dobrovský
31a659942e33e721f18dc5f08675ac99f3d4da3a0
Vladimír Smutný je kameraman, fotograf a pedagog.
Vladimír Smutný se narodil roku 1942 v Praze. Profesně navázal na odkaz svého otce-fotografa a strýce, který točil krátkometrážní filmy. Po studiích na FAMU (dokončil ji v roce 1969) pracoval jako reklamní fotograf v Tesle Holešovice a u Krátkého filmu Praha. Důležité zkušenosti sbíral na Barrandově v pozici druhého kameramana.
Ještě než dokončil FAMU, stal se důležitým aktérem jedné historické události. Na smrtelném lůžku natáčel popáleného Jana Palacha, který se v lednu 1969 na protest proti normalizaci v komunisty okupované zemi upálil. V rozhovoru s Danielou Drtinovou z DVTV na to v roce 2019 vzpomínal následovně: „Když se upálil Jan Palach a ležel v Legerově ulici, tak se to k nám doneslo a my tam propašovali v koši na prádlo kameru. A já věděl, že můžu natočit jenom jeden záběr, že víc nepůjde, že se to dostane do světa... Musel jsem to natočit tak, aby si divák tu bolest nebyl schopen přečíst, a přitom aby to byl Jan Palach.“
Smutného prvním celovečerním filmem bylo dobově poplatné drama Poslední vlak (1982). Ve stejný rok točil s Jiřím Svobodou film Schůzka se stíny (1982), spolupráce se osvědčila a vynesla další výrazné zářezy v podobě snímků Zánik samoty Berhof (1983) a Skalpel, prosím (1985).
b11b6586ff5a77af5504f1975f28ecd3b80ff7c13
Zánik samoty Berhof | Zdeněk Vávra
S Karlem Kachyňou spolupracoval na filmu Smrt krásných srnců (1986), televizní romanci Městem chodí Mikuláš (1992) nebo úspěšném seriálu Vlak dětství a naděje. S Jaroslavem Soukupem natáčel například Discopříběh (1987), jeho pokračování z roku 1991, Kamaráda do deště (1988) nebo Svatbu upírů (1993).
Kolja
Kolja | Biograf Jan Svěrák
Po revoluci našel Vladimír Smutný svého režiséra v Janu Svěrákovi. Jejich spolupráce začala stylově a velkolepě, oscarovým Koljou (1996). Od té doby se Smutný podílel na všech snímcích Jana Svěráka (Tmavomodrý svět, Vratné lahve, Kuky se vrací, Tři bratři, Po strništi bos, Betlémské světlo) s výjimkou dokumentu Tatínek (2004), který nasnímal Ivan Zachariáš a Radka Šplíchalová.
d179dfd7857cc923493f1d7e34186cf7e04ec9d41
Tobruk | Photos copyright © Bioscop
Jako vášnivému čtenáři šlo kameramanovi Smutnému vždy o to sloužit především příběhu. „Já vyprávím příběhy obrázky. Když čtu knížku, tak to vidím. Proto, když na mě někdo promluví, já ho neslyším,“ shrnul svůj kameramanský přístup v rozhovoru s Markem Ebenem Vladimír Smutný. Mezi jeho nejvýraznější znaky patří hlavně mimořádná práce se světlem, skutečnost, že nikdy neopovrhoval mainstreamovou tvorbou, a láska ke klasickému filmovému materiálu. („Rozdíl mezi digitálem a analogem je ten, že v digitálu každý lísteček trávy chce vyniknout, kdežto v analogu to není lísteček, ale louka.“)
Smutného kamera vynikla kromě filmů Jana Svěráka například v žánrově rozkročených dílech Václava Marhoula, na nichž se podílel. Pozvedl jak groteskní noirovou ateliérovku Mazaný Filip (2003) či válečné drama z africké pouště Tobruk (2008), tak i černobílé útrpné putování malého chlapce v adaptaci knihy Jerzyho Kosinského Nabarvené ptáče (2019).
0dba288857a8bc37cb3037dfb09a766c550
Nabarvené ptáče | Jan Dobrovský
Smutnému se po revoluci podařilo natáčet v zahraničí, mezi roky 1996 a 2004 pracoval například na francouzském detektivním seriálu Maigret s Brunem Cremerem v titulní roli.
Vladimír Smutný je držitel osmi sošek Českého lva za nejlepší kameru, v počtu ocenění ho překonal pouze střihač Jiří Brožek (má o jednu víc). Co pro Smutného ocenění znamenají? „Každý film mám do jisté míry stejně rád, ke každému mám nějaký vztah. Ta ocenění, to je trochu taková ruleta. Třeba za Kolju jsem dostal cenu jedinou, ale toho filmu si moc vážím,“ řekl kameraman v rozhovoru s moderátorkou Lucií Výbornou.
01344d4c0e0363bd6567e3530c31c240e45d
Vladimír Smutný během natáčení filmu Nabarvené ptáče. | Luděk Hudec
Svého prozatím posledního Českého lva obdržel za černobílé drama Nabarvené ptáče (2019). Zajímavostí je, že tento film byl vůbec první ve Smutného obsáhlé kinematografii, který natočil na černobílý materiál (když pomineme studentské práce na FAMU, kde Smutný působí jako profesor na katedře kamery).
V čem je krása černobílého materiálu? „To je ta vzdálenost od reality. My jsme měli doma kufr fotek, které jsem si jako dítě prohlížel. Nikdy to nebyla skutečnost, byl to obraz. Fotografie nikdy nebyla realita. Formou černobílé fotografie se od reality velice jednoduše vzdálíte. A není nic krásnějšího než se vzdálit,“ popsal svůj pohled na věc Marku Ebenovi v pořadu Na plovárně.
K černobílému materiálu se Smutný vrátil nedlouho po Nabarveném ptáčeti při realizaci videoklipu pro Vladimíra Mišíka a jeho skladbu Jednou. Údajně šlo o srdeční záležitost.
V roce 2019 Smutný převzal Cenu prezidenta MFF Karlovy Vary a ani ve svých osmdesáti letech si nemůže stěžovat na nudu. V rozhovoru s Lucií Výbornou pro Český rozhlas Radiožurnál před dvěma roky zavtipkoval: „To nasazení je pořád stejné. Já se nebojím, že něco zkazím, i když natáčecí den stojí plno peněz, tak rád riskuju. Proletět na kladce s kamerou třešní, to jsem schopen, ale nějaké meze to má.“
d17893148d14225064dfa5d7f1e71f4908f84747c
Vladimír Smutný | Anton Faraonov

Komunisty zakázané Sedmikrásky udělaly ve světě českému filmu největší jméno

Nemají nejvíce cen, ani je nevidělo nejvíc lidí. Ale Sedmikrásky (1966) Věry Chytilové mají nejvíc záznamů v odborné filmové literatuře. Nyní přichází do kin v restaurované verzi a mají jedinou chybu…

Anketa

Související osoby

Ivan Zachariáš
Ivan Zachariáš
Jerzy Kosiński
Jerzy Kosiński
Radka Šplíchalová
Jiří Svoboda
Jiří Svoboda
Vladimír Smutný
Vladimír Smutný

Související tituly

Betlémské světlo
51%
Betlémské světlo
  • Fantasy
  • Komedie
  • O2 TV
  • Google Play
  • iTunes
Po strništi bos
64%
Po strništi bos
  • Drama
  • Komedie
  • HBO Max
  • O2 TV
  • Prima Plus
  • +3
Tři bratři
58%
Tři bratři
  • Rodinný
  • Pohádka
  • HBO Max
  • Prima Plus
  • Voyo
  • +2
Nabarvené ptáče
72%
Nabarvené ptáče
  • Drama
  • Válečný
  • HBO Max
  • KVIFF TV
  • O2 TV
  • +5

Související články

Recenze: Nabarvené ptáče je ambiciózním pokusem o české Jdi a dívej se
Recenze•13. 9. 2019
Recenze: Nabarvené ptáče je ambiciózním pokusem o české Jdi a dívej se
Karlovy Vary 2019: Na jaké filmaře se můžeme těšit a co se dozvíme z netradičního plakátu?
Festivaly a ceny•16. 4. 2019
Karlovy Vary 2019: Na jaké filmaře se můžeme těšit a co se dozvíme z netradičního plakátu?
Poledňáková tentokrát líbá jako ďábel a navíc v Maroku!
Filmy•6. 10. 2011
Poledňáková tentokrát líbá jako ďábel a navíc v Maroku!

Novinky na Kinoboxu

Vzestup a pád Kevina Sorba je běžným koloběhem brakové hvězdy. Není ničí obětí
Téma•24. 9. 2023
Vzestup a pád Kevina Sorba je běžným koloběhem brakové hvězdy. Není ničí obětí
Piraně vás nesežerou, větrací šachtou se neproplazíte. 10 filmových mýtů
Téma•24. 9. 2023
Piraně vás nesežerou, větrací šachtou se neproplazíte. 10 filmových mýtů
Návštěvníci znovu v televizi. Při natáčení chtěli nadržení delfíni humidovat s Dádou Patrasovou
Seriály•24. 9. 2023
Návštěvníci znovu v televizi. Při natáčení chtěli nadržení delfíni humidovat s Dádou Patrasovou

Anketa

Automaticky

© 2023 Kinobox.cz

Filmy
  • Filmy online zdarma
  • Novinky v kinech
  • Filmy na Netflixu
  • Filmy na HBO Max
  • Filmy na Disney+
  • Filmy v televizi
Seriály
  • Seriály na Netflixu