Vraždící Nicolas Cage se blíží. Děsivá ukázka a plakáty lákají na znepokojivý horor

Vraždící Nicolas Cage se blíží. Děsivá ukázka a plakáty lákají na znepokojivý horor
Longlegs | NEON
Longlegs v režii Oze Perkinse (Mařenka a Jeníček v lese hrůzy) má být dle webu Bloody Disgusting snímkem „ve stylu klasických psychologických hororů Hollywoodu.“ Maika Monroe z hororového kultu Neutečeš ztvárňuje ambiciózní agentku FBI Lee Harker na stopě šíleného vraha (Nicolas Cage), jenž si brousí zuby na další nevinnou rodinu. Ukázky včetně té nejnovější nám toho o ději moc neprozrazují a musíte video zastavovat, abyste zachytili alespoň zlomek Cageovy nové a dosud nejděsivější image.
Longlegs
Longlegs
AI
63%
Akční hvězda 90. let, která je na vzestupu díky sérii neotřelých autorských projektů jako Mandy – Kult pomsty, Pig nebo To se mi snad zdá, se o záhadné úloze víc rozpovídala v rozhovoru pro The New York Times. „Hraji postavu, již skoro přezdívám posedlý Geppetto,“ vzpomněl na slavného literárního řezbáře a stvořitele Pinocchia. „Vyrábí si panenky, které se infiltrují do rodin a nutí je páchat strašné věci. Je to horor,“ vyjevil Cage vcelku překvapivé informace vzhledem k tomu, že doposud se film promoval hlavně jako investigativní thriller z ranku Mlčení jehňátek. „Oz Perkins podle mě tak trochu vyprávěl o vlastní matce. Já přistupuji k Longlegs jako k hermafroditovi a nechávám skrze mě komunikovat vlastní matku,“ popsal herec už tradiční psychologickou diagnózu sériových vrahů v hollywoodských filmech.
Longlegs: 3. teaser trailer | NEON
Novodobý Buffalo Bill bude zjevně mistrem smrtelných hádanek a Harker jsme mohli v předchozích trailerech vidět, jak si láme hlavu s nejrůznějšími šiframi. A do toho v pozadí úpějí hrůzou vrahovy oběti, přičemž záblesky násilí zatím dostáváme v efektivní nárazové formě. Pro NEON je beztak důležitější hra s obecenstvem, která nekončí u nejasné trailerové poezie. Studio rovněž zveřejnilo znepokojivé obrázky čtyř pravděpodobných obětí Cageova hračkáře, jež zároveň slouží jako plakáty a každý disponuje dalším tajuplným popiskem.
„Paní Kamera. Matka. Otec. Kněz. Sekera. 1975. Byl to dobrý den. Pro dobrou dívku. Být ve škole,“ zní slogan k plakátu, na němž si žena evidentně chystá rozpárat břicho. „Obchází od jedněch dveří ke druhým. Nikdo neví, kde spočine. Až na něj. On ví,“ praví další se zakrvavenou holčičkou. „Rodina Hornů. Dříve o čtyřech členech. Matka to schytala nejhůř. Otec pravil, že to nejvíc potřebovala. Žádné známky násilného vniknutí. 14. listopadu 1992,“ zní třetí. „Narozeninové děvče. Osm let. Policejní report: 3. ledna 1974. Šťastná, že může oslavovat,“ stojí u čtvrtého plakátu.
Longlegs
Longlegs
Longlegs
Longlegs
Tento způsob propagace zdá se nám poněkud nezvyklým, ale současně vzbuzujícím zvědavost. Alespoň dvě použitá data, jež od sebe dělí osmnáct let, naznačují možné dějové zasazení a unikavost vraha, jenž má mít osobní napojení také na agentku Harker. Zápletku však nespecifikují o nic víc než naprosto matoucí sada pokynů o deseti krocích, kterou NEON vypustil na jiném plakátu v rámci zkompletování „procesu aplikace“. Má jít spíš o tutoriál k tomu, jak se stát agentkou po vzoru protagonistky? Nebo o další zakódovaný nástin příběhu?
V případě Longlegs zatím musíme počítat se vším vyjma toho, že se snímek objeví také v tuzemských kinech. Distributora zatím postrádá a to je škoda, neboť pozornost bičuje nejen svým marketingem. Režisér, scenárista a etablovaný herec Perkins totiž točí ojedinělé hororové experimenty, jež možná nemají univerzální dopad, ale jeho převyprávění těch nejstrašidelnějších motivů Jeníčka a Mařenky nezapře hutnou tíživou atmosféru a podmanivé obrazy. Obrovským tahákem navíc bude i Cage, jehož si NEON mazaně šetří. Ve filmu snad dostal spoustu prostoru k tomu, aby svůj bohatý repertoár rozšířil zase o něco zcela nového. Totéž snad půjde napsat také o Longlegs v mantinelech hororového a kriminálního žánru.
Podívejte se na žebříček nejlepších hororů podle databáze Kinoboxu.
zdroje: Movieweb, Bloody Disgusting