Zpátky do kina aneb Filmové tipy na červen-srpen 2020

Zpátky do kina aneb Filmové tipy na červen-srpen 2020
Wonder Woman 1984 | Warner Bros.

BOURÁK

Datum premiéry: 11. 6. 2020
Žánr: Komedie
Režie: Ondřej Trojan
Index natěšenosti: 5 z 10
Petra Nesvačilová
Novinka režiséra a producenta Ondřeje Trojana, který do hlavní role obsadil svého bratra Ivana. Komediální retro muzikál situovaný do porevolučních severočeských Sudet diváky láká na hvězdné herecké obsazení a rockabilly estetiku. Recenzenti film po novinářské projekci docela nekompromisně strhali. Právem? Bourák je jedním z nejvýraznějších tuzemských lákadel po rozvolnění bezpečnostních opatření ohledně koronaviru a my si zde již po uplynuvším víkendu "povíme", jak moc se na něj do kina chodilo.

3BOBULE

Datum premiéry: 25. 6. 2020
Žánr: Komedie
Režie: Martin Kopp
Index natěšenosti: 5 z 10
3Bobule
Podobný případ jako s Bourákem. S tím rozdílem, že 3Bobule měly mít premiéru již 12. března, tedy v době začátku koronavirové pandemie a vydávání bezpečnostních opatření. V pořadí třetí film z moravských vinic opět představí v hlavních rolích Terezu Rambu, Kryštofa Hádka a Lukáše Langmajera. Tentokrát se budou řešit krádeže na vinicích, dluhy, rozpustilá dvojčata a někdejší Honzův (Hádek) kumpán Jirka (Langmajer), který ne a ne dospět.

MEKY

Datum premiéry: 9. 7. 2020
Žánr: Dokumentární
Režie: Šimon Šafránek
Index natěšenosti: 7 z 10
Meky
Po oceňovaném střihovém dokumentárním filmu King Skate se Šimon Šafránek ve své novince zaměřil na populárního slovenského muzikanta Mira Žbirku, aby poukázal na jeho výjimečný příběh a přístup k tvorbě, popularitě a životním výzvám. Nebude to oslavné, ale dle slov autora civilní, jdoucí po podstatě a moderním pojetí dokumentární tvorby.

TENET

Datum premiéry: odloženo na 13. 8. 2020
Žánr: Akční, drama, thriller
Režie: Christopher Nolan
Index natěšenosti: 8 z 10
Tenet: 2. trailer | Warner Bros.
Snímek, na který většina cinefilů netrpělivě čeká. Christopher Nolan má pověst člověka, jehož tvorba má téměř vždy nebývale vysoko nastavenou laťku kvality, působivosti a tajemství před uvedením. Nejinak je tomu i v případě titulu Tenet. Jak psal kolega Roman Freiberg v komentáři traileru: "Možná nás chce Christopher Nolan jen trochu zmást, ale i dle aktuálního traileru to vypadá, že si pro nás nachystal další impozantní osobitou (velko)podívanou, která se z jeho předešlých děl bude stylem nejvíce blížit zřejmě Počátku, říznutým kapkou Mementa." Kdo si počká, ten se dozví. Možná.

MULAN

Datum premiéry: odloženo na 20. 8. 2020
Žánr: Akční, dobrodružný, historický
Režie: Niki Caro
Index natěšenosti: 6 z 10
Mulan
Starověká čínská bojovnice Mulan zamíří z Disneyho animáku do nejnovější hrané verze na konci července. Tak trochu vážnější film z produkční dílny slavného studia vyvolával dlouho před uvedením kontroverzi skrze prohlášení hlavní herečky na adresu demonstrantů z Hong Kongu. Bude se i ve snímku poklonkovat Číně? A jak politické konotace ovlivní (kromě koronaviru) návštěvnost snímku? Každopádně jeden z taháků tohoto filmového léta.

HAVEL

Datum premiéry: 23. 7. 2020
Žánr: Drama, komedie, životopisný
Režie: Slávek Horák
Index natěšenosti: 6 z 10
Viktor Dvořák
Havel | BontonFilm
Slávek Horák, autor ceněné Domácí péče, uvede koncem července do českých kin životopisný snímek pojednávající o disidentských rocích Václava Havla. V hlavní roli se představí neokoukaný Viktor Dvořák, který je své filmové postavě neuvěřitelně podobný. Ale to na kvalitní biopic nemůže stačit. Počkejme si na premiéru.

WONDER WOMAN 1984

Datum premiéry: odloženo na 1. 10. 2020
Žánr: Akční, dobrodružný, fantasy, sci-fi
Režie: Patty Jenkins
Index natěšenosti: 7 z 10
Wonder Woman 1984
Komiksovka z DC stáje na obzoru! Wonder Woman bude pod taktovkou režisérky Jenkins stojící za úspěšným prvním filmem cestovat do "osmdesátek" a Spojených států, kde se utká hned s dvojicí záporáků. Přebere DC otěže od Marvela? Potenciální hit léta.

ŠARLATÁN

Datum premiéry: 20. 8. 2020
Žánr: Drama, historický, životopisný
Režie: Agnieszka Holland
Index natěšenosti: 7 z 10
Šarlatán
Ivan Trojan v roli medicinmana Jana Mikoláška bude mít nakonec premiéru až koncem srpna 2020. Životopisné drama režisérky Holland se zaměří na nejednoznačnou postavu zázračného léčitele, který musel jít na ruku nacistům i komunistům. Snímek mapující několik dekád Mikoláškova života představí v roli jeho mladšího já syna Ivana Trojana, Josefa. Snímek měl premiéru na festivalu Berlinale a na generátoru recenzí RottenTomatoes si vysloužil 100 procent kladných recenzí (6 recenzí, průměrná známa 6 z 10).

TROLLOVÉ: SVĚTOVÉ TURNÉ

Datum premiéry: 27. 8. 2020
Žánr: Animovaný, dobrodružný, komedie
Režie: Walt Dohrn, David Smith
Index natěšenosti: 7 z 10
Trollové: Světové turné
Studio DreamWorks to v době koronavirové pandemie s Trolly uváděnými v rámci VOD služby vyhrálo (ačkoliv si rozhněvalo kinaře). Na Světové turné budete moci vyrazit též do tuzemských kin, v době těsně před nástupem dítek do školních lavic. Hudba je jen jedna (ta kvalitní a podnětná), jestlipak to Trollové skrze své druhé filmové dobrodružství dokážou uhájit?

NOVÍ MUTANTI

Datum premiéry: 27. 8. 2020
Žánr: Akční, horor, sci-fi
Režie: Josh Boone
Index natěšenosti: 6 z 10
Noví mutanti: trailer | Twentieth Century Fox
Po značných peripetiích by do kin ještě toto léto měli dorazit komiksoví Noví mutanti. Hororově laděný thriller vznik ve spolupráci Twentieth Cenutry Studios a Marvel Entertainment. Zvědavost fanoušků žánru je obrovská. Budou mladí, nově nastupující superhrdinové tím správným lákadlem?

Filmové tipy na červen-srpen 2020

Výhled tuzemských kinopremiér najdete na webu Unie filmových distributorů. Uvedená data ještě může tuzemský distributor postupem času měnit, tudíž není zaručené, že se všechny výše zmiňované snímky skutečně do kin ve stanovenou dobu dostanou.