Nepojí je jen Avengers. Tyto hvězdy marvelovského universa si zahrály i v jiných společných projektech

Nepojí je jen Avengers. Tyto hvězdy marvelovského universa si zahrály i v jiných společných projektech
Kong: Ostrov lebek | Warner Bros.
Ze sociálních účtů herců těchto snímků, z jejich rozhovorů či vydaných fotografií to ale každopádně vypadá, že během natáčení se zrodila řada přátelství, na place byla zábava a všichni si spolupráci užívali. Po několika letech vzájemné spolupráce tak vznikly i silné profesní vazby. Herci, režiséři či scenáristé si tak spolupráci rádi zopakují, neboť už se znají, jsou si vědomi svých schopností a požadavků, což může práci v mnohých ohledech ulehčit.
Mnoho herců, kteří se ve snímcích Marvelu objevili, si ve společných filmech zahráli ještě předtím, než se stali součástí komiksových dobrodružství. Pojďme si tedy tyto společné snímky představit.
Chris Evans a Scarlett Johansson si společně zahráli ve dvou snímcích, než se z nich stali členové Avengers. Prvním byl film Perfektní skóre z roku 2004 a druhým Holka na hlídání z roku 2007. V Perfektním skóre byli Scarlett a Chris spiklenci ve zločinu. Děj této kriminální komedie se točí kolem šestice studentů, která se rozhodne ukrást správné odpovědi k důležitému testu a získat tak vynikající výsledky. Velmi brzy ale zjistí, že úspěch v životě nezávisí jen na plném počtu bodů . V romantické komedii Holka na hlídání si Chris a Scarlett zahráli milence. Hlavní postavou příběhu je čerstvá absolventka antropologie Annie, která zatím netuší, co v životě dělat a přijme tak pozici chůvy v bohaté rodině. Překvapivě své znalosti ze školy dokáže uplatnit na chování jednotlivých členů rodiny a začíná zkoumat jejich životní styl, jediný, kdo jejích vzorců příliš nezapadá, že pohledný mladík (Evans), kterého potkala ve výtahu.
Scarlett Johansson, Chris Evans
Holka na hlídání | The Weinstein Company
Vedle Scarlett si ale Chris dvakrát zahrál i s parťákem Falconem, tedy Anthonym Mackiem. Poprvé v romantické komedii Co ty jsi za číslo? spolu s Chrisem Prattem (pozdějším Star Lordem) ztvárnili bývalé partnery hlavní hrdinky (Anna Faris), která mezi nimi hledá toho pravého. Podruhé se Chris a Anthony sešli při natáčení snímku Kdo věří na lásku z roku 2014. Opět se jiná o romantickou komedii. Chris se v ní ujal hlavní role - scenáristy, který má napsat scénář k romantické komedii, jelikož ale dosud zamilovaný nebyl, tápe. Od toho je tu ale jeho přítel a kolega v jedné osobě (Mackie), aby mu s řešením problému pomohl.
Těmito snímky ale Chrisovy spolupráce s kolegy z Avengers nekončí. V roce 2010 se při natáčení hudební romantické komedie Scott Pilgrim proti zbytku světa potkal s Captain Marvel Brie Larson. V této adaptaci stejnojmenného nezávislého kanadského komiksu se Chris a Brie ujali rolí Lucase Leeho a Envy Adamové, bývalých partnerů hlavních postav Ramony Flowersové a Scotta Pilgrima.
V témže roce Chris natočil i akční komedii Parchanti, na které spolupracoval se Zoe Saldanou (Gamora) a Idrisem Elbou (Heimdall). Všichni ztvárnili členy elitního oddílu Speciálních jednotek, kteří byli vysláni do bolivijské džungle, aby tu splnili nebezpečnou misi.
nepoji-je-jen-avengers-tyto-hvezdy-marvelovskeho-universa-si-zahraly-i-v-jinych-spolecnych-projektech-3
Parchanti | Warner Bros.
Scarlett Johansson si vede Chrise Evanse také zahrála s několika kolegy z Marvelu. V roce 2008 se při natáčení historickém dramatu Králova přízeň setkala s Benedictem Cumberbatchem (Doctor Strange) a v témže roce i se Samuelem L. Jacksonem (Nick Fury) v komiksově laděném filmu Spirit. V Králově přízni si Scarlett zahrála role Mary Boleynové, sestry slavné manželky krále Jindřicha VIII. a Benedict ztvárnil jejího manžela Williama Carreye. To akční film noir Spirit je z jiného soudku, zde na Scarlett čekala role padouchovy pobočnice jménem Silken Floss.
V roce 2013 si Scarlett zahrála s kolegyní Brie Larson v režisérském debutu herce Josepha Gordona-Levitta Don Jon o muži, kterého až dosud v životě bavilo jenom sledování porna. Když se mu ale začne zdát, že už to není ono, vydává za poznáním lepšího sexu. K jeho překvapení se místo toho poučí daleko více o životě a lásce ze vztahů se dvěma velice odlišnými ženami. Scarlett se ujala role Barbary, přítelkyně hlavního hrdiny, zatímco Brie Larson ztvárnila Monicu, jednu z jeho aférek.
Poslední spoluprací s kolegy z Avengers bylo pro Scarlett natáčení snímku Šéf. Snímek režíroval Jon Favreau podle vlastního scénáře a rád přizval ke spolupráci nejen Scarlett, ale i Roberta Downey Jr. Hlavním hrdinou této komedie je Carl Casper (Favreau), šéfkuchař s horkou hlavou, která díky své výbušné povaze přijde o svou restauraci. Aby mohl vařit podle svého, rozhodne se, že si koupí dodávku a bude v ní vařit, jezdit s po Státech a prodávat své speciality. Scarlett se připadla role servírky Molly, která pracuje v Carlově restauraci a Robert Downey Jr. si střihl jeho přítele Marvina.
nepoji-je-jen-avengers-tyto-hvezdy-marvelovskeho-universa-si-zahraly-i-v-jinych-spolecnych-projektech-1
Šéf | Open Road Films
A u Roberta Downeyho Jr. zůstaneme. Jeho spolupráce s kolegyní z Marvelu Marisou Tomei (Spider-Manova teta May) začala již v roce 1994, kdy si zahráli hlavní role v romantické komedii Italské námluvy. Jejich další setkání proběhlo o dvacet dva let později ve snímku Captain America: Občanská válka (2016).
V roce 2000 se pak Robert sešel při natáčení společného snímku jménem Skvělí chlapi s Michaelem Douglasem (dr. Hank Pym z Ant-Mana). V této komedii Michael Douglas představuje usedlého univerzitního profesora, který nedokáže dopsat svou novou knihu, s čímž se mu snaží pomoci jeho bisexuální literární agent (Downey).
V roce 2007 se sešli největší vědátoři Avengers Iron Man a Hulk (Mark Ruffalo) spolu u kriminálního thrilleru Zodiac. Mark Ruffalo si zahrál inspektora Davea Toschiho pátrajícího po sériové vrahovi zvaném Zodiac a Robert Downey Jr. novináře, který se snaží s dopadením zločince pomoci. Spolu s oběma muži se tu sešel i Jake Gyllenhaal, který se později ve Spider-Manovi: Daleko od domova představil jako Mysterio.
nepoji-je-jen-avengers-tyto-hvezdy-marvelovskeho-universa-si-zahraly-i-v-jinych-spolecnych-projektech-2
Zodiac | Paramount Network
Ostatně zmíněný Mark Ruffalo se svými kolegy z Avenger spolupracuje poměrně často. Robert Downey Jr. je ale každopádně jediným mužským kolegou se kterým pracoval. V ostatních případech šlo o jeho půvabné kolegyně a paradoxně dvakrát hned s Iron Manovou manželkou Pepper Pottsovou v podání Gwyneth Paltrowové. Poprvé spolu natočili komedii Letuška 1. třídy z roku 2003 o půvabné Donně, která sní o tom, že se stane letuškou na palubě mezinárodních letů a je pro to ochotná udělat cokoli, včetně vztahu se svým přítelem Tedem (Ruffalo).
V roce 2012 se Gwyneth a Mark sešli podruhé při natáčení Díky za ty dary. Kde si svůj milenecký vztah zopakovali jako Pheobe a Adam, dva lidé snažící se zbavit své závislosti na sexu.
V roce 2014 pak Ruffalo natočil společný snímek se Zoe Saldanou jménem Infinitely Polar Bear, kde ztvárnili manželský pár Cama a Maggie, kteří se snaží zachránit své manželství poté, co Camovi byla zjištěna bipolární porucha. A ještě v jednom jeho snímku se objevila pozdější kolegyně z Avengers. Stalo se tak při natáčení komedie Přes noc třicítkou (2004), ve které se v jedné z menších rolí objevila tehdy patnáctiletá Brie Larson.
nepoji-je-jen-avengers-tyto-hvezdy-marvelovskeho-universa-si-zahraly-i-v-jinych-spolecnych-projektech
Infinitely Polar Bear | Sony
Ostatně Brie Larson už ve výčtu máme zmíněnou již poněkolikáté a výčet jejích spoluprací tím nekončí. Vedle zmíněných filmů se v roce 2017 dvakrát potkala se Samuelem L. Jacksonem při natáčení filmů Unicorn Store a Kong: Ostrov lebek. Unicorn Store byl režijním debutem herečky a pro svou prvotinu si zvolila dramatickou komedii o ženě jménem Kit. Kit (sama Larson) je věčný snílek, který odmítá dospět, když ji ale život donutí opět se nastěhovat k rodičům, vypadá to, že jinou možnost mít nebude, dokud se neobjeví záhadný obchodní zástupce (Jackson) a předá i pozvánku do chodu Unicorn.
Akční snímek Kong: Ostrov lebek nesvedl dohromady jen Brie Larson a Samuela L. Jacksona. V Kongovi se k nim připojil i kolega Tom Hiddleston alias Loki a společně se stali členy nesourodého týmu badatelů, vojáků a dobrodruhů, snažícího se prozkoumat tajemný, stejně nebezpečný jako krásný, ostrov v kdesi v Pacifiku, který není zanesen do žádné mapy.
nepoji-je-jen-avengers-tyto-hvezdy-marvelovskeho-universa-si-zahraly-i-v-jinych-spolecnych-projektech-5
Unicorn Store | 51 Entertainment
Ale ani pro Toma Hiddlestona nešlo o jedinou spolupráci. S kolegou Benedictem Cumberbatchem si v roce 2011 zahráli se filmu Stevena Spielberga Válečný kůň, ve kterém si zahráli vojáky bojujících na frontě První světové války. Rok předtím se Benedict Cumberbatch při natáčení Star Treku: Do temnoty (2013) sešel s Chrisem Hemsworthem (Thor) a Zoe Saldanou, Cumberbatch ztvárnil padoucha Khana, zatímco Chris Hemsworth otce kapitána Kirka a Zoe Saldana poručíka Uhuru. Hemsworth se Saldanou se u Star Treku potkali již o čtyři roky dříve při natáčí prvního dílu.
Chris Hemsworth pak přešel k Tomu Hollandovi, se kterým v roce 2015 ocitl na palubě velrybářské lodi, kterou v roce 1820 napadla velryba s obrovskou vytrvalostí a téměř lidskou touhou po odplatě. Toto skutečné námořní neštěstí inspirovalo spisovatele Hermana Melvilla k napsání románu Bílá velryba. Snímek se jmenuje V srdci moře a režíroval ho Ron Howard. V roce 2019 si pak Hemsworth s Tessou Thompson (Valkýra) střihli agenty bojující se šmejdem z vesmíru ve sci-fi komedii Muži v černém: Globální hrozba.
nepoji-je-jen-avengers-tyto-hvezdy-marvelovskeho-universa-si-zahraly-i-v-jinych-spolecnych-projektech-4
Muži v černém: Globální hrozba | Sony
Jelikož je ale šéfem všech Avengers Nick Fury, kterému na plátně propůjčil tvář Samuel L. Jackson, vrátíme se k němu. I on se při natáčení sešel s ještě dvěma Avengery. V roce 2003 natočil společný snímek s Jeremym Rennerem, jmenuje se S.W.A.T. - Jednotka rychlého nasazení a oba si v něm hráli členy této speciální policejní jednotky.
Rok 2013 svedl Samuela L. Jacksona dohromady s Elizabeth Olsen v akčním thrilleru Oldboy, kde se k nim připojili i Josh Brolin (Thanos) a Pom Klementieff (Mantis). Oldboy sleduje příběh obyčejného chlapíka, který se ocitne zavřený v jedné místnosti, neví kde, neví kdo, neví proč. Na dlouhých 20 let. Najednou se probouzí venku, a dokud nedostane odpovědi a nezchladí svou žízeň po pomstě, nic ho nezastaví.
A oba výše zmínění herci Jeremy Renner a Elizabeth Olsen spolu natočili také jeden společný snímek. Jmenuje se Wind River a je z roku 2017. Stopař Cory Lambert (Renner) objeví uprostřed zasněžené pusté krajiny Wyomingu tělo mrtvé indiánské dívky. Vyšetřování se ujímá novopečená agentka FBI Jane Bannerová (Olsen), která do odlehlé indiánské rezervace Wind River přijíždí z Las Vegas, zcela nepřipravená na drsné podnebí, jež tam panuje. Na pomoc s vyšetřováním si přizve stopaře Coryho a společně se snaží přijít na kloub záhadné smrti.
Jeremy Renner ve filmu Wind River
Jeremy Renner ve filmu Wind River | The Weinstein Company
A smrti se věnuje i jiný Rennerův snímek, který natočil s Anthonym Mackiem v roce 2008. Jmenuje se Smrt čeká všude a děj snímku je zasazen do války v Iráku. Elitní jednotka specializovaná na výbušniny se snaží obsadit město. Ocitáme se tak uprostřed nelítostných bojů a vnímáme nejen krvavé střety, ale také osudy jednotlivých vojáků, dvěma z nich byli i Renner i Mackie. Role Rennerovy manželky Connie připadla Evangeline Lilly (Wasp).
Nejčastějšími spolupracovníky z Marvelu jsou podle uvedených informací Scarlett Johansson a Chris Evans se šesti filmy, hned v závěsu ale mají Marka Ruffala, Brie Larson a Samuela L. Jacksona s pěti kousky na kontě. Navíc tento výčet určitě není kompletní, tipla bych, že vzájemných spoluprací bude do budoucna ještě přibývat.