Mamas & Papas

54%
Mamas & Papas

Příběh filmu tvoří mozaika osudů několika manželských či partnerských dvojic, které v určitém zlomovém bodě života řeší otázky chtěného, nechtěného, vytouženého nebo zmařeného rodičovství. Záměrem scenáristky a režisérky Alice Nellis je ukázat pomocí souběžného vyprávění několika příběhů, že problém moderního rodičovství je širší a hlubší než konkrétní situace kterékoliv jednotlivé postavy. „Spoje mezi příběhy, přechody tam a zpět mezi různými světy a různými podobami téhož principu vyjadřují relativitu a absurditu daných situací,“ říká Alice Nellis a dodává: „Zatímco vidíme, že žena zvažující možnost dát dítě k adopci věří, že její problém by jednoduše vyřešil dostatek peněz, příběh lékařky, která ztratila své dítě, nám sděluje, že peníze neznamenají nic. Zatímco mladý pár směřující k interrupci si myslí, že svůj život zachrání tím, když nebude mít dítě, manželé, kteří se rozhodnou pro adopci, jsou přesvědčeni, že jejich vztah dítě zachrání. Všechna řešení jsou relativní. V jádru se vždycky dostaneme k jednoduchým přírodním zákonitostem, těm o životě a smrti, a našim přirozeným vrozeným povinnostem a zákonům, které nejsme schopni obejít, bez ohledu na to, jak moc se snažíme. Ale stejně se o to stále pokoušíme.“ Téma vztahů mezi rodiči a dětmi se prolíná vlastně všemi filmy Alice Nellis – od debutu Ene Bene až Tajnostem. Čím ji právě rodičovství tolik přitahuje, že se na něj stále snaží dívat z rozličných úhlů? (Oficiální text distributora)




Recenze: Mamas & Papas

Kinobox.cz
60%

Na rozdíl od přiblblých seriálů sice nesází na atraktivní slupku a důsledně se pídí po jeho trýznivém obsahu, nedokázala ale vyhmátnout podstatu problému. Volí sice rafinované překrývání časových rovin (podobně jako finále Zoufalců), ale nedokázala se (stejně jako Vladimír Michálek ve filmu O rodičích a dětech) dostat až na samotnou dřeň tématu.


Petrson
Petrson
4 166 bodů
6.5
Hořkost, tragičnost, lehkost, úsměvnost, sarkastičnost, to vše v lehce dokumentárním stylu, kde malinko chyběly nůžky, aby dílko nebudilo dojem zdlouhavosti ( podmořský svět apod.) ....Zuzana Bydžovská opět výborná, i když její příběh lehce vybočoval nejen tempem vyprávění. Zajímavý a odvážný film.
Kamil Fila
Kamil Fila
4 111 bodů
4
Pasivně bezmyšlenkovité a šmírácké přitakávání životní mizérii. Film sděluje jen banalitu "takový je život", místo aby vypravěčskými prostředky vzbudil pocit "takový život být nemusí" (což dělají přínosné psychologické snímky). Alice Nellis tím vytvořila svůj rekord v nechutném a bezcílném citovém vydírání. ___________ Není tu jediná postava, která by si zasloužila sympatie (všichni muži jsou chcípáci a všechny ženy jsou vylíčeny negativně - mateřství tu nemá žádný pozitivní obsah) a není tu jediná scéna, kdy by postavy nebyly ponižované a uváděné do trapných situací. Je zázrak, že někdo takhle misantropický film může chápat jako citlivý. __________ Zvláštní "bonus" pak je pitomě poskládaný děj, kdy to vypadá, že jeden chlapík sedí na lavičce několik měsíců, stejně jako jedna ženská sedí na pláži několik měsíců a zatím Ukrajince naroste břicho a odrodí. Ale to už je jen taková perlička. _______ "Mystický závěr" s keporkaky či monolog Marthy Issové v divadle jsou jinak dokonalou ukázkou pseudoumění alias midcultu. Alice Nellis potvrdila svůj status nejpřeceňovanější české režisérky, jíž média tleskají z pouhé povinnosti a už ani nevědí proč.

Dodatečné informace

Původní název:
Mamas & Papas (více)
  • Česká republika Mamas & Papas
Premiéra v ČR:
15. 4. 2010
Distributor:
Falcon
Země původu:
Česká republika
Čeština:
Mamas & Papas je dostupný s českým dabingem

Powered byJustWatch