Co si nesmíte nechat ujít v kinech v listopadu 2018

Co si nesmíte nechat ujít v kinech v listopadu 2018
Johnny Depp ve filmu Fantastická zvířata: Grindelwaldovy zločiny (2018) | Vertical Entertainment
Bohemian Rhapsody

BOHEMIAN RHAPSODY

Datum premiéry: 1. 11. 2018
Žánr: Drama, hudební, životopisný
Režie: Bryan Singer, Dexter Fletcher
Index natěšenosti: 7.5 z 10
Příběh Freddieho Mercuryho a skupiny Queen zamíří do českých kin již zítra. Kolem projektu bylo poměrně horko a většina tvůrců byla během vzniku filmu "under pressure". Proslýchá se, že Sacha Baron Cohen se role Mercuryho vzdal kvůli autoritativnímu přístupu tvůrců, jen pár týdnů před koncem natáčení byl Bryan Singer zastoupen Dexterem Fletcherem (který už ale neměl skoro co točit). A vše ze zákulisí dirigovali pozůstalí členové Queenů. Zřejmě s tímto filmovým pomníkem pomýšleli hodně vysoko.
A tuzemští recenzenti to potvrzují; filmu prozatím dávají vysokých 86 procent. Situace ve světě je nicméně poněkud jiná: na webu RottenTomatoesBohemian Rhapsody pouhých 56 procent kladných recenzí a průměrnou známku 5.9 z 10. Tak jak to bude s těmi zamýšlenými Oscary...?

Louskáček a čtyři říše

LOUSKÁČEK A ČTYŘI ŘÍŠE

Datum premiéry: 1. 11. 2018
Žánr: Dobrodružný, fantasy, rodinný
Režie: Lasse Hallström, Joe Johnston
Index natěšenosti: 6 z 10
Disney umí a hraje na jistotu, to je nezpochybnitelné. A v poslední době se vrací k oprašování klasik. Jednou z nich je Louskáček pojednávající o Kláře (Mackenzie Foy), která se vydává do fantastických paralelních světů, kde potkává vojáka, louskáčka Filipa, myší armádu a další obyvatele čtyř říší. Hvězdně obsazenou rodinnou podívanou režíruje dvojice zkušených tvůrců a dá se počítat s tím, že i tentokrát to Disneymu vyjde; jak u kritiků, tak diváků, kteří generují tržby.
Louskáček a čtyři říše

Dívka v pavoučí síti

DÍVKA V PAVOUČÍ SÍTI

Datum premiéry: 8. 11. 2018
Žánr: Krimi, thriller
Režie: Fede Alvarez
Index natěšenosti: 7 z 10
Původní filmová trilogie inspirovaná knižním Miléniem Stiega Larssona dostává sestřičku, volné pokračování s hackerkou Lisbeth Salander v hlavní roli. Tentokrát si svéráznou ženu zahrála Claire Foy (The Crown) pod režijním vedením Fedeho Alvareze (Smrt ve tmě). Můžeme se tedy těšit na další temnou kriminálku inspirovanou "severem". Na podzimní večery a pro otrlé ideální.
Dívka v pavoučí síti

Grinch

GRINCH

Datum premiéry: 8. 11. 2018
Žánr: Animovaný, komedie, rodinný
Režie: Yarrow Cheney, Scott Mosier
Index natěšenosti: 6.5 z 10
Zelený bručoun, který ze všeho nejvíc nesnáší Vánoce, se již brzy podívá i do českých kin. A půjde mu o to nejoblíbenější svátek všech dětí prostě a jednoduše zrušit. V USA má Grinch kultovní status, ostatně před lety mu věnoval hraný celovečerák (držitel Oscara za nejlepší masky) ceněný režisér Ron Howard. Bude tuzemským dětem po chuti? Tvůrci Mimoňů, kteří vzali Grinche pod svá křídla, to jistí.
Grinch

Fantastická zvířata: Grindelwaldovy zločiny

FANTASTICKÁ ZVÍŘATA: GRINDELWALDOVY ZLOČINY

Datum premiéry: 15. 11. 2018
Žánr: Dobrodružný, fantasy, rodinný
Režie: David Yates
Index natěšenosti: 7 z 10
Fanoušky Harryho Pottera a světa čar a kouzel se již brzy dočkají Grindelwaldových zločinů. Druhý film ze série Fantastických zvířat zve na strhující akční podívanou okořeněnou humorem, prvotřídními triky a hvězdnými herci (Johnny Depp v roli hlavního záporáka). Klasická "natahovačka" na 5 filmů, která bude chtít získat vaše peníze? Omyl. Když do kina na nějaký moderní rodinný mainstream, tak jednoznačně na "zvířata".
Fantastická zvířata: Grindelwaldovy zločiny

Oni a Silvio

ONI A SILVIO

Datum premiéry: 15. 11. 2018
Žánr: Drama, životopisný
Režie: Paolo Sorrentino
Index natěšenosti: 7.5 z 10
Počínaje půlkou listopadu si na své přijdou též fanoušky kvalitních artovek. Ital Sorrentino je miláček svého publika, milovník okázalých scén a výrazových prostředků, které vzdávají hold předchozím dekádám kinematografie. V novince Oni a Silvio vypráví příběh nechvalně známého italského miliardáře a někdejšího premiéra Silvia Berlusconiho (ztvárnil ho Sorrentinův dvorní herec Toni Servillo).
V textu distributora se píše: "Film dává nahlédnout do soukromí této kontroverzní ústřední postavy a nabízí pohled na mrazivé a mnohdy groteskní situace, ať už se týkají podplácení soudců, nákupu nejlepších fotbalistů nebo svádění mladičkých modelek." A pak že vysoké umění nemůže být zábava.
Oni a Silvio

Soumrak
| Film Europe

SOUMRAK

Datum premiéry: 15. 11. 2018
Žánr: Drama
Režie: László Nemes
Index natěšenosti: 7 z 10
Před lety ohromil maďarský režisér Nemes filmový svět důmyslnou a dost autentickou výpravou do hrůzného soukolí koncentračního tábora. Saulův syn (2015) si vysloužil Oscara a řadu dalších cen a nyní má následovníka v podobě koprodukčního dramatu Soumrak. Nemes se vrací do Budapešti na počátek 20. století, kde sleduje mladou dívku, její konfrontaci s okolním světem a rodinné tajemství, které vypluje na povrch. Tohle se těžko popisuje, je nicméně třeba to vidět. László Nemes je teprve na začátku kariéry, a každý jeho nový počin předchází velká očekávání. Snad nezklame.
Soumrak

Creed II

CREED II

Datum premiéry: 22. 11. 2018
Žánr: Drama
Režie: Steven Caple Jr.
Index natěšenosti: 7 z 10
Před třemi roky to dotáhl na oscarovou nominaci. Letos je Sylvester Stallone spolu s druhým Creedem zpátky a s velkou pravděpodobností půjde o návrat se vším všudy. Stallone bude tentokrát trénovat syna Apolla Creeda (Michael B. Jordan) v boji proti potomkovi (Florian Munteaunu coby Vitor Drago) dalšího obávaného boxera, Ivana Draga (Dolph Lundgren). Takže je tu máme všechny hezky pohromadě a milovníci Rockyho si chrochtají blahem. Tady není o čem diskutovat; buď jste fanda, nebo nikoliv. Nic mezi tím neexistuje.
Creed II: 2. trailer | Warner Bros.

Čertí brko
Čertí brko

ČERTÍ BRKO

Datum premiéry: 29. 11. 2018
Žánr: Pohádka
Režie: Marek Najbrt
Index natěšenosti: 7 z 10
Tak tohle bude oříšek. Tuzemská celovečerní pohádka od režiséra Kanceláře Blaník. Najbrt si udělal jméno celou řadou originálních tuzemských snímků (Protektor, Mistři). Teď cílí na rodiny s dětmi a je otázkou, jestli to bude ono pravé "pekelné". Čertí brko tak trochu připomíná s Čerty nejsou žerty (1985); a nejen proto, že i v novince hraje Ondřej Vetchý. Načasování před Mikulášem a Vánoci je jasné. Tak hlavně, aby po prvním víkendu nepřestali diváci chodit s tím, že nevěděli, "o čem to bude". Humor a styl lidí kolem Najbrta je totiž tak trochu svérázný. Žádný Jiří Strach se svým "Andělem".
Čertí brko

Robin Hood

ROBIN HOOD

Datum premiéry: přesunuto na 10. 1. 2019

Žánr: Akční, dobrodružný
Režie: Otto Bathurst
Index natěšenosti: 6.5 z 10
Další zbojník, který možná ani vůbec neexistoval, dostává nový film. Talentovaný režisér Peaky Blinders a Černého zrcadla představuje Robina Hooda (Taron Egerton) v docela novém světle, jako bojovníka křižáckých válek, který se s maurským přítelem (Jamie Foxx) vzpeře zkorumpované anglické vládě. Postmoderní záležitost jedna báseň. Snad Robina Hooda nedostihne osud Ritchieho Krále Artuše...
Robin Hood

Vdovy

VDOVY

Datum premiéry: 29. 11. 2018
Žánr: Drama, krimi, thriller
Režie: Steve McQueen
Index natěšenosti: 9 z 10
Delší dobu o něm nebylo slyšet, což se brzy změní. 49letý britský rodák Steve McQueen má na kontě pouhé tři snímky, ale co kus, to pořádně působivý originál (Hlad, Stud, oscarové drama 12 let v řetězech). V kriminálním thrilleru Vdovy spojil McQueen síly s úspěšnou spisovatelkou a scenáristkou Gillian Flynn (Zmizelá), aby vyprávěli příběh čtyř vdov, které situace zavede za hranu zákona. Po mrtvých mužích tu totiž zůstaly dluhy u podsvětí... Pro mě osobně jsou Vdovy jednoznačně nejočekávanějším titulem listopadu.