Vzpomínka na herecké osobnosti, které nás opustily příliš brzy

Vzpomínka na herecké osobnosti, které nás opustily příliš brzy
Vrána - Brandon Lee | Miramax Films
Ať už jsou na vině autohavárie, letecká neštěstí, předávkování nebo závažná onemocnění, je nevyhnutelné, že koloběh života neumožní každému bavit diváky po více než šest dekád, jak se to daří například Clintu Eastwoodovi. Některé osudy filmových hvězd jsou skutečně tragické a stojí za to si je s úctou připomenout.
John Candy (1950 - 1994)
John Candy
John Candy | Universal Pictures
Jeho tvář si jistě ihned vybaví každý, kdo viděl vánoční klasiku Sám doma nebo rozpustilé Kokosy na sněhu. Kanadský herec John Candy se v průběhu osmdesátých let vypracoval do pozice oblíbené komediální hvězdy a fanoušci ho mohli vídat hlavně ve výrazných vedlejších úlohách ve filmech jako Žbluňk, Malý krámek hrůz či Vesmírná tělesa. Nejvýraznější role pak ztvárnil v komediích Strýček Buck a v již zmíněných Kokosech na sněhu, které natočil rok před svou smrtí roku 1994. Celý život se potýkal s nadváhou, nevyhnul se alkoholu a drogám a pronásledovalo ho prokletí vlastního rodu, jehož mužští příslušníci se zpravidla nedožívali důchodu. To vše se možná sečetlo na dovolené v Mexiku, kde ve spánku prodělal infarkt. Zemřel v pouhých 43 letech.
Steve McQueen (1930 - 1980)
Steve McQueen
Steve McQueen | 1963 Metro-Goldwyn-Mayer (MGM)
Také jedna z největších filmových hvězd šedesátých a sedmdesátých let odešla na věčnost předčasně. Steve McQueen, jehož nejvíce proslavily role v trhácích jako Sedm statečných, Velký útěk, Bullitův případ nebo Skleněné peklo, se poslední rok svého života potýkal s nevyléčitelnou pohrudniční metastázou a spásu hledal u lékařů v Mexiku. 7. listopadu 1980, 12 hodin poté, co absolvoval zákrok na odstranění nádoru z plic, vydechl v nemocnici v Ciudad Juárez naposledy. Bylo mu padesát let a Hollywood ztratil neobyčejného drsňáka, jenž si své projekty vybíral pečlivě a nezalekl se žádných kaskadérských kousků.
Heath Ledger (1979 - 2008)
Heath Ledger
Temný rytíř | Warner Bros.
Osud australského sympaťáka je všeobecně známý. Ledger byl typem metodického herce, jenž se do svých postav zcela ponořil, což ho nakonec stálo život. Zemřel na srdeční zástavu, která byla důsledkem předávkování se prášky na spaní a antidepresivy, ale tou pravou příčinou bylo jeho psychicky vyčerpávající ztvárnění maniakálního Jokera ve filmu Temný rytíř. Mladého herce role zcela pohltila a ten na hotelovém pokoji propadal depresím, které měly mírnit nešťastně kombinované prášky. Svůj neslavnější a nejlepší part nakonec dokončil, ale psychicky se už nevzpamatoval a zemřel při natáčení následujícího snímku Imaginárium doktora Parnasse ve věku 28 let.
Tomáš Holý (1968 - 1990)
Tomáš Holý
Za trnkovým keřem
Největší dětskou hvězdu českého filmu si všichni pamatujeme z oblíbených rodinných komedií jako Ať žijí duchové, Jak vytrhnout velrybě stoličku nebo Pod Jezevčí skálou. Herectví Tomáše Holého bylo přirozené, zábavné a improvizační a mohl mít před sebou velkou budoucnost. V pouhých 13 letech však malý bavič celého národa svou hereckou dráhu ukončil a v dospělosti nedostal možnost se k ní vrátit. Život mu ukončila autonehoda krátce před jeho 22. narozeninami. Viníkem byl zřejmě on sám, neboť dle svědků a přátel řídil pod vlivem alkoholu.
Bruce Lee (1940 - 1973)
Bruce Lee
Bruce Lee | 2012 Getty Images
Legendární mistr kung-fu byl jedním z prvních, kteří v Americe provozovali školy bojových umění. V druhé polovině šedesátých let se Bruce točil kolem televizní hollywoodské produkce a poskytoval tréninky hereckým hvězdám, ale s celovečerními filmy jako Pěst plná hněvu nebo Cesta draka prorazil až v Hongkongu. Herec však nečekaně zemřel 20. července 1973 v pouhých 32 letech. Jako oficiální příčina je uváděn mozkový otok po alergické reakci.
Brandon Lee (1965 - 1993)
Brandon Lee
Vrána z roku 1994 | Miramax Films
U klanu Bruce Lee bohužel zůstaneme. Také jeho syn Brandon, obdařený exotickým vzhledem a zděděným talentem pro bojová umění, se vydal v otcových hereckých stopách. Měl slušně našlápnuto zásluhou několika béčkových projektů a zlomem měla být hlavní úloha v adaptaci komiksové Vrány od Alexe Proyase. Pouhých sedm dní před koncem natáčení, při tvorbě náročné akční sekvence, však Brandona zasáhl zbloudilý ostrý náboj ze zbraně Michaela Massee. Herec skonal v nemocnici ve svých 28 letech. Rodina však trvala na dokončení takřka hotového snímku, a diváci si tak mohou nejlepší úlohu předčasně vyhaslé hvězdy připomínat.
Paul Walker (1973 - 2013)
Paul Walker
Paul Walker
V podstatě celý svět šokovala v listopadu roku 2013 zpráva o úmrtí Paula Walkera, populární hvězdy série Rychle a zběsile. Walker se stal coby spolujezdec obětí dopravní nehody, když Porsche jeho známého Rogera Rodase narazilo velkou rychlostí do betonových lamp a stromů a začalo hořet. Herec byl i v soukromí nadšencem do závodních vozů a jeho vzpomínce je od té doby věnována řada automobilových akcí a přehlídek.
River Phoenix (1970 - 1993)
River Phoenix
River Phoenix | Universal Pictures
V osmdesátých letech vše nasvědčovalo tomu, že starší bratr Joaquina Phoenixe bude tím nejslavnějším rodinným příslušníkem. River Phoenix se už odmalička objevoval v televizních seriálech a v jeho patnácti letech přišel průlom v podobě role po boku Ethana Hawkea ve sci-fi Badatelé. Phoenix se poté objevil v oceňovaných filmech od slavných režisérů jako Stůj při mě, Pobřeží moskytů či Čas zastavit se, za nějž obdržel dokonce oscarovou nominaci. Steven Spielberg mu ve třetím Indiana Jonesovi přihrál roli mladého Indyho a River se zdál být na roztrhání. V noci 30. října 1993 vešel do nočního klubu Viper Room, vlastněného Johnnym Deppem, kde se předávkoval heroinem. Bylo mu 23 let a vše měl tehdy před sebou.
Heather O'Rourke (1975 - 1988)
Heather O'Rourke
Poltergeist
Blonďatou holčičku si jistě pamatuje každý, kdo viděl kultovní horor Poltergeist z roku 1982. Malou Heather objevil Steven Spielberg při její návštěvě studií MGM a roli v chystaném hororu ji promptně dohodil. Šestiletá dívka si vedla skvěle a představila se i v dalších dvou pokračováních úspěšného filmu, než ji ve věku 12 let přemohla zákeřná nemoc. Roku 1987 jí byla diagnostikována Crohnova choroba a o rok později prodělala srdeční zástavu a došlo k prasknutí střeva, což už lékaři nemohli zvrátit.
Anton Yelchin (1989 - 2016)
Toni Collette, Imogen Poots, Anton Yelchin
Anton Yelchin | DreamWorks
Tragický a poněkud bizarní konec postihl sympatického herce ruského původu. Krátce po jeho narození emigrovali Antonovi rodiče do USA a nadaný chlapec brzy načal svou hereckou dráhu v televizních seriálech. Po přelomu tisíciletí následovaly výrazné úlohy ve filmech jako Srdce v Atlantidě nebo Nezapomenutelné dětství, ale největší slávu přinesla Yelchinovi až role ve Star Treku J.J. Abramse. 19. června 2016 byl herec nalezen přišpendlený mezi jeho autem a zděnou schránkou na dopisy u svého domu v Kalifornii. Když vyzvedával poštu, auto zřejmě sjelo ze svahu - ve vší vážnosti si nejde nevzpomenout na trable Rudolfa Hrušínského ve Vesničko má středisková s výstrahou pro všechny, kteří si mysleli, že něco takového se stát nemůže.
James Dean (1931 - 1955)
James Dean
Na východ od ráje | 1955 - Warner Bros. All rights reserved.
Společně s Marlonem Brandem byl mužským symbolem padesátých let a ztělesňoval rebely s odporem vůči autoritám a se slabostí pro ženy a rychlá auta. Za svou kariéru stihl jen tři velké hlavní role a dvě nominace na Oscara, než se stal 30. září 1955 obětí smrtelné srážky dvou vozů na silnici v Kalifornii. Ve svých 24 letech se však stačil stát legendou, jejíž život "na plný plyn" podtrhuje i její tragický předčasný skon.
Chris Farley (1964 - 1997)
Chris Farley
Chris Farley | 1996 Paramount Home Entertainment. All rights reserved.
Obtloustlý komik s dobrosrdečným výrazem získal popularitu v druhé polovině devadesátých let a jeho filmy jako Tommy Boy nebo Tlouštík z Beverly Hills se setkávaly s komerčním úspěchem. Od roku 1990 také vystupoval v show Saturday Night Live a čekat ho měl například dabing hlavního hrdiny v animovaném hitu Shrek. Farley však dlouho bojoval nejen s nadváhou, ale také s alkoholickou a drogovou závislostí, což se v posledních letech jeho života zhoršovalo. 23. prosince 1997 byl nalezen mrtvý ve svém bytě, jako příčina bylo uvedeno předávkování kokainem a morfinem. Bylo mu 33 let.
Marilyn Monroe (1926 - 1962)
Marilyn Monroe
Marilyn Monroe | iCollector.com
Blonďatou filmovou divu netřeba představovat. Kdyby měl město Los Angeles místo nápisu Hollywood zdobit obrovský obličej některé z hvězd, byl by to jistě ten patřící Marilyn Monroe. V padesátých letech neexistovala ve světě filmu známější tvář a k nohám božské Marilyn padali nejen kolegové a kolegyně, ale také sportovci, producenti a údajně i samotný prezident Kennedy. Monroe našli bez známek života její hospodyně a psychiatr, ležela ve své zamknuté ložnici s telefonním sluchátkem v ruce. Přítomnost barbiturátů v pokoji značila sebevraždu, ale smrt Marilyn Monroe v jejích 36 letech je dodnes zahalena tajemstvím a spekulacemi.
Carole Lombard (1908 - 1942)
vzpominka-na-herecke-osobnosti-ktere-nas-opustily-prilis-brzy
Carole Lombard | RKO Radio Pictures
Jedna z nejžádanějších hereček třicátých let sice nikdy nedosáhla na vysněného Oscara, ale muže svých snů našla v ikonickém Clarku Gableovi. Vzala si ho roku 1939 a oběma byla věštěna zářná osobní i kariérní budoucnost. Tu však přeťala tragédie 16. ledna 1942, kdy Carole zemřela společně s dalšími 21 cestujícími na palubě letadla, které narazilo do úbočí skály v nevadském pohoří Table Rock. Právě tato událost motivovala Gablea, aby se přidal v průběhu druhé světové války k armádnímu letectvu.
Brittany Murphy (1977 - 2009)
Brittany Murphy
Brittany Murphy
Pohledná Brittany patřila k těm herečkám, které zahájily svou hereckou dráhu v útlém mládí. Většího věhlasu se jí začalo dostávat po přelomu tisíciletí, kdy se objevila v megahitu 8. míle a zažila románek s Ashtonem Kutcherem. Pamatovat si ji můžeme také z filmů jako Narušení, Holky z lepší společnosti nebo z hvězdně obsazeného Sin City - město hříchu. Zřejmě by se nikdy nestala hvězdou první velikosti, ale kdo ví - o tuto naději přišla 20. prosince 2009 v 32 letech, kdy zkolabovala ve své koupelně. Osudným se jí stal zápal plic, avšak v kombinaci s chudokrevností a nadužíváním léků.
John Cazale (1935 - 1978)
John Cazale
John Cazale | The Vintage News
Natočil za svůj život jen pět filmů, a přesto patří k velkým hereckým klasikům. John Cazale se objevil v prvním i druhém Kmotrovi, v Rozhovoru i v Lovci jelenů, díky čemuž je dodnes považován za herce výrazných vedlejších rolí. Příliš brzo mu však byla diagnostikována rakovina kostí, na jejíž následky zemřel 12. března 1978, ve věku pouhých 42 let. Byl tehdy životním partnerem Meryl Streep a velkým kamarádem Al Pacina a jeho smrt znamenala odchod jednoho z nejvýraznějších herců své generace.
Philip Seymour Hoffman (1967 - 2014)
Philip Seymour Hoffman
Philip Seymour Hoffman | Universal Pictures
Nikdy nepatřil k obdivovaným superhvězdám formátu Leonarda DiCapria, ale dobrých 20 let přesto dokazoval, že patří k nelepším a nejvýraznějším hercům své generace. Jeho herecký rozsah byl ohromný a do své smrti stihl posbírat jednoho Oscara a další tři nominace. Stejně jako mnoha ostatním, i jemu se stalo osudným užití návykových látek. Zemřel 2. února 2014 ve věku 46 let a jako příčina bylo stanoveno předávkování amfetaminem, heroinem a kokainem. Jeho fanouškům i objektivním divákům musí být smutno při představě, kolik toho mohl člověk s takovým nadáním ještě dokázat - ať odpočívá v pokoji, stejně jako všichni výše zmínění.
Poznáte je zamlada? Část 1.