Tichá bolest

76%
Tichá bolest
Těsně porevoluční film pojednává o moravské rodině těžce postižené komunistickým režimem. Vidíme pochovávání urny s popelem otce, popraveného v 50. letech jako třídní nepřítel. Vidíme děda, jak v marném, ale hluboce procítěném gestu odporu odmítá mít cokoli společného s represivním režimem. A vidíme vnuka, jak nesměl studovat a skončil na vojně u "černých baronů". Scenárista Jiří Křižan vykreslil v notně pochmurných barvách život lidí, které drtila zlá doba, avšak režisér Martin Hollý se nedokázal vždy dotknout nejniternějších pocitů, oné titulové tiché bolesti.



Psisko59
Psisko59
32 829 bodů
9.5
Autobiografický scénář Jiřího Křižana (velká škoda, že jich nestihl napsat víc) ve výborném zpracování režiséra Martina Hollého, v hlavní roli vypravěčova dědečka exceluje Rudolf Hrušínský. Téměř dokonalá, autentická a velice přesvědčivá dokumentace života v komunistické represi, v níž v očích mocných přecházela "vina" z otce na syna ... a také krásná, procítěná ilustrace moravanství.
Pete69
Pete69
29 851 bodů
8
Moc krásný syrový snímek a jeden z prvních, který byl po převratu natočen "soudruhům na míru". Škoda, že v televizi na něj člověk nenarazí. Rudolf Hrušínský ukázal, proč byl jedním z nejlepších herců a ostatní "zobáci" už tenkrát ukázali svůj talent. Moc pěkné depresivní drama, které Rudolf Hrušínský povýšil na umělecké dílo.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 284 bodů
8
Pěkné. Na rok 1990 a na český film doslova výborné. Nechápu, jak je možné, že tento film je u nás neznámý a oproti tomu Černí baroni jdou pětkrát do roka. Lecco to o nás jako o divácích vypovídá. 4 a 1/2


Dodatečné informace

Původní název:
Tichá bolest (více)
  • Československo Tichá bolest
  • Československo Silent Pain
Premiéra v ČR:
21. 6. 1991
Země původu:
Československo, Česká republika, Slovenská republika
Přístupnost:
12+
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné