Wind River

84%
Wind River

Stopař Cory Lambert objeví uprostřed zasněžené pusté krajiny Wyomingu tělo mrtvé indiánské dívky. Vyšetřování se ujímá novopečená agentka FBI Jane Bannerová, která do odlehlé indiánské rezervace Wind River přijíždí z Las Vegas, zcela nepřipravená na drsné podnebí, jež tam panuje. Na pomoc s vyšetřováním si přizve stopaře Coryho a společně se snaží přijít na kloub záhadné smrti... (Falcon)




Recenze: Wind River

Kinobox.cz
86%

Ne nadarmo jsem ve své recenzi film s nadsázkou označila za "chlapskou romantiku". Která je opravdu skvělá a všem doporučím, aby tento film, právem na Karlovarském festivalu oceněný cenou diváků, viděli v kině. Když nic jiného, tak ty jízdy bílou krajinou na sněžných skútrech vypadají na velkém plátně prostě o mnoho líp než by působily třeba doma na počítači. Věřte mi. Sama jsem na Wind River v kině byla již dvakrát.

Kinobox.cz
60%

Většina problémů tohoto filmu je způsobena především tím, že Sheridan není dostatečně dobrý režisér na to, aby dokázal patřičně zfilmovat takto ambiciózní, mnohovrstevný scénář (takže ve výsledném filmu spoustě těch vrstev mizí, nebo působí divně). Fakt, že za něj Sheridan dostal v Cannes zvláštní cenu poroty za režii, pro mě zůstane věčnou záhadou.


Brenan88
Brenan88
47 059 bodů
8
Takovou promrzlou temnou kriminálku nám už bylo dlouhá léta třeba. Taylor Sheridan napsal vynikající scénář podle kterého musela být radost točit. Dialogy mají svou hloubku a postavy působí reálným dojmem. Tomu všemu napomáhá výborný casting a hlavně Jeremy Renner,který opět dokázal,že je ho u Marvel škoda. Pořádný kus práce odvedla také kamera,která nejednou vykouzlila neuvěřitelný záběr a podařilo se jí zachytit krásy Wyomingské přírody. Přestože Wind River po celou dobu nabídne dvě akčnější scény,tak dokáže diváka zaujmout právě psychologií postav a kvalitou samotného příběhu.
Pete69
Pete69
29 102 bodů
8
Nejlepší je na celém filmu atmosféra, která je opravdu temná a děsivá. I když se děj odehrává za světla je prosě mírně děsivý a tajmený. Atmosféru dokresluje dobrá hudba. Příběh vraždy v odlehlých horských oblatech USA který je podle skutečné události je doslova mrazivý. Chválím.
martin-mickey-stusak
martin-mickey-stusak
28 299 bodů
10
Agentky FBI od dob uvedení snímku „Mlčení jehňátek“ (1991) v jistém smyslu budí určité sympatie a nejinak je to u tohoto snímku, který využívá veškeré přednosti severských filmů. Tady máme taktéž mladou a nezkušenou agentku, jen ji pro změnu pomáhá místní stopař. Tvůrci se pustili do problematiky indiánů žijící stále v rezervaci, a ta problematika je osvětlena na samém konci filmu. ˇ Zatímco pro všechny ostatní demografické skupiny jsou zpracovány statistiky pohřešovaných osob, pro indiánské ženy neexistují žádné. Nikdo tak neví, kolik jich je pohřešovaných. ˇ Krásná mrazivá krajina vytváří nádherné scenérie bílého ticha, ze které lze plně pochopit psychologii lidí tam žijících. Doprovodná hudba se vyne v souladu s náladou, která se v daný okamžik vyskytuje. Ve sněhu je nalezena mrtvá mladá indiánská žena se znaky znásilnění. Začne vyšetřování, čímž se příběh jeví jako další detektivka v neo-noirovém kabátě. Svým způsobem tomu tak je, ale prostřednictvím právě tohoto případu se dávají najevo hlavně okolnosti, které se z každodenního života mohou změnit v boj. Hovoří se o zapomenutých komunitách, které již dávno začaly zapomínat na své kořeny a samozřejmě o násilí na ženách. U scény brutálního znásilnění zatrne. Samotný konec tak možná naplňuje očekávání. Oko za oko, zub za zub. Je to správná spravedlnost? Tady by spíše bylo vhodnější položit otázku, proč státní autorita nevede statistiky o indiánských ženách. Trest smrti namístě se tak přímo jeví s morální jasností. Nakonec, to už známe z klasického snímku „Přání smrti“ (1974). Snímek tak vyznívá něco jako kino manifest a vlastně je to dobře. Sami denně vidíme, co se ve světě děje. Jedni se až s fanatickým pojetím ochraňují a druzí se ponechávají napospas osudu. Snímek je tak daným námětem hodně k zamyšlení.

Dodatečné informace

Původní název:
Wind River (více)
  • Velká Británie Wind River
Premiéra v ČR:
28. 9. 2017
Distributor:
Falcon
Země původu:
Velká Británie, Kanada, USA
Rozpočet:
11 mil. USD
Tržby:
45 mil. USD (celosvětově)
Čeština:
Wind River je dostupný s českými titulky a českým dabingem
Ocenění:
Žádná ocenění

Podobné


Powered byJustWatch