Po strništi bos

65%
Po strništi bos

Film Po strništi bos čerpá ze vzpomínek na dětství, které prožil Zdeněk Svěrák za války na venkově. Svým námětem zapadá do řady filmů Obecná škola, Kolja a Vratné lahve, v nichž rodinná tvůrčí dvojice vypráví o různých fázích života mužského protagonisty na pozadí dějinných událostí.

Osmiletý Eda je vytoužené, opatrovávané dítě, které rodiče střeží víc, než je zdrávo, protože o jedno dítě už přišli. A tak je Eda náhradník. Edu Součka, jeho maminku a tatínka už známe; o pár let později, než se odehrává příběh filmu Po strništi bos, se odvíjí jejich poválečný život na pražském předměstí ve snímku Obecná škola. Nyní jsme však v období Protektorátu, kdy je Edova rodina donucena vystěhovat se z Prahy na venkov k příbuzným. Malé město, kde chlapec doposud trávil jen krátké chvíle prázdnin, se na čas stane jeho domovem. Rozměry válečného konfliktu, který rodině obrátil život naruby, vnímá chlapec milosrdnou dětskou optikou, jež nabízí hlavně prostor pro tajuplná dobrodružství. Eda tak nachází cestu nejen k místní klukovské partě, jejíž svět je tolik odlišný od městského a v níž musí obhájit své místo, ale také nečekaným rodinným tabu, která vyplouvají na povrch, a rovněž k vlastní odvaze. Po strništi bos je lyrický film o dětství a hrdinství v každém z nás a uzavírá tematickou tetralogii tvorby Jana a Zdeňka Svěrákových – tetralogii o jedné generaci. (Bioscop)




Recenze: Po strništi bos

Kinobox.cz
60%

Nejnovější film Jana Svěráka je natočen podle stejnojmenné knihy Zdeňka Svěráka (částečně autobiografické) a má ze všech jeho filmů zdaleka nejslabší scénář, respektive zápletku/děj výsledného díla (bez ohledu na to, co stálo ve scénáři).


Brenan88
Brenan88
47 059 bodů
6
Moc jsem si přál,aby se mi Po strništi bos líbilo,ale ono to není zas tak jednoduché. Rodinné duo Svěrákových u mne už ztratilo punc kvalitních tvůrců a tak jsem doufal,že si mne v tomto případě opět získají. Herci jsou výborní,taktéž i kamera spolu s dobovou atmosférou,ale scénář toho moc nenabídl. O nějakém rozvíjejícím se ději zde nemůže být ani řeč. Vše to působí jako směsice scének z Edova dětství,které na sebe nijak nenavazují a nikam nevedou. Chybí zde jak humor,tak drama. Škoda,protože jsem čekal něco podobného Obecné škole a to se vůbec nestalo.
Pete69
Pete69
29 102 bodů
8
Na České poměry velmi kvalitní film. Nenásilnou formou je ztvárněný příběh jedné rodiny za války. S Obecnou školou bych nesrovnával, to je bohužel nesrovnatelné. Po strništi bos je pro mě dobrým rodinným filmem, který je moc dobře natočený a atmosféra té doby na mě působí realisticky.
xxmartinxx
xxmartinxx
22 265 bodů
4
Není co řešit. V tom filmu nic není. Skeče na téma nostalgie naházané na sebe, nefunkčně propojené linií, o kterou se nepodaří vyvolat zájem. Načančaně krásná zbytečnost, u níž je fascinující hlavně Svěrákova absolutní tvůrčí rezignace.


Dodatečné informace

Původní název:
Po strništi bos (více)
  • Slovenská republika Po strništi bos
Premiéra v ČR:
17. 8. 2017
Distributor:
Bioscop
Země původu:
Slovenská republika, Dánsko, Česká republika

Podobné


Powered byJustWatch