Český (půl)lev 2010: Rýsují se favorité výroční ceny?

Český (půl)lev 2010: Rýsují se favorité výroční ceny?
cesky-pullev-2010-rysuji-se-favorite-vyrocni-ceny-6
Hraná tvorba nabídla poměrně široké spektrum: slovensko-českou koprodukci Nebe, peklo... zem o první vážnější osobnostní krizi v životě baletky Kláry, "umakartový" thriller Pouta o všehoschopném estébákovi Antonínovi, výpravnou poctu pohádkám 50. let Dešťová víla, komedii Doktor od Jezera hrochů o krátké africké misi českého lékaře, podobenství Jarmareční bouda o lidech, kteří rádi manipulují nebo jsou sami manipulováni, romantickou (skoro)komedii Ženy v pokušení o partnerské krizi specialistky na partnerské krize, drama Mamas & Papas o naplněném i nenaplněném rodičovství, dobrodružný film o zatoulaném plyšákovi Kuky se vrací a konečně animovaný 3D snímek Hurvínek na scéně.
A kdo by se mohl ucházet o Českého lva, jakkoliv jde o úvahy značně předčasné, protože nás do konce roku čeká ještě celá řada zajímavých titulů (Kajínek, Největší z Čechů, Habermannův mlýn, Román pro muže, P(éčko), Hlava - ruce - srdce atd.)?
Film
Pouta nebo Kuky se vrací? Pokud by otázka stála opravdu takhle, přednost by akademici asi dali mladšímu a vavříny méně obtěžkanému tvůrci. Jan Svěrák by se určitě nezlobil, pokud by byl akademií letos v září vyslán do oscarového klání.
Režie
cesky-pullev-2010-rysuji-se-favorite-vyrocni-ceny-7
Pokud by opravdu vyhrála Pouta, v této kategorii by se dorovnávalo, tudíž by se radoval Jan "Kuky" Svěrák. V očích diváků ale bezpochyby zůstane režisérem roku Jiří Vejdělek, který na Ženy v pokušení dokázal za pouhé čtyři měsíce nalákat milion lidí!
Scénář
Zatím jediný vážný kandidát, autor Pout Ondřej Štindl.
Kamera
Další vyrovnaný souboj Pouta vs. Kuky se vrací. Jaromír Kačer byl dlouhá léta považován za jeden z našich největších kameramanských talentů, nyní se konečně jeho výjimečná práce potkala s výjimečným filmem. Ale bude mu to na Českého lva stačit? Vladimír Smutný se totiž navzdory svému věku (68 let) neváhal válet v prachu, sněhu a jehličí, aby vydoloval pro Kukyho to nejlepší.
Herec v hlavní roli
cesky-pullev-2010-rysuji-se-favorite-vyrocni-ceny-8
Při vší úctě k Filipu Čapkovi (Mamas & Papas) i Vojtěchu Dykovi (Ženy v pokušení), tady je favorit naprosto jasný, malý postavou ale velký výkonem Ondřej Malý (Pouta).
Herečka v hlavní roli
Nemalý podíl na triumfu Ženy v pokušení měla Eliška Balzerová. Přičtete-li k tomu její dosavadní herecké zásluhy (ať už na divadle či ve filmu), je vám jasné, že mladší kolegyně (Zuzana Kánocz, Kristina Farkašová) jí budou na Lvech tvořit jen špalír. Mj. i proto že Zuzana Bydžovská (Mamas & Papas) doma už dvě výroční filmové ceny má.
Herec ve vedlejší roli
Zatím to vypadá na bratrovražedný boj dvou herců z Pout. Osobně bych si tipl, že akademici upředností před Lubošem Veselým Lukáše Latináka.
Herečka ve vedlejší roli
Teoreticky zatím nejnabitější konkurence - Barbora Milotová (Pouta), Jana Janěková (Pouta), Eva Holubová (Doktor od Jezera hrochů), Lenka Vlasáková (Ženy v pokušení)... Pokud se neobjeví ve druhé polovině roku jasnější kandidátka, asi by měly větší šance reprezentantky vážnějších žánrů než lehké múzy.
Dokument
Katka se stala teprve druhým celovečerním dokumentem v historii samostatné České republiky (po Občanu Havlovi), který dokázal překonat hranici sta tisíc diváků. Ačkoliv za značnou část tohoto obrovského distribučního úspěchu vděčí hromadným návštěvám škol, bude patřit k horkým kandidátkám na vítězství. Už proto že za minulý dokument René dostala Evropskou filmovou cenu ale Českého lva ne. Ze zálohy ale může překvapit i kontroverzní a provokující Český mír či loňský vítěz z Karlových Varů, víc slovenské než české Osadné.