13 filmů, které vás ve Varech zaručeně nezklamou

13 filmů, které vás ve Varech zaručeně nezklamou
Zátopek (2021) | Lucky Man Films – Dušan Martinček, Julie Vrábelová
Ada (2021)
Ada
Režijní debut Islanďana Valdimara Jóhannssona je netradičním příběhem o síle mateřské lásky. Na opuštěné farmě dělá bezdětnému páru společnost pouze stádo ovcí. Pokojný život Maríi (Noomi Rapace) a Ingvara (Hilmir Snær Guðnason) se změní v momentě, kdy ve stodole objeví záhadného novorozence. Vizuální báseň s hororovým nádechem byla na letošním festivalu v Cannes uvedena v soutěži Un Certain Regard, odkud si odnesla Cenu za originalitu.

Atlas ptáků (2021)
Atlas ptáků
Koprodukční drama vypráví o stárnoucím majiteli technologické firmy (Miroslav Donutil), jenž podřídil celý svůj život práci. O to silněji ho pak zasáhne, když se věci náhle zvrtnou. Novinka Olma Omerzua (Rodinný film, Všechno bude) proplétá komplikované rodinné vztahy se světem moderních komunikačních technologií, které dokáží využít naše slabá místa.

Benedetta (2021)
Benedetta: trailer | Festival de Cannes
Dlouho očekávaný snímek kultovního provokatéra Paula Verhoevena nás přivádí do 17. století. Už jako malá dívka Benedetta pocítila, že má k Bohu blíže než ostatní. Několik let nato ji otec odvádí do kláštera, kde mladá novicka rychle pochopí, že láskyplně lze vzplanout nejen k Ježíši... Hvězdami erotického dramatu jsou Virginie Efira, Daphne Patakia a Charlotte Rampling.

Last and First Man (2020)
Last and First Men
V daleké budoucnosti se lidská rasa ocitá na hraně zániku. Z její bývalé slávy zbývají už jen osamělé a surreálné monumenty, které vysílají naléhavá poselství do prázdnoty vesmíru. Jediný, posmrtně dokončený film vlivného islandského skladatele Jóhanna Jóhannssona (Sicario: Nájemný vrah, Příchozí).

Maminka (2021)
Maminka
Nenápadná novinka od Céline Sciamma (Portrét dívky v plamenech) už byla uvedena na Berlinale, kde sklidila pozitivní reakce a nese si s sebou pověst křehkého rodinného příběhu, jehož centrem jsou dvě malé dívky, které se nečekaně setkávají v lese nedaleko domu, v němž strávila dětství matka jedné z nich.

Myši patří do nebe (2021)
Koprodukční loutkový film v režii Jana Bubeníčka a Denisy Grimmové, jenž vznikal bezmála deset let, slibuje dětské i dospělé diváky upoutat dojemným příběhem plným emocí a zvratů, úchvatným výtvarným provedením i precizní animací. Vyprávět bude o myšce a lišákovi, dvojici podivínů, kteří se po jedné nehodě dostanou do zvířecího nebe, kde během společné cesty nebeským světem za novým začátkem k sobě získají důvěru, překonají vlastní strachy a naleznou podstatu opravdového přátelství.

Pan učitel Bachman a jeho třída (2021)
Pan učitel Bachmann a jeho třída
Nekonformní 65letý učitel Dieter Bachmann přistupuje k žákům z druhého stupně základní školy jako málokdo. Víc je vede životem, než jen vzdělává v intencích školních osnov. Otevřeně diskutuje s multikulturní třídou o osobních problémech, rodinách i německé minulosti. Průběh jednoho školního semestru, během něhož máme možnost sami vidět změny u mnoha žáků i vývoj vzájemných vztahů. Observační dokument Marie Speth byl oceněn na Berlinale cenou poroty.

Quo vadis, Aida? (2020)
Quo vadis, Aida?
Na Oscara nominované drama Jasmily Žbanić (Grbavica) pojednává o tom, jak před pětadvaceti lety navždy zmizelo ze života bosenských žen více než osm tisíc otců, manželů a synů. Jedna z nejvýraznějších evropských filmařek nahlíží masakr vykonaný bosenskými Srby ve Srebrenici prostřednictvím charismatické titulní hrdinky, tlumočnice pro nizozemské vojáky vyslané OSN do válečnými konflikty zmítané bývalé Jugoslávie.

Vortex (2021)
Vortex
Italská hororová režijní legenda Dario Argento (Tmavě červená, Suspiria) a Françoise Lebrun představují v intimním dramatu kontroverzního Gaspara Noého (Love, Climax) manželský pár, který se pomalu ztrácí nejdříve ve svém bytě plném knih a vzpomínek, následně i ve svých vlastních myslích.

The Sparks Brothers (2021)
The Sparks Brothers
První dokumentární film originálního mainstreamového autora Edgara Wrighta (Jednotka příliš rychlého nasazení, Baby Driver) je portrétem Rona a Russella Maelových, známých jako hudební skupina Sparks, považovaných za zakladatele art popu. Snímek kromě nastínění jejich historie a názorů slibuje spoustu kulturních odkazů, archivních asociací a absurdity.

Zátopek (2021)
Zátopek
Sportovní životopisné drama Davida Ondříčka přibližuje osud Emila Zátopka (Václav Neužil), proslulého českého vytrvalce a olympijského šampiona. Muže, který s imponující bezstarostností atakoval hranice lidských možností a zařadil se po bok velikánů, kteří posunuli sportovní klání do kategorie nezapomenutelných příběhů.

Zelený rytíř (2021)
Zelený rytíř
Netradiční fantasy inspirovaná Artušovskou legendou v režii Davida Loweryho (Přízrak). Během oslav nového roku se na Kamelotu zjevuje tajemný Zelený rytíř a vyzývá rytíře kulatého stolu k neobvyklé hře. Kterýkoliv z rytířů má právo zasadit mu sekyrou jednu ránu, ale pod podmínkou, že Zelený rytíř do roka a do dne úder vrátí. Sir Gawain výzvu přijímá, čímž začíná příběh o odvaze, cti a lidské slabosti. V hlavních rolích Dev Patel, Joel Edgerton, Alicia Vikander, Sean Harris aj.

Zoufalství a naděje (2017)
Zoufalství a naděje
Pastora Ernsta Tollera (Ethan Hawke) přivedla do náručí církve pohnutá minulost. V kostele kdesi ve státě New York se stará o nepočetnou komunitu věřících, nabízí jim duchovní radu i konejšivé slovo. Byť je ostatním oporou, setkání s rozrušenou Mary a jejím labilním manželem Michaelem jeho zdánlivou stabilitou otřese. Formálně neokázalé, obsahově však nadmíru silné drama ze současnosti je dílem uznávaného scenáristy a režiséra Paula Schradera (Taxikář, Poslední pokušení Krista).