Psycho, nic než psycho. Trailer na nástupce Mlčení jehňátek straší nejen hlasem Nicolase Cage

Psycho, nic než psycho. Trailer na nástupce Mlčení jehňátek straší nejen hlasem Nicolase Cage
Longlegs | NEON
Padesátiletý Perkins má za sebou plodnou hereckou kariéru a také tři režijní zářezy, z nichž se největší pozornosti dostalo nepohádkové, artové a lehce psychedelické adaptaci Perníkové chaloupky s názvem Mařenka a Jeníček v lese hrůzy (2020). Filmař v nedávném rozhovoru pro YouTube kanál Daniel Fee33 zdůraznil, že dosavadní filmy si dělal po svém a dle vlastní intuice. V případě svých „Dlouhých nohou“, jež do amerických kin vkročí 12. července a už z propagace slibují osobitý přístup, však dělal kompromisy. Film má být přístupnější mainstreamovému publiku, na jehož zaháčkování Perkins střeží jednoduchý recept.
Longlegs
Longlegs
AI
63%
„Lidé se chtějí ponořit do záhady obklopující smrt,“ vysvětlil režisér sílu jednoho ze základních motivů žánru. „Bude zabíjet znovu a znovu,“ tvrdí ostatně v traileru mladá agentka Harker (Monroe), jíž se na pracovním stole rozkládá blok nadepsaný Devět kruhů pekla podle Danteho Božské komedie a také řada zašifrovaných hesel z míst činu. Vrahův hlas k ní zdánlivě promlouvá a zdá se, že to možná není vyděšená protagonistka, kdo má v tomhle pronásledování navrch. Do toho v alternativním čtvercovém formátu vyskakují sadistické obrazy z jednotlivých vražd, jež podle všeho páchají jindy bezúhonní členové rodiny pod vlivem zabijáka, jehož Cage dříve přirovnal k postavě řezbáře Geppetta z Pinocchia.
Perkins Longlegs v rozhovoru prodával jako vysoce punkový a šílený snímek, jehož unikátní marketingová kampaň v ničem nelže. Chce nám tedy dosud silně autorský tvůrce zamotat hlavu a dovést k šílenství samou beznadějí a znepokojivou zvukovou stopou? Nová upoutávka má pevnější dramatickou strukturu než předchozí volné výstřelky, ale pořád tápeme v labyrintu časových linií a nejasných vzkazů, jež materiál natahují na bezvýchodný hororový skřipec a může se pochlubit atmosférou jak z Mlčení jehňátek či Zodiaca.
Longlegs: trailer | NEON
Perkins v tomtéž rozhovoru zmiňoval, že mainstreamové horory v závěrech tíhnou k tomu vědomě odskočit z vlastního světa a publiku připomenout, že jsou zpět v bezpečné realitě. „Smrt skončila, venku je život,“ popisoval s odkazem na horor Úsměv. Upoutávky na Longlegs ovšem avizují přesně opačný efekt, kdy tíhu všech temných a drastických obrazů po projekci těžko setřeseme. Vydatně pomáhá mrazivý zvuk a hudba, již režisér považuje za hlavní formální předěl mezi hororem a komedií – zmínil filmy Jordana Peela (Uteč či Nene, v němž si Perkins zahrál), jež balancují na hraně dvou protichůdných žánrů. V tomto případě to na komické vložky nevypadá a místo detektivky se očekává bezmála horor roku, v němž oblíbený Cage rozbalí svou variaci na Buffalo Billa. Zatím z něj jde strach a film vzbuzuje respekt, který NEON chytře prohlubuje.
Hodnota Perkinse v Hollywoodu narůstá a newyorský rodák má v postprodukci ještě další horor, adaptaci krátké povídky Stephena Kinga The Monkey. Ta vyšla nejprve v magazínu, načež se roku 1985 objevila v souboru povídek Skeleton Crew. Snímek, v němž si zahrál také představitel Froda Pytlíka Elijah Wood, vypráví o dvou bratrech, kteří na půdě naleznou opičí hračku po otcovi a následně přihlíží sérii brutálních úmrtí. Momentálně tedy silný režisérský talent postává na prahu oddělujícího arthouse od velmi specifické komerce, která má podle Perkinse uspokojit větší masy publika. Přáli byste si, aby film Longlegs v létě ukořistil i nějaký tuzemský distributor?
Mrkněte se na žebříček nejlépe hodnocených hororů podle uživatelů a uživatelek Kinoboxu.
Zdroje: Kinobox, Deadline