Krádeže, zničení i vyhození do řeky. Které hvězdy přišly o své nedocenitelné Oscary?

Krádeže, zničení i vyhození do řeky. Které hvězdy přišly o své nedocenitelné Oscary?
Jared Leto se svým Oscarem | Getty Images
Ke ztrátě filmové megaceny se roku 2021 přiznal herec a zpěvák Jared Leto, jenž se radoval v kategorii nejlepší herec ve vedlejší roli roku 2014. A to díky úloze nemocného transvestity v bezútěšném dramatu Klub poslední naděje, kde oscarovou úroveň předvedl také Matthew McConaughey. Leto, jenž od té doby převléká záporácké kabáty v Sebevražedném oddílu, Střípcích nebo v Blade Runner 2049, si pozlaceného plešouna na černém podstavci schovával v kuchyni. Jenže s přestěhováním se věci bohužel ztrácí.
„Nemám ho asi tři roky,“ vyjevil frontman kapely 30 Seconds to Mars v talk show Jamese Cordena. „Nevěděl jsem o tom. Všichni ho hledali od sklepa až po půdu, ale bohužel. Ať už je teď kdekoli, snad skončil v dobrých rukách. My jsme ho ale nějaký čas neviděli,“ prozradil s tím, že soška „zázračně zmizela“ po přesunu do Los Angeles. Přiznal rovněž, že zkouškou prošla už na oscarové afterparty, kde putovala z ruky do ruky a skončila pomlácená a se škrábanci.
Tři billboardy kousek za Ebbingem (2017)
Tři billboardy kousek za Ebbingem (2017) / Frances McDormand | CinemArt
Větší štěstí měly herečky Frances McDormand a Whoopi Goldberg, jejichž ceny na nějaký čas měnily majitele. Goldberg Oscara vyhrála roku 1991 za vedlejší roli v dramatu Duch a roku 2002 soška zmizela během čištění. Později ji nalezl sekuriťák v odpadkovém koši na letišti v Ontariu a Goldberg se po opětovném shledání dušovala, že prestižní ocenění už neopustí dům. Prestiží se samozřejmě myslí osobní a kulturní hodnota, výrobní cena se pohybuje kolem 400 dolarů a prodejní cena je pouze jeden dolar – od roku 1950 totiž existuje usnesení, podle něhož se Oscar nesmí prodávat předtím, než se za tuto symbolickou částku nabídne samotné Akademii. Každá soška má navíc zespodu vytištěné unikátní výrobní číslo, aby ji Akademie mohla v případě potřeby vystopovat.
McDormand o svůj vavřín za výkon v černohumorných Třech billboardech kousek za Ebbingem krátce přišla rovnou na večírku po ceremonii, která se konala roku 2018. Na párty k ní Oscar s vyrytým jménem nedoputoval a nynější trojnásobnou držitelku ceny (vyhrála také za Fargo a Zemi nomádů) přistihli, jak venku pláče po boku manžela Joela Coena. Někdo totiž jejího Oscara odcizil, ale policie dokázala včasně zakročit a sošku vrátit do správných rukou. McDormand prý shledání oslavila dvojitým cheeseburgerem.
Jih proti Severu
Vivien Leigh a Hattie McDaniel – Jih proti Severu | Warner Bros.
Na úspěšnější lup doplatila herečka Vivien Leigh, která prvního Oscara získala v sedmadvaceti letech za roli v legendárním Jihu proti Severu. Druhou sošku si vysloužila náročným výkonem v divadelní adaptaci Tramvaj do stanice touha z roku 1952, v němž se z herců radovali také Karl Malden a Kim Hunter. Leigh se na rozdíl od nich nemohla zúčastnit losangeleské ceremonie a cenu oficiálně obdržela později během menší soukromé akce v Londýně. Její dům si posléze vytipovali lapkové a vedle oblečení a stříbrných cenností ukradli také Oscara, který se nikdy nenašel. Akademie tudíž záhy poskytla náhradu.
Nenechavé ruce Oscar přitahoval také v případě Hattie McDaniel, která jej jako první afroamerická osoba obdržela za vedlejší roli rázné služky v Jihu proti Severu. V poslední vůli sošku věnovala Howard University, jejíž protesty za občanská práva afroamerických občanů jej v šedesátých letech možná svrhly přes palubu. A to doslova – přesné okolnosti zmizení nejsou známé, ale podle některých soška skončila v řece během demonstrace v kampusu. Její aktéři se pozastavovali nad tím, že Hattie cenu vyhrála zrovna za roli služky. Jiná a pravděpodobnější teorie naznačuje, že někdo cenu odstranil, protože ji nerozeznal. McDaniel totiž místo ikonické zlaté sochy dostala plaketu, která se tehdy rozdávala vítězům ve vedlejších hereckých kategoriích. Náhrada na univerzitu doputovala až po padesáti letech během vzpomínkové ceremonie Hattie's Come Home.
Sacheen Littlefeather
Sacheen Littlefeather, Liv Ullmann a Roger Moore na oscarovém ceremoniálu v roce 1973. | Getty Images
Dva Oscary během své kariéry obdržel legendární Marlon Brando, jenž s nimi dle svých zvyklostí nenaložil kdovíjak uctivě. Očekávanou výhru za Kmotra nechal vyzvednout původní obyvatelku Sacheen Littlefeather, již nechal k nechuti hollywoodské smetánky v čele s Johnem Waynem hovořit o pošlapávaných právech indiánů. Brando později tvrdil, že Akademie mu toto ocenění nikdy neposlala, možná jako formu trestu. Littlefeather se ovšem ceny odmítla byť dotknout a její vystoupení signalizovalo zřeknutí se zlaté sošky, tudíž Brando vlastně dosáhl svého. Sochu pravděpodobně někdo ukradl přímo z pódia, kde zůstala vystavená. Hercův první Oscar za drama V přístavu (1954) zase podle jeho vyjádření „zmizel kdesi v chodbách času.“
Podívejte se na žebříček nejlepších filmů podle databáze Kinoboxu.
zdroje: Hello!, USA Today, The Wrap, The New York Times