Motorkáři

70%
Motorkáři
Kathy (Jodie Comer) členka motorkářského gangu Vandalů, se provdala za bezohledného motorkáře Bennyho (Austin Butler). Přesto má pocit, že musí soupeřit o jeho pozornost s lídrem Vandalů Johnnym (Tom Hardy). Film The Bikeriders, zasazený do Ameriky šedesátých let, kdy motorkářská kultura jen kvetla, vypráví o vzestupu a proměnách jednoho fiktivního chicagského gangu očima jeho jednotlivých členů. Film renomovaného režiséra Jeffa Nicholse vznikl inspirován ikonickou knihou amerického fotografa Dannyho Lyona.



Recenze: Motorkáři

Kinobox.cz
75%

Zpočátku svižná a stylová, posléze temnější přetahovaná o jednoho bezstarostného motorkáře zohledňuje společenský diskurz 60. let, do něhož zasazuje postmoderně vyprávěný příběh o charakterovém trojúhelníku a generačním posunu. Celková struktura je pozoruhodná, dílem pevně vztažená na rozeseté symboly a dílem řízená nahodilostí osudu a divokých šedesátek. Příliš by tak nemusely rozrušovat ani radikální změny emočních a myšlenkových poloh, ani zčásti nevyužité herecké obsazení. Let It Ride.


Chrustyn
Chrustyn
43 674 bodů
6
Jeff Nichols není příliš schopný režisér ani dostatečně funkční vypravěč. Motorkáři jsou pohádkou pro páprdy, kteří jezdí na fichtlu, poslouchají Kabáty a myslí si, že jsou cool. Jako film příliš nefungují, vzhledem k neexistujícímu příběhu a jsou tak pouhým sledem různých, nepříliš dobře odvyprávěných epizodek se snaživými ale nevěrohodnými herci a pár hezkými obrázky. Pokud máte v garáži zaprášenýho Simpsona, mohli by být Motorkáři pro vás.
hrumsrt
hrumsrt
10 555 bodů
8
Na motivy fotoknihy Dannyho Lloyda inspirovaný časosběrný příběh o propletení životních cest mezi Kathy a motorskářským gangem "Vandals".. Motorkáři jsou o svobodě, o různém pohledu na ni a samozřejmě o motorkářské subkultuře, s níž skoro dvě hodiny se vším všudy žijete. Charizmatické archetypální postavy jednotlivých členů, z nichž dominuje duo Bennyho (Austin Butler si připisuje další individuálně ikonický počin) a Johnnyho (Tom Hardy, coby zásadový vůdce místního gangu), jimž tvůrci vnukají drsnou tvář a milý a zásadový vnitřek.. Nádherná a uvolněné posezení s gangem, který řeší svoje problémy, prožívá svoje radosti, mezi nimiž nakousne význam svobody a přátelství, jak ho neznáte.. Motorkáři boří stereotypní předsudky o vousáčích v kožených bundách, kteří Vás ve skupině míjí na svých ohromných mašinách, dělají z téhle subkultury uvěřitelné lidi s problémy, jaké mají ostatní.. Budou Vám tvrdit, že to postrádá zápletku, či dramatický oblouk, ale ne, je jich tam hned několik a vy dostanete sérií drobných příběhů ze života ústředních postav, které všechny spojuje postupný názorový vývoj uvnitř Kathy, která od naprosté fascinace rebelstvím hrdinů padá až k pohrdání, ale pokaždé s respektem k jejich tradicím.. Vynikající snímek, u kterého jsem si na konci říkal, jak bych bez problémů dokázal strávit s touhle skupinkou mnohem víc času.. /viděno v kině/ 80%
Klajnik
Klajnik
8 955 bodů
2
Od Nicholse je to příběhově docela blbě vystavěné, ale sledování není frustrující nebo nudné, protože minimálně dva herci dovedou do toho nedopečenýho dění furt zainteresovat.
Jodie Comer, která nám dění v klubu zprostředkovává svým úhlem holky z venčí, která se zamiluje do člena a Tom Hardy, který hraje cáklého zakladatele klubu, který sice nedělá žádný zvláštní drama, protože místo zločinu raději posedává v klubu a pije pivo, ale Hardy dokáže svými grimasy prodat, že jeho postava není tak úplně normální. Bohužel ani jim není dána taková péče, čímž se zase dostávám k tý výstavbě. Film není příliš dramaticky sepjatý, protože tam jsou skoky v čase, které z toho poněkud dělají "kapitolky ze života členů motorkářského klubu/gangu". Píši "poněkud" protože ne zcela - stále tam jsou dramatické linky, které ale emocionálně moc nefungují, protože s nimi nebylo pracováno zdařileji... Předvedu, jak by mohlo:
Holka se zamiluje do mladého člena klubu, bezstarostného, nezodpovědného deanovského hezouna (Austin Butler), který nemá žádný příjem ani cíle. Takový přístup má svá negativa. Dejme tomu, že holka mu dá nějaký cíl, pomůže mu najít práci, dává na něj bacha, načež se hezounovi daří o něco lépe, není tak sebedestruktivní a má šanci na nějakou budoucnost. Oba ale stále tráví hodně času v klubu, přičemž zakladatel to chce později předat právě hezounovi, protože pro něj má slabost. Tyhle dvě postavy o hezouna usilují. Holka představuje komfort, bezpečí, budoucnost, ale taky zodpovědnost, péči a oběti. Zakladatel prezentuje svobodu, bezstarostnost, bratrství, ale taky potencionální nebezpečí a bezvýznamnost. Drama by spočívalo v tom, k čemu se hezounův charakter nakonec přehoupne. Samozřejmě by bylo nutno věnovat právě hezounovi víc péče, což tento film nedělá a Butler se tedy drží jedné herecké pózy, díky níž neni moc autentickej, protože je furt fresh bezohledu na cokoliv. Anyway klub během let čelí různým problémům se zákonem, protože nesouzní s kulturou establishmentu, a tak musí rozšiřovat členskou základnu a vydělávat prachy. Prodej drog, zločin učiní členy paranoidnější, protože kdo klub opustí, ten není pod dohledem a bůh ví, o čem bude mluvit. Noví členové jsou ale často ztroskotanci z Vietnamu, bývalí kriminálníci, feťáci, delikventi a flákači, přičemž klub nikdy nebyl znám vyžadováním disciplíny, načež ale ztrácí soudržnost a celé se to jaksi rozpadá. Hezoun si nakonec vybere holku, protože klub stejně ztratil to, co ho na něm dřív přitahovalo. Pro to, co se z klubu stalo, už vlastní život neohrozí a pokud teda nechce umřít, tak táhnout to s touhle tolerantní a milou holkou vlastně vůbec není špatnej nápad. Vše nechávaj za sebou a jedou na motorce do jiného města, kde se usadí a vybudujou něco, co se narozdíl od klubu nesesype jak domeček z karet.

Neříkám, že přesně takhle, ale třeba takhle... Autor tomu měl dát víc pěče, aby to byl víc "o něčem". Šlo by argumentovat, že tvůrce nebyl tak zaměřen na příběh, protože chtěl tematizovat spíše dobu a atmosféru, ale film je příliš audiovizuálně průměrnej (což dosti vyplyne v konstrastu s těmi působivými dobovými fotografiemi od Danyho Lyona, jenž jsou promítnuty v závěru filmu a na základě jehož fotoknihy jetento film natočen) a pomalej, takže nemá takovej rozptyl jako třeba Scorseseho gangsterky nebo Tarantinův Hollywood, které bravůrně přenáší diváka do nějakého specifického prostředí a doby. Ve výsledku teda nic moc. Žádná sláva. Není důvod být na dalšího Nicholsovu práci bůhvíjak zvědavej.


Dodatečné informace

Původní název:
The Bikeriders (více)
  • USA Motorkáři
  • USA The Bikeriders
  • USA Bajkeri
  • USA Bikeriders. La ley del asfalto
  • USA El club de los vándalos
  • USA Les motards
  • USA Motocykliści
  • USA Motorcular
  • USA Байкери
Premiéra v ČR:
4. 9. 2024
Země původu:
USA
Přístupnost:
15+
Rozpočet:
40 mil. USD
Tržby:
35,63 mil. USD (celosvětově)
Knižní předloha:
Čeština:
Motorkáři je dostupný s českými titulky a českým dabingem
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Powered byJustWatch