Nicolas Cage v Cannes masakruje drzé surfaře, Demi Moore boduje s nadšeně přijatým hororem

Nicolas Cage v Cannes masakruje drzé surfaře, Demi Moore boduje s nadšeně přijatým hororem
Willyho kouzelný svět, Nicolas Cage | JD Entertainment
„Kinematografie je zpět!,“ volali prý lidé na oblíbeného herce, jehož spolu s režisérem Lorcanem Finneganem (Nocebo s Evou Green) počastovali šestiminutovým potleskem vestoje. Cage, jenž se dávno vymanil z dluhů a opět patří k nejskloňovanějším hollywoodským osobnostem, si vstřícnou atmosféru užíval a nadšeně k publiku gestikuloval. Ve francouzštině vykřikoval „mangez le rat!“ v narážce na svou údernou hlášku z filmu, čímž přítomné přiváděl do varu.
The Surfer
69%
The Surfer má obsahovat hercovu nejšílenější pózu od kultovního hororu Mandy – Kult pomsty z roku 2018. Cage se v dalším svérázném kousku vrací se svým filmovým synem na idylickou pláž, kde strávil dětství a již pustoší banda privilegovaných místňáků. S trestajícím letním vedrem vyvstává konflikt, jenž hlavního hrdinu přivádí až na hranice jeho možností. Námět se okrajově obrací k takovým perlám jako Surfoví náckové musí zemřít , ale v rukách schopného irské tvůrce a s energií charakterizující hercovy nezávislé projekty posledních let zřejmě vykvete další moderní kult.
The Substance
The Substance
77%
Podle recenze magazínu Variety jde o průzračně čistý půlnoční film, o komicky podávanou noční můru, již musíte prosedět v napojení na její vlnové délky. Šílící Cage takovou identifikaci zprostředkovává i v sálu během premiéry, kde s ředitelem festivalu žertoval o svém chváleném dramatu Pig, které se do selekce v Cannes nedostalo. A nyní jej veřejnost považuje za nezávislou klasiku podobně jako většinu hercových filmů z posledních let, k nimž se snad Surfař přiřadí.
Zatímco Cage už Cannes opanoval se snímkem Davida Lynche Zběsilost v srdci, legendární Demi Moore dorazila k Azurovému pobřeží vůbec poprvé. Francouzská režisérka Coralie Fargeat ji spolu s Dennisem Quaidem (Vnitřní vesmír) a Margaret Qualley (Tenkrát v Hollywoodu) obsadila do svého „body hororu“ The Substance. Dle prvních ohlasů suverénní připomínka vrcholných děl Davida Cronenberga (Moucha; letos v Cannes uvádí novinku Shrouds) a Briana De Palmy (Zjizvená tvář) pojednává ve zkratce o tom, jak bychom si měli dát pozor na to, co si od života přejeme. Lidé mají k dispozici zázračnou látku zvanou Substance, která je dokáže proměnit v jejich nejlepší možné verze. Musíte se ale věnovat i své reálné image, a to v pravidelné týdenní alternaci. Pokud rovnováhu nedodržíte… Inu, zřejmě dojde k velmi vypečeným a drsným věcem.
Fargeat, která si před sedmi lety udělala jméno stylovým feministickým revenge thrillerem Pomsta, si spolu s herci vychutnávala třináctiminutový nepřetržitý aplaus. Zatím nejdelší, jakým náročné obecenstvo letošní filmy obdařilo. Štěstím zářila i Moore, již roku 1996 trochu poničil kariéru kontroverzní, možná vyloženě nedůstojný propadák Striptýz. Herečka jako kdyby právě procházela týdenní „dokonalou“ fází, ačkoli v dřívějším rozhovoru vyzdvihla tematicky opačnou význačnost snímku. „Prostě se ukážete a čelíte výzvám nejlépe, jak dovedete. Nejdůležitější je, jak si považujete sama sebe, nikoli jak vás hodnotí svět… A přesně o tom The Substance pojednává – o téhle mužské perspektivě idealizované ženy, již jsme my ženy přijaly. To se ale mění, změnu právě teď prožíváme,“ okomentovala Moore svůj vůbec první film zařazený do výběru festivalu.
The Surfer
The Substance
The Substance
The Surfer
The Surfer
Spokojení kritici zmiňují opravdu velké množství krve (kdo viděl Pomstu, udělá si lepší obrázek) a také úlevný ironický smích, jímž Fargeat svou smělou vizi vykupuje. The Substance pro distribuci v zahraničních kinech přijala společnost MUBI, která chová proměnlivou streamovací edici a od roku 2016 distribuuje autorské filmy do kin. To jsou pro kinematografii samozřejmě dobré zprávy stejně jako nadějné přijetí dvou očekávaných novinek, jež vydatně okoření tradiční mainstreamovou nabídku snad i v České republice.
Prohlédněte si žebříčky nejlepší herců a hereček podle databáze Kinoboxu.
Zdroje: Variety, Deadline