Zánik samoty Berhof

78%
Zánik samoty Berhof
První poválečné léto, česko-polsko-německé pomezí. Lidé ze samoty Berhof se stanou zajatci vérvolfů, kteří odmítají připustit porážku Německa. Konflikt je zde pojat jako analýza mezní lidské situace a charakterů, v níž se osciluje mezi krajnostmi. Ústřední postavou vyprávění je jeptiška Salome, která do osamělého statku přináší všechno ostatní, jen ne očekávané milosrdenství. Jednoho z jejích protihráčů představuje československý poručík (v podání Milana Kňažka), jenž se s úpornou snahou pokouší o zajištění pořádku. Jeden z nejlepších československých filmů 80. let, natočený podle stejnojmenné předlohy Vladimíra Körnera, dodnes zaujme propracovaným scénářem, kamerou, hudbou a hereckými výkony. (oficiální text distributora)



Psisko59
Psisko59
32 827 bodů
9.5
Konečně z Brejchové, když už není za krasavici, leze něco jiného než teplý luft. Výborné herecké výkony; nejlepší je citlivá, submisivní, pokorná a zbožná Ulrika, dokonale ztvárněná mladičkou Petrou Vančíkovou, a její otec, prchlivý alkoholik s delirickými záchvaty vzteku (životní role Ladislava Křiváčka). Skvostně podaný je přerod Ulriky od důvěřivosti k až mateřskému ochranitelství vůči Erikovi a k ztrátě respektu jak před nedospěle hulvátskými werwolfy, tak před podivnou jeptiškou. Katarze je krutá a očistná. Opus magnum Jiřího Svobody - s nelehkým scénářem Vladimíra Kornera se popasoval skvěle.
Pete69
Pete69
29 308 bodů
7
Pěkný film, ale na kolena mě nedostal. Kladně hodnotím hlavně autentické prostředí, doslova jsem věřil, že je to točeno v roce 1945. dobré herecké výkony, místy je ale film zdlouhavý a zmatený. Film působí depresivně což ale do této doby patří, takže to spíše vítám. Tento film si určitě znovu nepustím, ale kvalitu hodnotím slušnými 70%.
avenis
avenis
7 963 bodů
7
Tak nějak to asi bylo... krutá poválečná doba, kdy vymizel soucit a lidskost. Zůstal jen zvířecí pud přežít za každou cenu. Kdo viděl Noc nevěsty (jako já dnes), musí uznat za tuhle jeptišku zahrála Brejchová mnohem realističtěji než tu první. Zbytek osob i děje považuji za dokonale (bohužel) pravdivé. (8.11.2020)


Dodatečné informace

Původní název:
Zánik samoty Berhof (více)
  • Československo Zánik samoty Berhof
  • Československo Ślady wilczych zębów
  • Československo The Downfall of the Secluded Berhof
Premiéra v ČR:
1. 3. 1985
Země původu:
Československo, Česká republika, Slovenská republika, Polsko
Čeština:
Zánik samoty Berhof je dostupný s českým dabingem
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Půjčení nebo nákup

Powered byJustWatch